مبارزه با پولیو در مرز اسلام قلعه: واکسیناسیون صدها طفل هر روز
مرضیه فروتن
هرات، افغانستان (۵ سرطان ۱۴۰۳) – روزانه صدها طفل که از مرز اسلام قلعه در ولایت هرات وارد افغانستان میشوند یا از آن خارج میگردند، واکسین پولیو دریافت میکنند. این اقدام حیاتی اطمینان میدهد که هیچ کودکی بدون محافظت باقی نمیماند.
عبدالواحد، مرد ۲۹ سالهای که با خانوادهاش از ایران به افغانستان برگشته است، با یک دست کودک چهار ماههاش را بغل کرده و با دست دیگر بیک وسایلش را انتقال میدهد.
او بلافاصله پس از ورود به کشورش، وارد یک کانتینر سفید رنگ میشود که مرکز صحی محل است؛ واکسیناتوران در این مرکز صحی کوچک، تمام کودکانی که وارد افغانستان میشوند یا از کشور خارج میگردند، واکسین میکنند.
عبدالواحد، که باشنده ولایت هرات است و پس از چهار سال به کشورش برگشته، نگران صحت کودک خود به علت وجود واقعات مثبت پولیو در برخی از ولایتها بود.
او میگوید: “از اینکه پیش از رفتن به شهر، طفل خود را در مرز واکسین کردم بسیار خوشحال هستم، همیشه در خبرها میدیدم که کودکان در افغانستان به پولیو مبتلا شدهاند و به این خاطر نگران طفل خود بودم.”
هیچ طفلی از واکسین باز نمیماند
واکسین کردن کودکان که وارد افغانستان میشوند یا از کشور خارج میگردند، یک شرط لازم است، در حالی که در کمپاینهای واکسین اطفال زیر پنج سال واکسین میشوند، در مرکز صحی مرز اسلام قلعه ولایت هرات، کودکان تا ده سال واکسین پولیو دریافت میکنند.
داکتر نور احمد محمدی، مسئول مرکز صحی مرز اسلام قلعه، میگوید، روزانه به طور میانگین تا ۱۰۰ طفل زیر ده سال در این مرکز صحی واکسین پولیو میشوند، دو تیم صحی در بخش واکسین پولیو در مرکز صحی مرز اسلام قلعه فعال داریم، این تیمها از صبح وقت تا ناوقت شب که مسافران رفت و آمد دارند، در نقطه صفری مرز فعال هستند و کودکان را واکسین میکنند.
وی افزود: “هر طفلی که وارد کشور میشود و یا هم میخواهد از کشور خارج شود، از سوی تیمهای ما واکسین پولیو دریافت میکند؛ اجازه نمیدهیم که هیچ طفلی بدون واکسین بماند و باعث شود تا ویروس پولیو به کشور وارد شود یا هم به کشورهای دیگر سرایت کند.”
روزانه تا سه هزار تن از کشورهای مختلف، به ویژه ایران، از طریق مرز اسلام قلعه وارد افغانستان میشوند، در میان این شهروندان افغان، دهها طفل زیر ده سال نیز وجود دارند.
داکتر نور احمد محمدی، مسئول مرکز صحی مرز اسلام قلعه، میگوید، روزانه به طور میانگین تا ۱۰۰ طفل زیر ده سال در این مرکز صحی واکسین پولیو میشوند، دو تیم صحی در بخش واکسین پولیو در مرکز صحی مرز اسلام قلعه فعال داریم، این تیمها از صبح وقت تا ناوقت شب که مسافران رفت و آمد دارند، در نقطه صفری مرز فعال هستند و کودکان را واکسین میکنند. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
رفع نگرانی شهروندان
خانوادههای افغان که پس از برگشت به کشور، کودکانشان در مرز واکسین پولیو دریافت میکنند، نگرانیشان از بابت ویروس پولیو برطرف میشود.
کابل جان، ۳۸ ساله و باشنده ولایت خوست، پس از یازده سال مهاجرت در ایران به افغانستان برگشته است. وی سه کودک زیر ده سال دارد و همه کودکانش بلافاصله پس از ورود به افغانستان، در مرز اسلام قلعه از سوی تیمهای صحی واکسین شدند.
او میگوید: “از اینکه تاهنوز پولیو در افغانستان وجود دارد نگران هستم، اما فعالیت تیمهای واکسین پولیو و راهاندازی کمپاینهای واکسین، دغدغهام را کم ساخته است. بسیار ترس داشتم که هنگام برگشت به ولایت خوست، کودکان من را ویروس پولیو تهدید کند. از اینکه واکسین پولیو در کشور وجود دارد خوشحال هستم.”
کابل جان اضافه میکند: “وقتی که به ولایت خود رسیدم، در هر کمپاین کودکان خود را واکسین میکنم، در مهاجرت زیاد سختی و رنج دیدم و نمیخواهم که ویروس پولیو جان کودکان من را تهدید کند.”
شماری از داکتران فعالیت مرکزهای صحی و ارائه خدمات واکسین پولیو در مرزها را بسیار مهم میدانند. به گفته آنان، این تیمهای صحی مانند یک معبر کلان در برابر ویروس پولیو هستند و از وارد شدن و یا هم خارج شدن ویروس از کشور جلوگیری میکنند.
کابل جان، ۳۸ ساله و باشنده ولایت خوست، پس از یازده سال مهاجرت در ایران به افغانستان برگشته است. وی سه کودک زیر ده سال دارد و همه کودکانش بلافاصله پس از ورود به افغانستان، در مرز اسلام قلعه از سوی تیمهای صحی واکسین شدند. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
حفاظت از نسلهای آینده
تلاشهای واکسیناسیون در اسلام قلعه نقش حیاتی در مبارزه افغانستان با پولیو دارند. با اطمینان از واکسیناسیون هر کودک که از مرز عبور میکند، کارکنان صحی آینده کودکان کشور را محافظت کرده و به محو جهانی این بیماری مهلک کمک میکنند.