ذبیحالله فیضی؛ جوانی که برای مبارزه با فلج اطفال برخاسته است
فراه، افغانستان (۲۵ عقرب ۱۴۰۳) – ذبیحالله فیضی، یک جوان ۲۵ ساله، از دو سال گذشته به اینسو بهعنوان هماهنگکننده کمپاینهای واکسین پولیو در ناحیه اول شهر فراه فعالیت میکند.
او که از رشته نرسنگ فارغالتحصیل شده است، در کمپاینهای واکسین پولیو مسئولیت سرپرستی چندین تیم را بهعهده دارد.
فیضی در مناطقی مانند ناحیه اول شهر فراه و قریه کرجی مسئولیت واکسیناسیون را برعهده دارد که باشندگان آن از سالها پیش از واکسین کردن فرزندانشان خودداری میکردند.
اما او با تلاشهای مستمر و برخورد مدبرانهاش دهها خانواده را متقاعد و تشویق کرده است که فرزندانشان را واکسین کنند.
او با صبر و حوصله فراوان مردم را از خطرات مرض پولیو و فواید واکسیناسیون آگاه کرده است، و خانوادههایی که قبلاً واکسین را رد میکردند، اکنون خودشان به واکسیناتورها مراجعه میکنند تا فرزندانشان واکسین شوند.
چالشهای اجتماعی و موفقیتهای تدریجی
فیضی میگوید: «افرادی که مخالف واکسیناسیون هستند، معمولاً تحتتأثیر اطلاعات نادرست و باورهای غلط قرار دارند. ما با صبر و حوصله با آنها صحبت میکنیم و تلاش میکنیم نگرانیهایشان را برطرف کنیم. در دو سال گذشته، دهها خانواده که مخالف سرسخت واکسیناسیون بودند، اکنون با آگاهی بیشتر، فرزندان خود را واکسین میکنند.»
بااینحال، او اذعان دارد که هنوز هم برخی خانوادهها به دلیل کمبود آگاهی یا باورهای سنتی، اطفال خود را از واکسین محروم میکنند. او و تیمش تلاش دارند این خانوادهها را شناسایی کرده و با کمک بزرگان محل و ملاامامان، آنها را قانع سازند.
تلاشهای یک واکسیناتور جوان
ارشاد بارک، یک واکسیناتور ۱۹ ساله که تحت مدیریت فیضی کار میکند، تجربههای مشابهی دارد. او مخالفت خانوادهها را بزرگترین مانع در برابر ریشهکنسازی ویروس پولیو میداند.
ارشاد میگوید: «وضعیت کمپاینهای واکسین پولیو نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است، بسیاری از خانوادههایی که قبلاً فرزندان خود را واکسین نمیکردند، اکنون درک کردهاند که تنها راه نجات اطفالشان از مرض فلجکننده و کشنده پولیو، واکسیناسیون است.»
اما همچنان خانوادههایی وجود دارند که اطفال خود را پنهان میکنند تا از واکسین شدن جلوگیری کنند.
به گفته ارشاد، استفاده از ظرفیت بزرگان محلی و ملاامامان مساجد، کلیدیترین راه برای کاهش این مقاومتهاست.
ذبیحالله فیضی، یک جوان ۲۵ ساله، از دو سال گذشته به اینسو بهعنوان هماهنگکننده کمپاینهای واکسین پولیو در ناحیه اول شهر فراه فعالیت میکند. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
پشیمانی از گذشته؛ روایت یک پدر
پیرمحمد، یکی از افرادی است که در گذشته مخالف واکسیناسیون بود. او چهار فرزند دارد و امروز فرزند چهار سالهاش را برای واکسیناسیون به مرکز صحی ناحیه اول آورده است.
او با حسرت از گذشته خود یاد میکند: «در گذشته از مردم شنیده بودم که واکسین پولیو به اطفال ضرر دارد و آنان را مریض میسازد، هر بار که واکسیناتورها میآمدند، میگفتم طفل ندارم و آنها را از خانه دور میکردم.»
اما یک جلسه آگاهیدهی که توسط تیم واکسیناسیون در محل سکونت او برگزار شد، دیدگاهش را تغییر داد.
«وقتی کارمندان صحی در مورد فواید واکسین و خطرات پولیو صحبت کردند، فهمیدم که چقدر اشتباه کرده بودم، از همان روز تصمیم گرفتم که دیگر مانع واکسین شدن اطفالم نشوم.»
پیرمحمد اکنون واکسین پولیو را مسئولیت اخلاقی هر پدر و مادر میداند: «واکسین پولیو باعث میشود نسل آینده سالم باشد، وظیفه ما والدین است که در هر شرایطی اطفال خود را واکسین کنیم.»
آیندهای روشنتر
تلاشهای ذبیحالله فیضی و همکارانش، روزبهروز مقاومتها در برابر واکسین پولیو را کاهش داده است.
او امیدوار است که با ادامه این تلاشها، هیچ طفلی در منطقه مسئولیت او از واکسین محروم نماند.
فیضی با تمام وجود برای این هدف تلاش میکند، زیرا معتقد است که یک جامعه سالم و آیندهای روشن، با اطفال واکسینشده آغاز میشود.
مرضیه فروتن، افغانستان عاری از پولیو