شکریه رامش؛ چراغ امید در مبارزه با پولیو
فاریاب، افغانستان (۳ قوس ۱۴۰۳) – شکریه رامش، در حالی که چپن سفید به تن دارد و روی خود را با ماسک سیاه پوشانده است، در میان مادرانی گام میزند که اطفالشان را برای واکسیناسیون آوردهاند.
او به نوبت، با مهربانی تمام، نخست به هر مادر درباره خطرات مرض پولیو آگاهی میدهد و سپس دو قطره واکسین پولیو را در دهان هر طفل میریزد.
این بانوی ۲۸ ساله در شفاخانه ولایتی شهر میمنه در ولایت فاریاب وظیفه مهمی بر عهده دارد: حفاظت از اطفال در برابر ویروس فلجکننده و کشنده پولیو.
شکریه به عنوان مبلغ و واکسیناتور
شکریه رامش که در رشته قابلهگی تحصیل کرده است، نزدیک به دو سال در همین بخش فعالیت داشته، اما از یک سال گذشته به عنوان مبلغ و واکسیناتور در شفاخانه ولایتی میمنه مشغول به کار است.
هر روز، بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ طفل زیر پنج سال برای واکسیناسیون به این شفاخانه آورده میشوند. برخی از این اطفال از ولسوالیهای دوردست مانند قیصار، شیرینتگاب، المار، درزاب، اندخوی و گرزیوان به اینجا آورده میشوند تا در برابر امراض خطرناک ساری، به شمول پولیو، واکسین شوند.
شکریه میگوید: «علاوه بر واکسین کردن اطفال، من به مادران درباره خطرات مرض پولیو و فواید واکسین اګاهی میدهم.»
بسیاری از مادرانی که از ولسوالیهای دوردست به این شفاخانه مراجعه میکنند، اطلاعاتی درباره مرض پولیو ندارند. این بانوی مهربان، با صبر و حوصله، تلاش میکند آنها را قانع کند که واکسین تنها راه محافظت اطفالشان از این مرض خطرناک است.
شکریه با مهربانی تمام، نخست به هر مادر درباره خطرات مرض پولیو آگاهی میدهد و سپس دو قطره واکسین پولیو را در دهان هر طفل میریزد. © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ عبدالصبور سیرت
مبارزه با باورهای نادرست
شکریه با مشکلاتی نیز روبروست. او میگوید: «مادران دیدگاههای متفاوتی درباره واکسین پولیو دارند. برخی آن را ضروری میدانند، اما برخی دیگر باور دارند که واکسین برای اطفال مضر است.»
اما چیزی که میان همه آنها مشترک است، علاقه به سلامتی اطفالشان است. همین عشق و علاقه، شکریه را ترغیب میکند تا این مسیر دشوار را ادامه دهد.
هدف نهایی: جلوگیری از پولیو
شکریه رامش و همکارش نگینه صالح، که هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۴ عصر در شفاخانه میمنه کار میکنند، هدف بزرگی دارند: جلوگیری از ویروس پولیو و نجات نسل آینده از این مرض فلجکننده و کشنده.
شکریه میگوید: «هر روز حدود ۲۰۰ طفل را واکسین میکنیم. در یک ماه، این رقم به هزاران طفل میرسد که زندگیشان از خطر مرض پولیو نجات مییابد.»
نگینه صالح، همکار شکریه، نیز در این مسیر کنار او ایستاده است.
او میگوید که با افزایش آگاهی مردم، هر روز تعداد بیشتری از اطفال برای واکسیناسیون به این مرکز صحی مراجعه میکنند.
به گفته صالح، این شفاخانه سنگر محکمی در برابر ویروس پولیو است و هر واکسینی که به هر طفل تطبیق میشود، یک قدم به سمت شکست این ویروس محسوب میشود.
شکریه میگوید: «هر روز حدود ۲۰۰ طفل را واکسین میکنیم. در یک ماه، این رقم به هزاران طفل میرسد که زندگیشان از خطر مرض پولیو نجات مییابد.» © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ عبدالصبور سیرت
نجات اطفال؛ امید مادران
در میان مادرانی که اطفالشان را برای واکسیناسیون به این مرکز صحی آوردهاند، یکی هم مژده ۳۵ ساله است.
او که دختر چهار سالهاش را از ولسوالی گرزیوان برای دریافت واکسین پولیو به اینجا آورده است، واکسین را نجاتدهنده دخترش میداند.
مژده که سواد ندارد، از طریق شکریه و دیگر واکسیناتورها درباره اهمیت واکسین پولیو آگاهی یافته است.
او میگوید: «در قریه چند جوان هستند که در طفولیت فلج شدهاند، حالا که علت آن را فهمیدهام، نمیخواهم فرزندانم نیز مانند آنها به مرض پولیو مبتلا و فلج شوند.»
مژده هر ماه، با طی کردن مسیری طولانی، دخترش را برای واکسین به اینجا میآورد، زیرا سلامتی دخترش برای او از هر چیزی مهمتر است.
یک نتیجه امیدوارکننده
با افزایش آگاهی در میان مردم ولایت فاریاب، هر روز بر شمار اطفال که واکسین دریافت میکنند افزوده میشود.
با این که در هفت سال گذشته هیچ مورد مثبتی از مرض پولیو در این ولایت ثبت نشده است، بسیاری از خانوادهها همچنان درباره خطر احتمالی این مرض برای اطفالشان نگران هستند.
در مناطقی که واکسیناتورها نمیتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند، بسیاری از خانوادهها اطفالشان را برای واکسیناسیون به مراکز صحی نزدیک و شفاخانه ولایتی میمنه میآورند.
شکریه و همکارش هر روز با ارادهای محکمتر به کارشان ادامه میدهند تا اطفال بیشتری واکسین شوند.
آنها میدانند که واکسین، امیدی است به سوی آیندهای که هیچ طفلی در آن از این مرض فلجکننده رنج نبرد.
عبدالصبور سیرت، افغانستان عاری از پولیو