محافظت از اطفال در برابر بیماری پولیو، مسئولیت هر فرد است
سعید زابلی
هلمند، افغانستان (۲۷ سنبله ۱۴۰۳) – بزرگان قومی و علمای دینی ولایت هلمند با یکصدا بر اهمیت تطبیق واکسین ضد پولیو تأکید میکنند و به مردم توصیه میکنند تا اطفال خود را برای حفاظت در برابر مرض فلجکننده و کشنده پولیو واکسین کنند.
آنها میگویند که مرض پولیو درمان ندارد و تنها راه جلوگیری آن دادن دو قطره واکسین به اطفال در هر کمپاین است.
حاجی صاحب جان، یکی از بزرگان قومی ۵۵ ساله ولسوالی مارجه هلمند میگوید که ویروس پولیو دوباره در مناطق مختلف کشور در حال گسترش است و اخیراً چندین مورد مثبت پولیو در زون جنوبی ثبت شده است.
او افزود: «بسیار ناراحتکننده است که با وجود امکانات واکسیناسیون، ویروس پولیو هنوز هم اطفال ما را مصاب و به فلج دایمی مبتلا میکند.»
او از مردم میخواهد که بهطور کامل در هر کمپاین واکسین پولیو شرکت کنند و اطمینان حاصل کنند که هیچ طفلی از این فرصت محروم نشود.
حاجی صاحب جان میگوید: «من خودم در هر کمپاین واکسین پولیو نه تنها اطفال خانوادهام را واکسین میکنم، بلکه همراه با رضاکاران در سرتاسر قریه میگردم تا مطمئن شوم هیچ طفلی از واکسین پولیو محروم نماند.»
بزرگان قومی و علمای دینی ولایت هلمند با یکصدا بر اهمیت تطبیق واکسین ضد پولیو تأکید میکنند و به مردم توصیه میکنند که اطفال خود را برای حفاظت در برابر مرض فلجکننده و کشنده پولیو واکسین کنند © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ سعید زابلی
به گفته او، پولیو یک مرض خطرناک است که اطفال را فلج میکند و حتی باعث مرگ آنها میشود، این مسئولیت هر فرد جامعه است که اطفال خود را از این وضعیت نجات دهد.
او گفت، تجربه ها نشان داده است اطفالی که به مرض پولیو مبتلا میشوند به دلیل معلولیتی که به آنها تحمیل میشود، به باری برای خانواده و جامعه خود تبدیل میشوند.
قاری احمد، یکی از علمای دینی ولسوالی باباجی هلمند نیز واکسین کردن اطفال را برای حفاظت از آنها در برابر مرض پولیو ضروری میداند و میگوید: «تحقیقات علمی و طبی ثابت کرده است که واکسین پولیو هیچ ضرری ندارد، بلکه تنها راه نجات از این مرض خطرناک است.»
او که همیشه از منبر مسجد برای آگاهی دادن به مردم درباره ارزش واکسین پولیو صحبت میکند، میافزاید: وقایه یا جلوگیری از بیماری در اصول اسلامی جایگاه مهمی دارد. دین اسلام نه تنها به پاکی جسمی، روحی و اخلاقی فرد تأکید دارد، بلکه به سلامت اجتماعی نیز ارزش میدهد؛ بنابراین، جلوگیری از امراض و وضعیتهای ساری یک عمل است که در اسلام به آن توصیه شده است.
او در ادامه گفت: «اسلام به مسلمانان امر کرده است که از سلامتی خود مراقبت کنند؛ پیامبر اسلام (ص) فرموده است: “برای هر مریضی شفا وجود دارد.” این حدیث نشان میدهد که مسلمانان باید راههای درمان و جلوگیری از امراض را جستوجو کنند. مراقبت از سلامت و جلوگیری بخشی از احکام اسلامی است؛ پیامبر اسلام (ص) در حدیث دیگری فرموده: “وقتی در منطقهای طاعون یا وبا وجود دارد، از آنجا خارج نشوید، و اگر طاعون در جای دیگر باشد، به آنجا نروید.” این حدیث به تدابیر پیشگیرانه در مورد امراض ساری اشاره دارد.»
مفتی عبدالقدیر، یکی دیگر از علمای دینی نیز اظهارات مشابهی دارد و میگوید که مردم نباید تحت تأثیر شایعات و باورهای نادرست در مورد واکسین پولیو قرار گیرند، بلکه باید به زندگی و سلامت اطفال خود ارزش دهند.
او میافزاید که والدین مسئولیت زندگی سالم فرزندان خود را به عهده دارند و باید با مسئولیتپذیری، بهطور مداوم اطفال خود را واکسین کنند تا از این مریضی خطرناک محفوظ بمانند.
تلاشهای هماهنگ بزرگان قومی و علمای دینی در هلمند نشان میدهد که رهبران جامعه نقش مؤثری در بهبود سلامت و زندگی بهتر مردم ایفا میکنند.
حمایت آنها نه تنها باورهای نادرست مردم در مورد واکسین پولیو را کاهش میدهد، بلکه جامعه را تشویق میکند تا برای نجات اطفال خود نقش فعالی ایفا کنند.