سویرا خسروی؛ دختر که با واکسیناسیون رؤیای داکتر شدن را زنده نگه میدارد
تخار، افغانستان (۲ قوس ۱۴۰۳) – در دل کوهستانهای سرد و پرپیچوخم ولسوالی ورسج ولایت تخار، جایی که خانهها بر دامنههای ناهموار پراکندهاند و دسترسی به خدمات صحی آسان نیست، زندگی سخت و پرچالش است.
در این میان، جوانانی اندک پیدا میشوند که علیرغم موانع، مسیرشان را به سوی خدمت به جامعه باز میکنند.
سویرا خسروی، دختری ۲۳ ساله و رضاکار در کمپاینهای واکسین پولیو، نمونهای الهامبخش از این انسانهای قوی و پرتلاش است.
سویرا که در شهر تالقان، مرکز تخار، مشغول کار است، هر روز با ارادهای قوی اطفال را واکسین میکند؛ او معتقد است که هر قطره واکسینی که به هر طفل داده میشود، یک گام به سوی محافظت از آینده جامعه است.
مسیر پرچالش سویرا
سویرا تحصیلاتش را در مکتب بیبی عایشه صدیقه به پایان رساند، اما وضعیت اقتصادی خانواده مانع از ادامه تحصیل او شد.
او همیشه آرزو داشت که داکتر شود و به مردمش خدمت کند، وقتی این آرزو به واقعیت نزدیک نشد، تصمیم گرفت به کمپاینهای واکسین پولیو بپیوندد.
به گفته سویرا: “هر طفلی که واکسین میکنم، مرا به رؤیای داکتر شدنم نزدیکتر میکند.”
او در یک سال و نیم گذشته، در هر کمپاین مسئولیت واکسیناسیون روزانه ۵۰ تا ۷۰ طفل را بر عهده داشته است. حوزه کاری او بیشتر در داخل شهر تالقان است، جایی که کمبود آگاهی و باورهای نادرست برخی خانوادهها، روند واکسیناسیون را چالشبرانگیز میکند.
سویرا که در شهر تالقان، مرکز تخار، مشغول کار است، هر روز با ارادهای قوی اطفال را واکسین میکند؛ او معتقد است که هر قطره واکسینی که به هر طفل داده میشود، یک گام به سوی محافظت از آینده جامعه است. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
مقابله با باورهای نادرست
یکی از خاطراتی که همیشه در ذهن سویرا باقی مانده، مربوط به دیدارش با مادری در یک روستای دورافتاده بود.
این مادر، تحت تأثیر شایعات نادرست، از واکسیناسیون اطفالش خودداری میکرد.
سویرا با صبوری و دلسوزی کنارش نشست و با زبانی ساده، حقیقت را برایش توضیح داد: “با صبر و حوصله، تجربهها و اطلاعات علمی را با او در میان گذاشتم.”
سویرا با صبوری و دلسوزی در کنار آن مادر نشست و با زبانی ساده و مهربان، حقیقت را برایش توضیح داد. او گفت: “با صبر و حوصله برایش شرح دادم که چگونه واکسیناسیون میتواند از فرزندانش در برابر مرض فلج اطفال محافظت کند، از تجربههایی که در کمپاینها داشتم صحبت کردم و اطلاعات علمی را به زبان ساده با او در میان گذاشتم تا نگرانیها و باورهای نادرستش از بین برود.”
پس از صحبتهای سویرا، آن مادر متقاعد شد و اطفالش را واکسین کرد.
امروز، وقتی سویرا به آن قریه بازمیگردد، مادر با لبخندی گرم از او استقبال میکند.
سویرا در این راه، با چالشهای متعددی از جمله باورهای نادرست درباره واکسیناسیون و مخالفت با کار زنان مواجه شده است. با این حال، او هیچگاه از مسیرش باز نمانده و به کمک حمایت خانوادهاش، به تلاشهایش ادامه میدهد.
“هنوز هم بعضی از خانوادهها با سوءظن به من نگاه میکنند، اما این مسأله هیچگاه مانع ام نشده است.”
سویرا خسروی، با قلبی بزرگ، نهتنها برای سلامت اطفال تخار میکوشد، بلکه رؤیای بزرگی را زنده نگه میدارد: رؤیای یک افغانستان سالم، آگاه و عاری از فلچ اطفال. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
تأثیر بر جامعه
سویرا توانسته است بیش از ۱۵ خانواده را که در ابتدا مخالف واکسیناسیون بودند، متقاعد کند و آگاهی جامعه را در مورد اهمیت این موضوع افزایش دهد.
یکی از این خانوادهها، خانواده زینب است؛ زنی ۳۲ ساله که ابتدا به دلیل ترس و نگرانیهای نادرست، از واکسیناسیون فرزندانش خودداری میکرد.
وی میگوید: “سویرا با صبر و مهربانی توضیح داد که واکسین چگونه از اطفال در برابر مرض پولیو محافظت میکنند، حالا من دیگر مادران را نیز تشویق میکنم که فرزندانشان را واکسین کنند.”
منبع انگیزه و تغییر
حمیده فایق، یکی از فعالان اجتماعی در تخار، میگوید: “حضور زنان جوانی مثل سویرا در کمپاینهای واکسین پولیو، نه تنها سلامت جامعه را بهبود میبخشد، بلکه نشاندهنده قدرت و اراده زنان افغان است.”
مومینه احمدی، یکی از همکاران سویرا، او را الگوی خود میداند: “از صبر و دلسوزیاش چیزهای زیادی یاد گرفتهام، اراده قویاش همیشه الهامبخش من بوده است.”
پیام سویرا به خانوادهها
سویرا آرزو دارد که روزی همه خانوادهها در ولایت تخار و سایر ولایات، با اطمینان کامل فرزندانشان را واکسین کنند.
پیام او روشن است: “واکسین تنها راه محافظت اطفال در برابر مرض پولیو است، بیایید برای آیندهای سالمتر واکسیناسیون را جدی بگیریم.”
سویرا خسروی، با قلبی بزرگ، نهتنها برای سلامت اطفال تخار میکوشد، بلکه رؤیای بزرگی را زنده نگه میدارد: رؤیای یک افغانستان سالم، آگاه و عاری از فلچ اطفال.
رقیبه حمیدی، افغانستان عاری از پولیو