یک قربانی پولیو: درخت تحصیلات عالی ام به ثمر نرسید
سعید زابلی
هلمند، افغانستان (۳ جوزا ۱۴۰۳) – روشان احمد ۳۳ ساله باشنده شهر لشکرگاه ولایت هلمند، قربانی مرض پولیو است که هر دو پایش در سن شش ماهگی فلج شده است.
او که آموزش ابتدایی خود را تا صنف دوازدهم به سختی تمام کرده است، می گوید به دلیل معلولیت ناشی از مرض پولیو و وضعیت بد اقتصادی دیگر نمی تواند به تتحصیل خود ادامه دهد.
روشان احمد که در چهره اش سختی های زندگی نمایان بود، افزود: «مرض فلج اطفال زندگی من را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، هر دو پای من فلج شده است، به دلیل همین معلولیت با وضعیت بد اقتصادی مواجه هستم، نه به تحصیلات خود ادامه داده میتوانم و نه برای خود شغلی پیدا کرده میتوانم.»
به گفته وی، خودش چیزی به یاد ندارد، اما مادرش به او گفته که در سن شش ماهګی به شدت مریض شد، تب برایش پیدا شد و بعداً هر دو پای اش فلج شد.
او با بسیار حسرت گفت: «دوران طفولیت من پر از درد بود، فردی که هر دو پایش فلج باشد، بدون عصا نتواند راه برود، نتواند با همسالانش بازی کند، او چه شیرینی در زندگی دیده است؟»
اما می گوید، علاوه بر این محرومیت ها، به خود اطمینان میداد که تحت هیچ شرایطی باید درس را رها نکند، بلکه دروس خود را باید به پایان برساند و سپس در رشته طب باید تحصیل کند تا در کنار معلولان به جامعه خدمت کند.
اما او با ناامیدی فراوان گفت: «متأسفانه این آرزو ام ناتمام ماند و درخت تحصیلات عالی من به ثمر نرسید.»
به گفته روشان احمد، پس از فراغت از صنف دوازدهم، نتوانست تحصیلات عالی بگیرد، زیرا وضعیت اقتصادی خانواده اش خوب نیست و پدر ریش سفید او به سختی تنها نفقه خانواده را تامین می کند.
وی افزود، تلاش زیادی کرده تا برای خود شغلی پیدا کند تا اقتصاد اش بهبود یابد و درس بخواند، اما هیچ شغلی برایش پیدا نمی شود.
اما او معتقد است که منشأ تمام اتفاقات بد زندگی وی مرض پولیو است که او را به این وضعیت رسانده است، اگر در طفولیت واکسین میشد مثل الان بار خانواده و جامعه نمی شد.
روشان احمد می ګوید، منشأ تمام اتفاقات بد زندگی وی مرض پولیو است که او را به این وضعیت رسانده است، اگر در طفولیت واکسین میشد مثل الان بار خانواده و جامعه نمی شد © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ سعید زابلی
او با نگاهی به زندگی سخت خود از همه والدین می خواهد که سهل انگاری نکنند، فرزندان خود را به موقع واکسین کنند تا از فلج اطفال نجات پیدا کنند و مانند او زندګی شان از بین نرود.
احمد شاه، همصنفی روشان احمد گفت، دوستش روشان احمد دوازده سال با کمک عصا با بسیار سختی به مکتب می امد، غیرحاضری نمیکرد و می خواست به تحصیلات عالی راه پیدا کند، پوهنځی طب بخواند و داکتر شود.
وی می گوید، همه همصنفی هایش با او همدردی خاصی داشتند، با نگاهی به زندگی سختش، همیشه در مجالس از مردم می خواست که فرزندان شان را واکسین کنند تا مثل روشان احمد به مرض فلج اطفال مصاب نشوند.
در کشور جنگ زده ای مانند افغانستان که رضاکاران واکسین فلج اطفال به دلیل ناامنی نمی توانستند به بسیاری از مناطق دست یابند، ریشه های این بیماری گسترده بود اکنون که کمپاین واکسین فلج اطفال به همه مناطق کشور رسیده است، فرصت خوبی برای محو این مرض فراهم شده است.
داکتری به نام عبدالله خان سایل می گوید، پولیو مرضی است که اطفال را مادام العمر فلج می سازد، تمام جهان به شمول کشور های اسلامی پولیو را توسط واکسین محو کرده، اما افغانستان و پاکستان تا هنوز در مقابل آن مبازه دارند. این مسئولیت دینی ما است که اطفال را در مقابل پولیو محافظت کنیم.
او در پیام خود به خانوادهها میگوید، مرض فلج اطفال درمان ندارد، اما تنها با واکسیناسیون محو میشود، بیایید از فلج اطفال جلوگیری کنیم، افغانستان و جهان را از شر این مرض خلاص کنیم.