مراکز صحی هرات و مبارزه با پولیو
مرضیه فروتن
هرات، افغانستان (۱۳ سنبله ۱۴۰۳) – گل بیبی، زنی ۳۷ ساله، دختر دو سالهاش را برای دریافت واکسین ضد پولیو به مرکز صحی ناحیه دوازدهم شهر هرات آورده است.
او که در همین منطقه با همسر و چهار فرزندش زندگی میکند، چند هفته پیش به دلیل سفر به ولسوالی کوهسان برای دیدار پدرش، نتوانسته بود طفل خود را واکسین کند.
گل بیبی پس از بازگشت به خانه، برای جبران واکسین پولیو، دخترش را به این مرکز صحی آورده تا او را واکسین کند و از خطر این مرض کشنده در امان نگه دارد. او میگوید که در هر کمپاین واکسین، اطفالش را واکسین کرده است، اما این بار به دلیل سفر، این فرصت را از دست داده بود.
وی چهار طفل دارد که یکی از اطفالش زیر پنج سال است و بقیه بالای پنج سال سن دارند.
گل بیبی با اطمینان میگوید: «من همیشه فرزندانم را در زمان مناسب واکسین کردهام تا به این مرض فلجکننده مبتلا نشوند. واکسین پولیو را وسیلهای برای حفاظت از فرزندانم در برابر فلج دایمی میدانم.»
او افزود که به دلیل عدم واکسین شدن فرزندش در کمپاین، بسیار نگران بوده، اما پس از مراجعه به مرکز صحی و دریافت واکسین، خوشحال است.
او گفت: «اگر در این مرکز صحی امکانات واکسین پولیو وجود نداشت، نمیدانستم چه بر سر طفلم میآمد، خوشبختانه مراکز صحی نه تنها واکسین پولیو، بلکه خدمات واکسیناسیون برای بسیاری از امراض را ارائه میدهند.»
او از والدین خواست تا از این فرصت استفاده کرده و اگر اطفالشان در کمپاینهای واکسین پولیو از واکسیناسیون بازمیمانند، به نزدیکترین مرکز صحی مراجعه کنند تا واکسین را دریافت کنند.
گل بیبی میگوید، به دلیل عدم واکسین شدن فرزندش در کمپاین، بسیار نگران بوده، اما پس از مراجعه به مرکز صحی و دریافت واکسین، خوشحال است © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
واکسین پولیو: نجاتدهنده اطفال
در کنار گل بیبی، دهها مادر دیگر نیز فرزندانشان را برای دریافت واکسین پولیو به این مرکز صحی آوردهاند.
زینب، زن ۲۶ سالهای که نوزاد چهار ماههاش را در آغوش گرفته، در صف انتظار ایستاده تا نوبت واکسیناسیون فرزندش برسد.
او گفت: «سه ماه پیش از ایران به کشور خود برګشتهام و این اولین بار است که فرزندم را برای دریافت واکسین پولیو به این مرکز صحی آوردهام.»
وی میافزاید وقتی به هرات آمد، همه میگفتند که ویروس پولیو دوباره شیوع یافته است، به همین دلیل میترسید که خدای ناخواسته فرزندانش به این بیماری خطرناک مبتلا شوند.
وی در پیام خود به والدین میګوید: «صحتمندی و سلامتی اطفال مسئولیت ما است، بیایید آنها را واکسین کنیم و از مرض مهلک و فلج کننده پولیو نجات دهیم.»
محمد آصف کبیر، یکی از مسئولان برنامه محو پولیو در زون غرب، میگوید، هر روز بیش از ۱۰۰۰ طفل زیر پنج سال به این مراکز صحی مراجعه میکنند تا واکسین پولیو دریافت کنند © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
دسترسی گسترده به خدمات واکسیناسیون
به گفته مقامات صحی هرات، بیش از ۱۳۰ مرکز صحی در سطح شهر و ولسوالیها خدمات واکسیناسیون ضد پولیو را ارائه میدهند که برخی از این مراکز در ولسوالیهای دورافتاده مانند فارسی و چشت نیز فعال هستند.
محمد آصف کبیر، یکی از مسئولان برنامه محو پولیو در زون غرب، میگوید: «هر روز بیش از ۱۰۰۰ طفل زیر پنج سال به این مراکز صحی مراجعه میکنند تا واکسین پولیو دریافت کنند.»
او توضیح داد، اطفالی که در کمپاینها از دریافت واکسین پولیو بازماندهاند، بعداً توسط والدینشان به مراکز صحی آورده میشوند تا واکسین به آنها تطبیق شود.
کبیر اضافه کرد: «تلاش ما این است که حتی در مناطق دورافتاده نیز هیچ طفلی از واکسیناسیون باز نماند، برنامه واکسیناسیون در تمام ۱۳۰ مرکز صحی بسیار منظم است و در همه این مراکز واکسیناتوران موجود است تا واکسیناسیون اطفال را بهخوبی انجام دهند.»
او با خوشحالی اظهار کرد که به دلیل افزایش آگاهی خانوادهها، اکنون تعداد بیشتری از اطفال نسبت به گذشته برای دریافت واکسین به مراکز صحی آورده میشوند.