زنان نجات دهنده: تلاشهای عاطفه ادیب برای محو مرض پولیو در فراه
مرضیه فروتن
فراه، افغانستان (۲ سرطان ۱۴۰۳) – عاطفه ادیب، زن ۲۶ سالهای است که به عنوان هماهنگکننده واکسین پولیو در شهر فراه فعالیت میکند. او مسئولیت تیمی دوازدهنفره از واکسیناتوران زن را بر عهده دارد که ماموریتشان واکسیناسیون اطفال زیر پنج سال در ناحیه سوم شهر فراه است.
عاطفه، دانشآموخته قابلگی است و دو سال است که به عنوان هماهنگکننده کمپاین واکسین پولیو در این شهر خدمت میکند.
در هوای گرم بالای چهل درجه سانتیگراد، عاطفه به همراه تعدادی از دختران واکسیناتور خانه به خانه میروند تا اطفال زیر پنج سال را واکسین کنند. او یک دفترچه کلان در دست دارد که اسم تمام کودکان واجد شرایط واکسین را در مناطق تحت پوشششان نوشته است. عاطفه با اسم و چهره کودکان مناطق مربوطه آشناست و هنگام واکسیناسیون، آنان را به اسم صدا میزند. او خوشحال است که از سه سال به این سو هیچ واقعه مثبت پولیو در ولایت فراه ثبت نشده است.
عاطفه میگوید: “ما زنان و دختران کمپاین پولیو تمام تلاش خود را کردهایم که هیچ کودکی از واکسین محروم نماند. نتیجه این تلاشها این است که از چند سال گذشته، هیچ واقعه مثبت پولیو در ولایت فراه ثبت نشده است.” او این دستاورد را بزرگ و افتخاری برای خود و تیمش میداند.
عاطفه میگوید: “ما زنان و دختران کمپاین پولیو تمام تلاش خود را کردهایم که هیچ کودکی از واکسین محروم نماند. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
ارزش زندگی کودکان
عاطفه ادیب مادر یک دختر سه ساله نیز است. او در هر دور کمپاین واکسین پولیو، دخترش را واکسین میکند تا از ویروس پولیو در امان بماند.
وی میگوید: “زندگی سایر اطفال همانند طفل خودم برایم مهم است. در هر کمپاین، در آخرین روز وقتی که همه کودکان دیگر واکسین شدند، بعداً دختر خودم را واکسین میکنم.”
او اضافه میکند: “زندگی همه کودکان همانند دختر من با ارزش است و نسبت به همه آنان احساس مادری دارم. اجازه نمیدهم حتی یک کودک از واکسین محروم بماند.”
به گفته عاطفه، آگاهی مردم نسبت به واکسین پولیو افزایش یافته و همه خانوادهها علاقهمند واکسین کردن کودکانشان هستند. او میافزاید: “وقتی برای واکسیناسیون به خانهها میرویم، والدین بسیار خوشحال میشوند و کودکانشان را واکسین میکنند. در مناطق تحت ماموریت ما، هیچ خانوادهای از واکسین کردن کودکانشان ممانعت نمیکند.”
او اضافه میکند: “زندگی همه کودکان همانند دختر من با ارزش است و نسبت به همه آنان احساس مادری دارم. اجازه نمیدهم حتی یک کودک از واکسین محروم بماند.” © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
تلاش برای نجات زندگی کودکان
پریسا فطرت، واکسیناتور ۲۲ ساله در شهر فراه، یکی از اعضای تیم عاطفه ادیب است. او در هر کمپاین واکسین پولیو، عاطفه را همراهی کرده و برای بهبود کارش از او مشاوره میگیرد.
فطرت میگوید: “عاطفه در هر کمپاین واکسین پولیو، به ما تاکید میکند که نباید هیچ کودکی از واکسین باز بماند. او همیشه ما را تشویق میکند که وظیفهمان را به درستی انجام دهیم. او به کارش بسیار جدی است و اجازه نمیدهد حتی یک کودک از واکسین محروم شود.”
وی اضافه میکند: “خانواده من اجازه نمیداد که به عنوان واکسیناتور کار کنم اما عاطفه ادیب خانوادهام را راضی کرد تا به کمپاین واکسین پولیو بپیوندم. او همیشه از ما دختران حمایت میکند.”
پریسا فطرت میگوید: “زندگی کودکان برای من و همتیمیهایم بسیار مهم است و به همین دلیل، در مناطق تحت وظیفهمان هیچ کودکی از واکسین باز نمیماند.”
حمایت مردم از واکسیناتوران زن
محمود شاه، ۳۲ ساله و باشنده شهر فراه، پدر دو کودک زیر پنج سال است. او خوشحال است که در هر کمپاین واکسین پولیو، زنان واکسیناتور به خانهاش میآیند و هر دو کودکاش را واکسین میکنند.
وی میگوید: “با توجه به محدودیتهای اجتماعی و مشکلات، زنان و دختران واکسیناتور به خانهها میآیند و برای نجات کودکان از پولیو تلاش میورزند. هنگامی که خانه نیستم، همسرم کودکان را نزد واکسیناتوران زن میبرد و واکسین میکند. اگر به جای این واکسیناتورها، واکسیناتور مرد میبود، هیچ وقت همسرم کودکان را نزد آنان نمیبرد و شاید از واکسین محروم میشدند.”
او اضافه میکند: “ما از فعالیت زنان واکسیناتور حمایت میکنیم و آنان توانستهاند که به راحتی وارد خانهها شوند و کودکان را واکسین کنند. خواست من از همه مردم این است که با واکسیناتوران زن همکاری کنند تا ویروس پولیو از جامعه ریشهکن شود.”
ولایت فراه در غرب کشور یکی از ولایتهای عاری از واقعات مثبت پولیو و نمونههای محیطی ویروس فلج کودکان در کشور است.