فاریاب؛ تلاشهای مشترک و موفق در برابر مرض پولیو
فاریاب، افغانستان (۲۸ عقرب ۱۴۰۳) – روز اول کمپاین واکسین پولیو است. در گوشهای از شهر میمنه، مرکز ولایت فاریاب، تعداد زیادی از والدین در یک محل تطبیق واکسین گرد آمدهاند تا اطفال زیر پنج سال خود را واکسین کنند.
در میان رضاکاران موجود در این محل، یاسمین محمدی، واکسیناتوری با چادری سیاه و روسری سفید، با محبت و مهربانی دو قطره واکسین پولیو را در دهان هر طفل میچکاند.
هدف او، نجات و محافظت اطفال از مرض فلجکننده و مرگبار پولیو است.
این واکسیناتور ۲۴ ساله، پنج سال است که در این عرصه فعالیت دارد و در این مدت هزاران طفل را در برابر پولیو واکسین کرده است.
او از روزهای آغازین کار خود یاد کرده و میگوید: «در ابتدا، هر روز در منطقه کاری خود با سه تا چهار خانوادهای مواجه میشدم که از واکسین پولیو برای اطفالشان خودداری میکردند.»
او اضافه میکند که این خانوادهها قربانی اطلاعات نادرستی بودند که گویا واکسین پولیو برای سلامتی اطفال مضر است.
اما با تلاشهای مشترک دهها رضاکار، مبلغین اجتماعی، کارکنان صحی و علمای دینی، این ذهنیتها به تدریج تغییر کرد.
به گفته یاسمین، حالا دیگر هیچ خانوادهای را در منطقه خود نمیبیند که از واکسین پولیو برای اطفالشان امتناع کند.
او گفت: «ما تلاشهای مداوم انجام دادیم، مردم را از خطرات مرض فلج اطفال آگاه ساختیم و آنها را فهماندیم که واکسین نکردن اطفال به معنای نابود کردن آنها با دستان خودشان است. حالا مردم کاملاً با ما همکاری میکنند و این امر باعث شده که کمپاینهای واکسین پولیو در این ولایت با موفقیت اجرا شوند.»
یاسمین آرزو دارد که تمام اطفال واکسین شوند تا افغانستان از این مریضی رهایی یابد.
در میان رضاکاران موجود در این محل، یاسمین محمدی، واکسیناتوری با چادری سیاه و روسری سفید، با محبت و مهربانی دو قطره واکسین پولیو را در دهان هر طفل میچکاند. © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ عبدالصبور سیرت
مردم نیز از تلاشهای یاسمین محمدی و دیگر رضاکاران قدردانی میکنند که آنها را از خطرات مرض پولیو و اهمیت واکسین آگاه ساختهاند.
صبغتالله، باشنده منطقه عربخانه میمنه و پدر دو طفل، میگوید: «یاسمین محمدی و دیگر رضاکاران، قهرمانان واقعی منطقه ما هستند. آنها آگاهی ما را از خطرات پولیو و اهمیت واکسین بالا بردهاند و حالا ما فهمیدهایم که سلامتی اطفال ما در دستان خود ماست.»
او اضافه میکند که حالا تمام مردم به طور منظم اطفال خود را واکسین میکنند و این امر باعث شده که رضاکاران بتوانند واکسین پولیو را به خوبی به اطفال برسانند.
زهرا، یکی دیگر از باشندگان شهر میمنه، نیز میگوید که رضاکاران در هر شرایطی واکسین را به اطفال میرسانند و آنها را از مرض پولیو محافظت میکنند.
او گفت: «اگر رضاکاران کمپاین پولیو نمیبودند، ما هنوز در این فکر اشتباه میماندیم که واکسین به سلامتی اطفال آسیب میزند. در واقع، رضاکاران تغییر بزرگی در جامعه به وجود آوردهاند.»
رئیس عمومی معافیت کتلوی صحت عامه ولایت فاریاب، داکتر فیروز فیاض، نیز از تلاشهای رضاکاران و مردم در مبارزه با پولیو ستایش میکند.
او گفت که آخرین مورد مثبت پولیو در این ولایت در سال ۲۰۱۵ میلادی در قریه زعفران ولسوالی قیصار ثبت شد و از آن زمان تاکنون هیچ مورد جدیدی در فاریاب ثبت نشده است.
او افزود: «ما همیشه تلاش کردهایم که کمپاینهای واکسین پولیو را در مناطق دور و نزدیک این ولایت به خوبی اجرا کنیم.»
او یادآور شد که در هر کمپاین واکسین پولیو، ۴۳۰ هزار طفل زیر پنج سال توسط ۱۰۹۷ تیم واکسین میشوند.
فیاض اضافه کرد که در کنار تلاشهای واکسیناتورها، هماهنگی میان ادارات نیز نقش مهمی داشته است.
او گفت: «تمام ادارات تلاش میکنند که هیچ طفلی از واکسین محروم نماند.»
به نتیجه تلاشهای مردم و زحمات بیپایان رضاکاران، کمپاین واکسین پولیو در فاریاب با موفقیت اجرا میشود. این پیشرفت نه تنها نشاندهنده گسترش واکسین است، بلکه نمادی از آگاهی صحی و تغییر مثبت در سطح جامعه میباشد.
اگر این همکاری و حمایت ادامه یابد، فاریاب میتواند به ولایتی تبدیل شود که پولیو در آن به طور کامل محو شود.
عبدالصبور سیرت، افغانستان عاری از پولیو