تلاش برای محافظت از همه کودکان در افغانستان در برابر فلج اطفال در شرایط اضطراری بشردوستانه
قندهار، افغانستان 25 ژانویه 2022 – آمیده هفت ساله بیترس در خیابانهای شلوغ قندهار قدم زد تا برادر چهار سالهاش مومند را برای واکسیناسیون به مسجدی در شهر قندهار در جنوب افغانستان بیاورد.
هنگامی که رهبری طالبان با از سرگیری کمپین های واکسیناسیون سراسری در نوامبر 2021 موافقت کرد، برنامه فلج اطفال مجبور شد از روش های مختلف تحویل واکسن بر اساس وضعیت امنیتی در بخش های مختلف کشور استفاده کند. در برخی ولایات مانند قندهار، روش مسجد به مسجد بر خلاف واکسیناسیون خانه به خانه اتخاذ شد. این بدان معناست که والدین و مراقبین باید فرزندان خود را برای واکسیناسیون به نزدیکترین مسجد در محل خود بیاورند.
مادر عمیده نمی توانست فرزندش را به محل واکسیناسیون ببرد زیرا هنجارهای ریشه دار فرهنگی و مذهبی اجازه ورود زنان به مساجد را نمی دهد. در عوض دختر بزرگش آمیده را با مومند فرستاد.
دختر هفت ساله، آمیده (سمت چپ)، با برادر کوچک چهار ساله اش، مومند و یکی از دوستانش که پس از دریافت واکسن فلج اطفال در مسجدی در شهر قندهار، انگشتان کوچک خود را نشان می دهند. © یونیسف افغانستان/2021/همدرد
پدرم مریض است و مادرم از من خواست که برادرم را اینجا در مسجد بیاورم تا واکسینه شود. آمیده با لبخند گفت: من راه مسجد را بلدم و مشکلی برای رسیدن به اینجا نداشتم.
در یکی دیگر از نواحی شهر قندهار، سبحانیه، یک زن بسیج اجتماعی فلج اطفال، با دو کودک به محل واکسیناسیون در مسجد حقانی نزدیک شد. وقتی کمپین شروع شد، سبحانیا متوجه شد که مادران فرزندان خود را برای واکسیناسیون نمی آورند. بر خلاف همه احتمالات، او در خانه های محله را زد.
برنامه فلج اطفال توانست به طور موفقیت آمیزی با رهبری طالبان از مشارکت کارکنان زن صحی در این کمپین حمایت کند، زیرا زنان از اعتماد و دسترسی بیشتری در خانواده ها و جوامع برخوردارند و بنابراین نقش مهمی در دستیابی به هر کودک ایفا می کنند. مقامات بالفعل همچنین از دسترسی آنها به حیاط بیرونی مساجد که محل های واکسیناسیون در آنجا ایجاد شده بود، حمایت کردند.
من اهل جامعه هستم و مادران مرا می شناسند. سبحانیه، که یکی از بیش از 4600 بسیج اجتماعی و واکسیناتور زنان بسیج کننده (FMV) است که توسط یونیسف برای مشارکت دادن جوامع در ایجاد اعتماد در واکسن ها و ایجاد انگیزه مستقر شده است، گفت: از آنجایی که آنها نمی توانند به مسجد بیایند، آنها به من اعتماد دارند. والدین و مراقبان فرزندان خود را واکسینه کنند.
«امروز موفق شدم 25 کودک را برای واکسیناسیون بیاورم. این به این دلیل است که روابط خوبی با خانواده ها دارم. با آنها می نشینم و به دغدغه هایشان گوش می دهم. قبل از شروع صحبت در مورد فلج اطفال و واکسیناسیون، باید زندگی و ارزش های آنها را درک کنید.
اشتیاق و انگیزه سوهانیا برای نجات کودکان از بیماری قابل پیشگیری با واکسن مانند فلج اطفال از پیشینه خانوادگی خود او سرچشمه می گیرد. شوهرش در سن جوانی در یک حادثه امنیتی از کار افتاده و نیاز به مراقبت مداوم دارد. بنابراین، او تجربه دست اول زندگی با یک فرد معلول را دارد و عوارض عاطفی و مالی را که بر خانواده ها وارد می کند را درک می کند.
سبحانیا که خود مادر دو فرزند است، گفت: «من هر روز رنجی را که شوهرم متحمل میشود، میبینم و نمیخواهم هیچ کودکی را در اثر بیماری که بتوان از آن پیشگیری کرد، فلج دید. «اگرچه ما با شیوه کمپین مبتنی بر مسجد به تعداد زیادی از کودکان دسترسی نداریم، اما باید بهترین استفاده را از این وضعیت ببریم. من همچنین همکارانم را تشویق می کنم تا تمام تلاش خود را برای کمک به آوردن هر چه بیشتر کودکان برای واکسیناسیون انجام دهند.
کمپین سراسری فلج اطفال نوامبر و دسامبر 2021 در افغانستان به بیش از 8.5 میلیون کودک، از جمله 2.4 میلیون کودک از مناطق غیرقابل دسترس قبلی، که برای اولین بار در سه سال گذشته واکسینه شدند، رسید. با این حال، در استان هایی که از روش مسجد محور استفاده می کنند، پوشش واکسیناسیون به طور قابل توجهی کم بود. به عنوان مثال، ولایت قندهار تنها 30 درصد پوشش را در مقایسه با 94 درصد در ژوئن 2021 که کمپاین خانه به خانه اجرا شد، به دست آورد.
دکتر پوخلا، مدیر منطقه ای مرکز عملیات اضطراری فلج اطفال در منطقه جنوب، گفت: «ولایت قندهار از لحاظ تاریخی با تعداد زیادی موارد فلج اطفال و امتناع از آن، یک نقطه داغ برای گردش ویروس فلج اطفال باقی مانده است. «اگر فقط به واکسیناسیون مسجد به مسجد ادامه دهیم، ریشه کن کردن فلج اطفال دشوار خواهد بود. رهبران و ذینفعان باید از یک روش کمپین که واکسن فلج اطفال را به همه کودکان و در همه جا تحویل میدهد، حمایت و تسهیل کنند.»
مادری که نوزادش را حمل می کند و بسته ای از اقلام ضروری را که پس از واکسیناسیون در شفاخانه اصلی تارینکوت ولایت ارزگان در جنوب افغانستان داده شده است. © یونیسف افغانستان/2021/فواد
افغانستان قبلاً یکی از سخت ترین مکان های روی زمین برای کودکی بود. در طول یک سال گذشته، وضعیت ناامیدتر شده است. درگیری، خشکسالی و کووید-19 با هم برخورد کرده اند تا یک وضعیت اضطراری بشردوستانه بی سابقه ایجاد کنند.
برنامه فلج اطفال یونیسف با پ