زحل فیضی؛ یک چهره خستگیناپذیر در مبارزه با فلج اطفال
تخار، افغانستان (۱۶ عقرب ۱۴۰۳) – صبح تازۀ دیگری در تالقان، مرکز تخار آغاز شده است و هوا از عطر باران دیشب پر شده است. زحل فیضی (یک واکسیناتور پرشور) روز دیگر مبارزه با پولیو را آغاز می کند.
وی که حجاب سیاه به تن دارد و جعبه واکسین را روی شانه خود انداخته، قصد دارد به نواحی مختلف شهر از سرک اول تا کنار رودخانه برود.
او میخواهد همراه با همکارش، اطفال زیر پنج سال این منطقه را واکسین کند تا آنان را از این مرض فلجکننده و مرگبار مصون بدارد.
هزاران رضاکار مرد و زن مانند زحل در هر دورۀ کمپاین واکسین پولیو نه تنها اطفال را واکسین میکنند بلکه برای والدین در مورد خطرات پولیو و اهمیت واکسین نیز آگاهی میدهند.
این رضاکاران که توسط یونیسف و سازمان صحی جهان آموزش دیدهاند، نقش مهمی در سلامت اطفال جامعه خود ایفا میکنند و به ایجاد تغییرات مثبت در جلوگیری از شیوع این مرض کمک میکنند.
زحل نوزده ساله که با گامهای استوار به سوی هدف خود پیش میرفت، با لبخند آرام و صدای مطمئن گفت: “من تا صنف دوازدهم درس خواندهام و همیشه آرزو داشتم که به نحوی به جامعه خود خدمت کنم. وقتی با برنامه محو پولیو آشنا شدم، تصمیم گرفتم من هم جزئی از این برنامه باشم تا اطفال جامعه را از این بیماری نجات دهم.”
هزاران رضاکار مرد و زن مانند زحل در هر دورۀ کمپاین واکسین پولیو نه تنها اطفال را واکسین میکنند بلکه برای والدین در مورد خطرات پولیو و اهمیت واکسین نیز آگاهی میدهند. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
زحل که از یک سال گذشته به عنوان رضاکار در کمپاینهای واکسین پولیو فعالیت میکند، میگوید که به عنوان یک مادر و یک عضو جامعه، بسیار خوب درک میکند که خانوادهها تا چه حد نگران سلامتی فرزندان خود هستند.
او این نگرانی را انگیزهای برای کار خود میداند و میگوید که با واکسین کردن هر طفل، نه تنها آن طفل بلکه جامعه را نیز از خطر معلولیت نجات میدهد.
زحل گفت: “لبخند و اطمینان خانوادهها بزرگترین هدیه برای من است.”
او از تجربهها و دستاوردهای یک سال کاری خود یاد کرده و افزود که در هر کمپاین واکسین پولیو روزانه بیش از ۶۰ طفل را واکسین میکند و به خانوادههای زیادی که قبلاً از واکسین کردن فرزندانشان خودداری میکردند، آگاهی داده است.
او از یک مادر به نام انیسه یاد میکند که قربانی اطلاعات نادرست شده بود و فکر میکرد واکسین پولیو به سلامتی طفلش آسیب میرساند.
زحل گفت: “انیسه تردید داشت که شاید واکسین پولیو به آینده سلامت طفل او ضرر برساند. با صبر و حوصله تمام حرفهای او را گوش دادم و بعد از پایان صحبتهایش، با ملایمت در مورد خطرات مرض پولیو و فواید واکسین به او معلومات دادم. وقتی حقیقت را درک کرد، با خوشحالی حاضر شد طفل خود را واکسین کند.”
زحل برای چنین خانوادهها پیامی مهم دارد و میگوید: “فرزندان شما سرمایه زندگی شما هستند. واکسینها میتوانند آنها را از امراض خطرناک مصون بدارند. اجازه ندهید شایعات و اطلاعات نادرست زندگی فرزندانتان را به خطر بیاندازد.”
این رضاکاران که توسط یونیسف و سازمان صحی جهان آموزش دیدهاند، نقش مهمی در سلامت اطفال جامعه خود ایفا میکنند و به ایجاد تغییرات مثبت در جلوگیری از شیوع این مرض کمک میکنند. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
او افزود که امید دارد روزی برسد که تمام خانوادهها به واکسیناسیون اعتماد کنند و اطفالشان را به طور منظم واکسین کنند تا کشور از این مرض نجات یابد.
مریم، همکار زحل در کمپاین واکسین پولیو، درباره تلاشهای او میگوید: “زحل یک داوطلب متعهد است که علاوه بر واکسین اطفال، برای خانوادهها نیز در مورد خطرات مرض پولیو و ارزش واکسین آگاهی میدهد.”
او اضافه میکند که هر لحظه کمپاین واکسین پولیو ارزشمند است و زحل به معنای واقعی برای آینده امن اطفال جامعه تلاش میکند. به همین دلیل، اکنون آگاهی خانوادهها افزایش یافته و با اطمینان اطفالشان را واکسین میکنند.
مادری به نام انیسه که در نتیجه تلاشهای زحل حاضر به واکسین کردن فرزندش شد، میگوید: “زحل به شیوهای عالی در مورد اهمیت واکسین پولیو به من آگاهی داد و من را قانع کرد که فرزندم را باید به طور منظم واکسین کنم. حالا احساس میکنم که برای آینده سالم فرزندم تصمیم درستی گرفتهام.”
فردی به نام صدیق، سرپرست خانواده دیگری که در نتیجه تلاشهای زحل دیدگاهش نسبت به واکسین پولیو تغییر کرده، میگوید: “در ابتدا از واکسین پولیو میترسیدم و فکر میکردم که بیفایده و یا شاید خطرناک باشد؛ اما زحل با صبر و مهربانی حقیقت را به من گفت و نگرانیهایم را برطرف کرد. اکنون با اطمینان فرزندانم را واکسین میکنم.”
او به دیگر خانوادهها نیز توصیه میکند که بدون نگرانی فرزندانشان را واکسین کنند تا از مرض پولیو مصون بمانند.
در نهایت، زحل و هزاران داوطلب مانند او، قهرمانان اصلی کمپاینهای واکسین پولیو هستند که با هر گام، کشور را به رهایی از ویروس پولیو نزدیکتر میکنند.
این مبارزهای است که در نهایت نسلهای آینده را از خطر فلج مصون میسازد و اساس یک جامعۀ سالم را پایهگذاری میکند.
رقیبه حمیدی، افغانستان عاری از پولیو