هم واکسیناتور، هم آگاهی دهنده؛ محمد زمان بسیاری از والدین انکاری را قناعت داده که به اطفال خود واکسین پولیو بدهند
هوسی احمدزی
کابل، افغانستان (۲۸ دلو ۱۴۰۲) – در پنجشیر، یک واکسیناتور به نام محمد زمان، علاوه بر واکسیناسیون اطفال، کار آگاهی عمومی را نیز انجام می دهد و ده ها والدین انکاری را برای واکسین نموند اطفال خود تشویق کرده است که در مورد واکسین فلج اطفال تحت تاثیر معلومات نادرست قرار ګرفته بودند.
پنجشیر یکی از ولایات کوهستانی مرکزی افغانستان است که در رشته کوه هندوکش در شمال شرق کابل موقعیت دارد.
محمد زمان ۲۳ ساله باشنده قریه چمال ورده ولسوالی رخه همین ولایت است و از سه سال به این سو به عنوان رضاکار واکسین فلج اطفال کار می کند.
محمد زمان، علاوه بر واکسیناسیون اطفال، کار آگاهی عمومی را نیز انجام می دهد و ده ها والدین انکاری را برای واکسین نموند اطفال خود تشویق کرده است که در مورد واکسین فلج اطفال تحت تاثیر معلومات نادرست قرار ګرفته بودند © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۲/ هوسی احمدزی
«تطبیق نمودن واکسین فلج اطفال وظیفه ملی و ایمانی خود میدانم»
محمد زمان می گوید که حدود سه سال پیش، زمانی که تحصیلات ابتدایی خود را به پایان رساند، با کمک چند تن از دوستانش
مصمم به تطبیق واکسین فلج اطفال در منطقه خود شد.
به گفته وی، هدف شان از فعالیت در برنامه پولیو محو نمودن مرض فلج اطفال است، زیرا این مرض بسیار خطرناک است، درمان ندارد و تنها با واکسیناسیون می توان از آن جلوګیری کرد.
وی گفت: «این کار را با احساس خوبی انجام می دهم، محافظت از کودکان در برابر فلج اطفال را وظیفه ملی و ایمانی خود می دانم، در هر کمپاین واکسین فلج اطفال هر روز بیش از ۱۰۰ طفل را در مناطق مربوطه خود واکسین می کنم و سعی می کنم که یک طفل هم از واکسین باز نماند.
محمد زمان می گوید که در حین کار با برخوردهای مختلف مردم مواجه می شود، برخی حاضر میشوند به اطفال خود واکسین پولیو بدهد، اما برخی دیگر از واکسیناسیون اطفال شان خودداری می کنند.
وی می افزاید، بنا به احساسش تنها به واکسیناسیون اطفال اکتفا نکرده است، بلکه سعی میکند اذهان افرادی را که تحت تاثیر اطلاعات غلط در مورد واکسن فلج اطفال قرار گرفته اند و اطفال خود را واکسین نمی کنند، روشن کند.
وی در این راستا نام فیاض رحیمی باشنده قریه پیاوش ولسوالی رخه را ذکر کرد که در نتیجه زحمات وی حاضر به واکسین نمودن اطفال شان شده است.
وی می گوید: «فیاض رحیمی ۴۵ ساله پدر چهار فرزند است که اطلاعات غلطی در مورد واکسن فلج اطفال شنیده بود و به همین دلیل تمایلی به تزریق واکسین فلج اطفال به فرزندانش نداشت.»
به گفته وی، روزها با او درباره ارزش واکسین فلج اطفال صحبت کرد و در نتیجه او را آماده کرد که اګر خدای ناکرده ویروس فلج اطفال جان بچه های او میګیرد یا آنها را دچار معلولیت دائمی میکند، بهتر است پیش از پیش با واکسین از این حالت جلوګیری کند.
فیاض رحیمی ۴۵ ساله همراه با فرزندانش. © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۲/ هوسی احمدزی
«واکسیناتور محمد زمان نظر من را تغییر داد و من را با فواید واکسین آشنا کرد»
خود فیاض رحیمی می گوید که از یکی و دیګه شنیده بود که ګویا واکسین فلج اطفال رفتار بچه ها را خراب می کند و یا شاید در آینده انها را عقیم کنند و توانایی بچه دار شدن را از دست بدهند.
اما به گفته وی، زمانی که محمد زمان روزها با او جر و بحث کرد و نظریات دانشمندان و علمای دین را در مورد واکسین فلج اطفال به او ارائه کرد، متوجه شد که شکار اطلاعات نادرست در مورد این واکسن شده است.
وی گفت: «پس از آن نه تنها فرزندان خود را به موقع واکسین می کنند، بلکه سایر افراد را نیز تشویق می کنند تا فرزندان خود را واکسین کنند تا از این بیماری خطرناک نجات پیدا کنند.»
او خاطر نشان ساخت اګر والدین بی توجهی کنند و فرزندان خود را در برابر فلج اطفال واکسین نکنند پس ویروس این بیماری یا جان شان را می گیرد یا تا آخر عمر انها را معلول میسازند که در نتیجه باری بر دوش خانواده و جامعه خواهد بود.
داکتر رحیم داد فیضی امر معافیت کتلوی ریاست صحت عامه پنجشیر © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۲/ هوسی احمدزی
«تنها راه محافظت از کودکان در برابر فلج اطفال، واکسین کردن آنها است»
داکتر رحیم داد فیضی امر معافیت کتلوی ریاست صحت عامه پنجشیر پدری به نام فیاض رحیمی می ستاید که در نتیجه تلاش یک واکسیناتور به نام محمد زمان حاضر شد تا اطفال خود را در مقابل مرض پولیو واکسین کنند.
او می گوید فلج اطفال یک مرض ساری خطرناک است که بیشتر کودکان زیر پنج سال را مبتلا می کند.
“ویروس از طریق دهان با آب و غذای آلوده وارد بدن می شود، بعداً در روده ها جای میګیرند، تکثر می کند و وارد جریان خون می شود، سپس به سیستم عصبی مرکزی حمله می کند و به حجرات نخاع آسیب می رساند که به نوبه خود سلول های عصبی را از بین می برد و باعث فلج اعضای بدن اطفال می شود.»
وی گفت، تنها راهی که خانواده ها می توانند فرزندان خود را از این بیماری خطرناک در امان نگه دارند، تزریق واکسین فلج اطفال است.
او می گوید این بیماری خطرناک در هیچ کجای دنیا درمانی ندارد، بنابراین تمرکز زیادی روی واکسیناسیون می شود.