نقش فعال واکسیناتوران زن در تطبیق کمپاین واکسین پولیو در ولایت هرات
مرضیه فروتن
هرات، افغانستان (۲ عقرب ۱۴۰۲): سلیمه رسولی یک واکسیناتور هجده ساله در شهر هرات، دروازه سرخ رنگ یک خانه را می کوبد و از صاحب خانه می خواهد که کودکان اش را برای دریافت دو قطره واکسین پولیو، به بیرون از خانه بیاورد.
او با لباس سیاه و روسری آبی که ماسک سیاه پوشیده، صندوق واکسین را بر شانه انداخته و در کوچه ها به دنبال کودکان زیر پنج سال است تا از کمپاین واکسین پولیو باز نمانند.
سلیمه رسولی می گوید، هدف اش این است که هیچ کودکی در ساحات زیر مسوولیت اش از واکسین پولیو محروم نشود.
او افزود: «خودم خواهر و برادر کوچک دارم و همه کودکان را همانند خواهران و برادران خود می بینم. خانه به خانه می روم و همه کودکان زیر پنج سال را واکسین می کنم. اگر شماری از کودکان به مهمانی رفته باشند، بارها به آن خانه ها می روم و تا کودکان غیرحاضر را واکسین نکنم، به خانه بر نمی گردم.»
سلیمه گفت، زندگی اطفال برای او بسیار مهم است و اجازه نمی دهد که در دام ویروس کشنده پولیو بیفتند.
وی اضافه کرد: «اگر یک طفل از کمپاین واکسین پولیو باز بماند، زندگی سایر اطفال را در محل تهدید می کند. در ساحه زیر مسوولیت ما هیچ کودکی از واکسین پولیو محروم نیست. بارها و بارها به خانه ها می رویم و هر طور که شود، کودکان را واکسین می کنیم.»
رسولی می افزاید، با اینکه برخی از خانواده ها مخالف واکسین شدن کودکان شان هستند اما او و سایر دختران واکسیناتور این خانواده ها را متقاعد می سازند تا اجازه دهند کودکان زیر پنج سال شان واکسین شوند.
به گفته او، حتی برخی از مردان و زنان خانواده در زمینه واکسین کردن کودکان شان مقاومت می کنند و وی و سایر دختران واکسیناتور را تهدید می کنند.
خانواده ها در ولایت هرات از فعالیت واکسیناتوران زن در این ولایت استقبال می کنند.
حلیمه ۵۵ ساله که مادر کلان سه کودک زیر پنج سال است، هر سه نواسه اش را مقابل خانه اش آورده و از سوی دختران واکسیناتور واکسین شدند.
وی گفت، نسبت به واکسیناتوران مرد، با واکسیناتوران زن راحت تر است و به راحتی با آنان صحبت می کند و اجازه می دهد که وارد خانه اش شوند.
او افزود: «با مردها نمی توانیم که راحت صحبت کنیم و کودکان خودرا برای واکسین نزد شان بیاوریم. مردان خانه اجازه نمی دهند که واکسیناتوران مرد وارد خانه ما شوند. اما هیچ ممانعتی در زمینه آمدن واکسیناتوران زن وجود ندارد.»
حلیمه اضافه کرد، بسیار خوشحال هستند که نواسه هایش در هر دور کمپاین سراسری واکسین پولیو، واکسین می شوند، واکسین پولیو سبب شده است که اطفال شان از فلج شدن دایمی و معلولیت نجات پیدا کنند، واکسین آنان را در برابر ویروس پولیو حفاظت می کند و یک آینده روشن و سالم به آنان رقم می زند.»
او از سایر مادران خواست که برای نجات کودکان شان از فلج شدن دایمی و حتی مرگ، در هر بار کمپاین واکسین پولیو، کودکان خود را واکسین کنند.
ریاست صحت عامه هرات می گوید که ۹۵ درصد کمپاین واکسین پولیو در شهر هرات، از سوی دختران واکسیناتور پیش برده می شود.
داکتر محمد آصف کبیر معاون ریاست صحت عامه هرات گفت، یک هزار و یک صد واکسیناتور زن و دختر در این ولایت فعالیت دارند و نقش آنان در تطبیق صد درصدی واکسین پولیو در شهر هرات، بسیار حیاتی است.
وی افزود: «در ولسوالی ها و مناطق دوردست واکسین پولیو از سوی مردها پیش برده می شود اما در شهر هرات، نقش واکسیناتوران زن بسیار پررنگ است، این دختران به راحتی وارد خانه ها می شوند و کودکان مریض و یا نوزاد را واکسین می کنند.»
او اضافه کرد، واکسیناتوران زن روند تطبیق خانه به خانه واکسین پولیو را ممکن ساخته اند؛ در گذشته که نقش دختران و زنان در کمپاین سراسری واکسین پولیو کمرنگ تر بود، برخی از کودکان به علت محدودیت های اجتماعی و ممانعت خانواده ها از واکسین باز می ماندند.»
کبیر گفت، با وجود چالش ها و محدودیت های اجتماعی، واکسیناتور زن با اراده و انگیزه وظیفه شان را به خوبی انجام می دهند.
در دور چهارم کمپاین سراسری واکسین پولیو در حوزه غرب، یک میلیون و ۲۵۰ هزار کودک زیر پنج سال واکسین شدند که در کنار واکسین پولیو، یک تابلت ضد کرم معده نیز دریافت کردند.