شفاخانه حوزوی هرات؛ سنگر نجات اطفال از پولیو
هرات، افغانستان (۲۳ میزان ۱۴۰۳) – در یک روز معمولی در بخش واکسیناسیون شفاخانه حوزوی هرات، صدای گریه و خنده کودکان در هوا میپیچد. سالن نسبتاً بزرگی که سه طرف آن را صندلیهایی پر از مادرانی با اطفالشان پر کرده است، محلی است که هر روز از ساعت هشت صبح تا دو بعدازظهر پذیرای بیش از صد طفل زیر پنج سال است. این بخش، قلب تپنده مبارزه با ویروس فلج اطفال (پولیو) در ولایت هرات است و هر واکسین که در اینجا به طفل تطبیق میشود، قدمی به سوی نجات جان او از خطر فلج دائمی است.
خماری خیری، واکسیناتور ۲۷ ساله، با صبر و دقت هر طفل را واکسین میکند. او با لبخند میگوید: “ما هر روز بیش از صد طفل را واکسین میکنیم، اما این فقط یک واکسین نیست؛ این تطبیقها زندگی اطفال را از خطر نجات میدهد.”
خماری یکی از سه واکسیناتور فداکار در این بخش است که به طور مداوم با خانوادهها در ارتباط بوده و علاوه بر واکسیناسیون، به مادران اهمیت این واکسینها را آموزش میدهد.
در کنار خماری، مژگان عزیزی، واکسیناتور ۲۴ ساله نیز به مادران و اطفال خدمت میکند. او از تأثیر آگاهیبخشی به مادران درباره اهمیت واکسین پولیو سخن میگوید: “بیشتر مادرانی که اطفالشان را برای واکسیناسیون میآورند، زنان شهری و با سواد هستند و اطلاعات خوبی درباره فواید واکسین پولیو و خطرات ویروس پولیو دارند.”
عزیزی معتقد است که این آگاهی میتواند زنجیرهای از آموزش و تأثیرگذاری در محلههای زنان ایجاد کند.
او اضافه میکند: “این مادران به زنان همسایه نیز آگاهی میدهند که چقدر واکسیناسیون حیاتی است. این اقدام موثر به افزایش پوشش واکسیناسیون در محلههای مختلف کمک کرده است.”
شفاخانه حوزوی هرات؛ سنگر نجات اطفال از پولیو © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
دکتر عبدالسمیع رووف، مسئول بخش واکسیناسیون شفاخانه حوزوی هرات، از تلاشهای واکسیناتوران زن این شفاخانه تمجید میکند و میگوید که آنها در خط مقدم این مبارزه قرار دارند و توانستهاند هزاران طفل را از فلج دائمی نجات دهند.
او میگوید: “بخش واکسیناسیون یکی از فعالترین بخشهای شفاخانه حوزوی هرات است. هر روز در این بخش واکسیناتوران با صبر و حوصله، اطفال را واکسین میکنند و هیچ طفلی نباید از واکسیناسیون محروم بماند.”
به گفته دکتر رووف، واکسین پولیو به اندازه کافی در این بخش فراهم است و هیچ مانع یا محدودیتی برای واکسیناسیون فلج اطفال در شفاخانه وجود ندارد.
داستان یک مادر؛ واکسیناسیون به مثابه سپری قدرتمند
ضیاگل، ۳۲ ساله، مادر یکی از اطفالی است که به طور منظم برای واکسیناسیون به این مرکز مراجعه میکند. او در حالی که دست پسر سه سالهاش را گرفته، با لبخند میگوید: “از روزی که پسرم به دنیا آمده، همواره برای واکسیناسیون به اینجا میآورمش. واکسینها باعث شدهاند که پسرم سالم بماند و مریض نشود.”
ضیاگل همچنین میافزاید: “پسرم تمام واکسینهای لازم را دریافت کرده است. در کنار واکسین پولیو، چندین واکسن دیگر نیز به او تزریق شده و همین باعث شده که خیلی سالم باشد.”
برای ضیاگل، واکسیناسیون نه فقط یک وظیفه مادری، بلکه مانند یک دیوار محکم محافظتی است که از طفلش در برابر امراض نگهبانی میکند. او با اطمینان خاطر میگوید: “همه مادران باید مثل من، اطفالشان را به موقع واکسین کنند تا آنها هم از خطرات امراض در امان بمانند.”
واکسیناسیون در برابر ویروس پولیو نه تنها برای سلامت فردی اطفال بلکه برای سلامت جامعه بسیار حیاتی است. حتی کوچکترین غفلت میتواند زندگی بسیاری از اطفال را به خطر بیندازد. به همین دلیل،
بخش واکسین پولیو شفاخانه حوزوی هرات هر روز به عنوان یک سنگر مستحکم در برابر ویروس فلج اطفال عمل میکند، با این امید که هیچ طفلی دیگر به این مرض مبتلا نشود و تمامی اطفال از یک زندگی سالم و بدون خطر فلج بهرهمند شوند.
مرضیه فروتن، افغانستان عاری از پولیو