واکسین پولیو: تلاش مادران و واکسیناتوران برای نجات آینده اطفال
هرات، افغانستان (۲۵ قوس ۱۴۰۳) – در یک صبح آفتابی، وجیهه، زنی ۲۵ ساله، با طفلش در آغوش و دست طفل دیگرش در دستانش، وارد محلی تطبیق واکسین پولیو/ فلج اطفال در ناحیه نهم شهر هرات میشود.
یاسین چهار ساله و گلثوم که تنها یک و نیم ماهه است، در کنار مادرشان منتظر تطبیق واکسین پولیو هستند.
این اولین بار است که وجیهه اطفالش را برای واکسین کردن به محل میآورد. قبلاً، واکسیناتورها به دروازه خانهاش میآمدند.
وجیهه که عشق و نگرانی در چهرهاش موج میزند، میگوید: «واکسین کردن اطفالم برایم اولویت است. نمیخواهم فرزندانم به دلیل واکسین نشدن، یک عمر فلج یا مریض باشند. وظیفه من به عنوان مادر این است که مواظب صحتشان باشم.»
او افزود: «هر بار که واکسیناتورها به دروازه خانه ما میآمدند، درباره واکسین پولیو معلومات میدادند. همین آگاهیها باعث شد که اهمیت واکسین را بفهمم.»
وی از سایر خانوادهها میخواهد که در زمینه واکسین کردن اطفالشان کوتاهی نکنند: «نجات زندگی فرزندانتان از فلج شدن در دستان خودتان است. بگذارید این اطفال سالم بزرگ شوند و بار دوش خودتان و جامعه نشوند.»
وجیهه یکی از هزاران مادر در هرات است که پس از دریافت آگاهی به واکسین کردن اطفال خود علاقه مندی شدید نشان می دهد.
وجیهه که عشق و نگرانی در چهرهاش موج میزند، میگوید: «واکسین کردن اطفالم برایم اولویت است. نمیخواهم فرزندانم به دلیل واکسین نشدن، یک عمر فلج یا مریض باشند. وظیفه من به عنوان مادر این است که مواظب صحتشان باشم.» © افغانستان عاری از پولیو /۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
نقش پررنگ زنان واکسیناتور
تلاشهای زنان واکسیناتور برای آگاهیدهی و افزایش علاقهمندی مادران به واکسیناسیون، بینظیر است.
لیلما، واکسیناتور ۳۴ سالهای که خود مادر چهار طفل است، سه سال و نیم است که در هرات فعالیت میکند.
وی گفت، در جریان ماموریت اش به عنوان رضاکار، صدها خانواده را برای واکسین کردن اطفال شان راضی ساخته است.
این واکسیناتور واکسین پولیو را برای نجات زندگی اطفال بسیار مهم و حیاتی می داند و می افزاید: «قبلا ممانعت ها در برابر واکسین پولیو در هرات بسیار زیاد بود اما به ادامه آگاهی دهی به خانواده ها، این ممانعت ها کمتر شده است. علاقه مندی مادران برای واکسین کردن اطفال شان سبب شده است که پروسه واکسیناسیون نسبت به گذشته موفق تر باشد.»
وی اضافه کرد: «هنوزهم در محل ما دو خانواده است که اجازه واکسین کردن اطفال شان را نمی دهند. اگر چه از طریق ملا امام مسجد و بزرگان محلی زیاد تلاش کردیم اما این خانواده ها سرسختانه ممانعت می کنند. تمام تلاش ما این است که این دو خانواده را نیز برای واکسین کردن اطفال شان راضی بسازیم.»
این واکسیناتور هشدار می دهد که هرگونه ممانعت و بی پروایی خانواده ها در زمینه واکسین کردن اطفال شان، آینده فرزندان آنان را نابود می سازد.
آگاهی واکسیناتوران به مادران خلاصه نمی شود و آنان در باره فواید واکسین پولیو به پدران نیز آگاهی دهی می کند.
عبدالرحمان ۵۸ ساله، یک باشنده هرات که پدر هشت فرزند از جمله یک طفل چهار ساله است، پسرش را برای واکسین به یک مسجد در ناحیه نهم شهر هرات آورده است.
او با حسرت میگوید: «چند اولاد بزرگم واکسین نشدهاند چون در آن زمان چیزی درباره واکسین نمیدانستم. اما حالا هر بار پسرم را واکسین میکنم تا از فلج شدنش جلوگیری کنم.»
وی اضافه کرد: «از وقتی که فهمیدم واکسین نشدن اطفال باعث فلج شدن شان می شود، پسر خودرا هر بار واکسین می کنم. قبلا خوب بود واکسیناتوران به دروازه خانه ما میامدند اما اکنون پسر خود را برای واکسین کردن به مسجد نزدیک خانه آورده ام.»
این پدر از والدین می خواهد که هیچ تعللی در زمینه واکسین کردن اطفال شان در برابر ویروس پولیو نکنند تا زندگی فرزندان شان از فلج شدن دایمی و مرگ تدریجی نجات پیدا کند.
خطر همچنان باقی است
با وجود اینکه در سه سال گذشته هیچ مورد مثبتی از پولیو در هرات ثبت نشده، وجود مواردی در ولایتهای همجوار از جمله هلمند و کندهار نگرانیهایی را درباره شیوع دوباره این ویروس در هرات به وجود آورده است.
تلاشهای مادرانی مانند وجیهه و واکسیناتورانی چون لیلما موحد، امید به محو شدن کامل این مرض را زنده نگه داشته است.
هر واکسین، قدمی است به سوی آیندهای روشنتر، بدون فلج و بیماری.
مرضیه فروتن، افغانستان عاری از پولیو