وحیده شمس: زنی که اطفال را از چنگال پولیو نجات میدهد
رقیبه حمیدی
کندز، افغانستان (۳۰ جوزا ۱۴۰۳) – وحیده شمس ۲۳ ساله و باشنده ناحیه اول شهر کندز، با پشتکار و تعهد خود، به یکی از چهرههای تاثیرگذار در کمپاینهای واکسیناسیون پولیو تبدیل شده است. او با تلاشهای بیوقفهاش، به صحتمندی اطفال اطفال در منطقه خود کمک کرده و با تطبیق واکسین پولیو، آیندهسازان کشور را از معلولیت نجات میدهد.
تحصیلات و انگیزه
وحیده تحصیلات ابتدایی خود را در لیسه خواجه مشهد کندز به پایان رسانده و سند لیسانس خود را از پوهنځی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون تخار بدست آورده است. او یک سال است که در کمپاین واکسین پولیو ولایت کندز فعالیت میکند و ساحه مسئولیت او داخل شهر و سرک سینما است. هر روز صبح، وحیده ساعت هشت با صندوق آبی رنگ واکسین از خانه بیرون میشود تا به درب دروازههای مردم برود و کودکان بیشتری را واکسین کند. او روزانه بین ۱۵۰ تا ۱۸۷ کودک را واکسین میکند.
وحیده میگوید: “انگیزهام برای فعالیت در برنامه پولیو، عاری کردن افغانستان از این مرض است. نمیخواهم هیچ یکی از اطفال وطنم به مرض پولیو مصاب شود و محتاج کمک دیگران باشد.”
چالشها و تلاشها
یکی از بزرگترین چالشهایی که وحیده با آن مواجه است، عدم حمایت خانوادهاش از فعالیتهای اوست. با وجود عدم تمایل خانوادهاش به اشتراک او در کمپاین واکسین پولیو، وحیده با ارادهای قوی و انگیزهای بالا به کار خود ادامه میدهد.
وحیده میگوید: “انگیزهام برای فعالیت در برنامه پولیو، عاری کردن افغانستان از این مرض است. نمیخواهم هیچ یکی از اطفال وطنم به مرض پولیو مصاب شود و محتاج کمک دیگران باشد.” © افغانستان عاری از پولیو /۳۰۴۱/ رقیبه حمیدی
تاثیرات گسترده بر جامعه
فعالیتهای وحیده در کمپاین واکسین پولیو تاثیرات گستردهای بر جامعه محلی داشته است. او با تلاشهای خود به بهبود صحت اطفال و جلوگیری از شیوع مرض پولیو کمک کرده است. وحیده علاوه بر تطبیق واکسین به اطفال زیر پنج سال، توانسته است اعتماد و آگاهی مردم نسبت به اهمیت واکسیناسیون را افزایش دهد.
یکی از دستاوردهای مهم وحیده افزایش مشارکت زنان در فعالیتهای اجتماعی و صحی است. حضور او به عنوان یک زن جوان و تحصیلکرده در این کمپاینها الهامبخش سایر زنان و دختران جوان ولایت کندز بوده است.
افزایش آگاهی عمومی
وحیده میگوید: “بسیاری از خانوادهها به دلیل عدم آگاهی کافی یا باورهای نادرست، از واکسن کردن کودکان خود خودداری میکردند. اما با برقراری ارتباط مستقیم با این خانوادهها و ارائه اطلاعات صحیح، به آنها کمک میکنم تا اهمیت واکسیناسیون را درک کنند و برای صحتمندی اطفال خود اقدام نمایند.”
امید به آینده
تجربههای وحیده در کمپاین واکسین پولیو، به او این امکان را داده است تا با چالشهای مختلفی در جریان تطبیق واکسین برای اطفال زیر پنج سال آشنا شود و مهارتهای خود را در آن زمینه ارتقاء دهد. او به آینده امیدوار است و آرزو دارد که بتواند به فعالیتهای خود ادامه دهد و به بهبود وضعیت صحتمندی اطفال در منطقهاش کمک کند.
وحیده میگوید: “واکسیناسیون اطفال امری بسیار مهم و حیاتی است و باید از این فرصت استفاده کرد تا از بیماریهای قابل جلوگیری در اطفال جلوگیری شود.”
وحیده میگوید: “بسیاری از خانوادهها به دلیل عدم آگاهی کافی یا باورهای نادرست، از واکسن کردن کودکان خود خودداری میکردند. اما با برقراری ارتباط مستقیم با این خانوادهها و ارائه اطلاعات صحیح، به آنها کمک میکنم تا اهمیت واکسیناسیون را درک کنند و برای صحتمندی اطفال خود اقدام نمایند.” © افغانستان عاری از پولیو /۳۰۴۱/ رقیبه حمیدی
صدای جامعه
نرگس، یکی از باشندهگان ناحیه اول ولایت کندز، میگوید: “اگر وحیده و ده ها واکسیناتوران دیګر اطفال را واکسین نمیکردند، زندگی اطفال مان به طرزی ناراحتکننده تحت تاثیر بیماری پولیو قرار میگرفت. من خوشحالم که اطفال معصوم کشور در برابر این بیماری خطرناک واکسین میشوند و از ناتوانی جسمی نجات پیدا میکنند.”
شعیبالله، کودک چهارنیم سالهای که واکسین پولیو دریافت کرده است، میگوید: “پدر و مادرم به من گفتند که واکسین برای حفظ سلامتیام مهم است و باید واکسین شوم. بعد از واکسین شدن هیچ دردی نداشتم و الان حس خوبی دارم و میتوانم بیشتر با دوستانم بازی کنم.”
فعالیتهای وحیده شمس، نمونهای الهامبخش از تلاشهای بیوقفه زنان افغانستان برای بهبود وضعیت صحی جامعه است. امید است که با ادامه فعالیتهای او و حمایت مردم، افغانستان به سوی آیندهای عاری از پولیو حرکت کند.