مبارزه علیه پولیو؛ داستان تلاشها و تعهد احمدشاه
کابل، افغانستان (۱۹ عقرب ۱۴۰۳) – در ولسوالی دهسبز کابل، یک جوان همهروزه برای حفاظت اطفال از مرض پولیو تلاش میکند. احمدشاه که اصلاً از ولسوالی قرهباغ کابل است، اکنون در منطقه کتهخیل ولسوالی دهسبز زندگی میکند و از چندین سال به این سو در کمپاینهای واکسین پولیو سهم میگیرد.
او به عنوان یک رضاکار متعهد، در هر کمپاین واکسین پولیو روزانه ۲۰ کیلومتر پیادهروی میکند تا واکسین را به اطفال برساند.
تلاشها و تعهد
ولسوالی دهسبز، بهویژه قریه خاص دهسبز که حدود ۲۰ کیلومتر از منطقه پلچرخی فاصله دارد، به دلیل راههای خام و شرایط دشوار محیطی شناخته شده است. در فصل زمستان، بارندگی و برف این مسیرها را بیشتر دشوار میکند. در چنین شرایطی، احمدشاه واکسین را به اطفال منطقه میرساند و آگاهی مردم را درباره خطرات مرض پولیو افزایش میدهد.
او چند سال پیش کارش را بهعنوان یک واکسیناتور در یک مرکز صحی آغاز کرد، اما به زودی دریافت که تنها واکسین زدن کافی نیست، بلکه تغییر ذهنیت مردم و بلند بردن آگاهی عامه درباره خطرات مرض پولیو نیز ضروری است.
به همین دلیل، او پس از مدتی کارش را به عنوان یک رضاکار در کمپاینهای واکسین پولیو آغاز کرد.
وی میگوید: «مسیرهای منتهی به قریهها دشوار هستند، اما میدانم تلاشهایم ارزش این سختیها را دارند، زیرا اگر واکسین به اطفال به موقع نرسد، مرض پولیو گسترش پیدا میکند.»
جلب اعتماد مردم
شک و تردید مردم نسبت به واکسین و گاهی انتشار معلومات نادرست و شایعات، بزرگترین چالش در برابر کار احمدشاه است.
او میگوید: «بعضی از مردم فکر میکنند که واکسین پولیو به جای مفید بودن برای اطفال، ضرر دارد. در واقع، آنها تحت تأثیر شایعات و معلومات نادرست قرار گرفتهاند، اما من تلاش میکنم تا معلومات واقعی در مورد خطرات مرض پولیو و فواید واکسین به آنها برسانم و آنها را تشویق کنم که اطفالشان را از این مرض لاعلاج نجات دهند.»
به گفته او، جلب اعتماد مردم و رساندن معلومات درست به آنها بخشی مهم از مبارزه علیه مرض فلج اطفال را تشکیل میدهد.
احمدشاه که همچنان به واکسین نمودن اطفال و بلند بردن آگاهی خانوادهها درباره خطرات و روشهای جلوگیری از مرض پولیو ادامه میدهد، میگوید: «این تنها یک وظیفه نیست، بلکه یک وجیبه ملی و دینی است.» © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ هوسی احمدزی
تاثیرات و تغییر مثبت
به دنبال تلاشهای احمدشاه، بسیاری از خانوادهها ارزش واکسین پولیو را درک کردهاند و اکنون به صورت مسئولانه در هر کمپاین اطفالشان را واکسین میکنند.
عبدالرحمن، یکی از باشندگان ولسوالی دهسبز و پدر سه کودک، میگوید: «احمدشاه به عنوان یک انسان دلسوز نه تنها اطفال ما را واکسین میکند، بلکه معلومات لازم درباره خطرات مرض پولیو، اهمیت واکسین و دیگر روشهای جلوگیری از این مرض را به ما میدهد.»
او اضافه میکند که تلاشهای احمدشاه و دیگر رضاکاران کمپاین واکسین پولیو بسیار قابل ستایش است و اگر مردم با آنها همکاری کنند، هیچ طفلی به این مرض فلجکننده و کشنده مبتلا نخواهد شد.
وظیفه ملی و دینی
احمدشاه که همچنان به واکسین نمودن اطفال و بلند بردن آگاهی خانوادهها درباره خطرات و روشهای جلوگیری از مرض پولیو ادامه میدهد، میگوید: «این تنها یک وظیفه نیست، بلکه یک وجیبه ملی و دینی است.»
او میگوید خوشحال است که تلاشهای او و دیگر رضاکاران با تغییرات مثبت همراه بوده و در مقایسه با گذشته، تعداد بیشتری از مردم اهمیت واکسین را درک کردهاند و اطفالشان را به طور منظم واکسین میکنند.
او تأکید میکند که یگانه راه جلوگیری از این مرض خطرناک که درمان ندارد و باعث فلج دائمی اطفال میشود، واکسین است.
وی میافزاید: «ما باید همه با هم کار کنیم تا این مرض خطرناک را از بین ببریم. هر طفلی که از خطر پولیو نجات یابد، یک موفقیت برای تمام جامعه است.»
داستان احمدشاه نشان میدهد که با وجود هر نوع مانع، از طریق تعهد و تلاشهای مشترک میتوان سلامت اطفال و آیندهای بهتر برای جامعه را تضمین کرد.
تلاشهای احمدشاه و همکارانش بیانگر این است که چالشهایی چون پولیو تنها از طریق اتحاد، آگاهی و عمل قابل رفع هستند.
هوسی احمدزی، افغانستان عاری از پولیو