کاهش دیدگاههای منفی در برابر واکسین پولیو؛ داستان نوریه و گل احمد
هرات، افغانستان (۱۷ میزان ۱۴۰۳) – نوریه، مادری ۳۰ ساله، دو دختر کوچک خود را روی زانوهایش نشانده و با آنها میخندد. لبخند او، از رضایت و خوشحالی است که فرزندانش سالم و دور از مرض فلج اطفال (پولیو) هستند. نوریه که در جنوب شهر هرات زندگی میکند، حالا نگاهی متفاوت به واکسین پولیو دارد؛ اما این مسیر آسان نبوده است.
چند سال پیش، نوریه و همسرش گل احمد تحت تأثیر باورهای نادرست و شایعات، سه دور واکسین پولیو را برای فرزندان خود نپذیرفتند. “بزرگان خانواده ما همیشه میگفتند که واکسین پولیو از غرب آمده و به ما ضرر میرشاند، پدر کلانم میگفت که این واکسین نسل نو را عقیم میسازد و مردانگی آنها را کم میکند.” نوریه به یاد میآورد که چگونه حتی اجازه نمیداد که واکسیناتوران نزدیک خانهاش بیایند.
اما شرایط زمانی تغییر کرد که دخترانش به مریضی شدید چیچک و آنفولانزا مبتلا شدند. نوریه، پریشان و نگران، آنها را نزد داکتر برد. داکتر به او گفت که دلیل اصلی شدت مریضی این بود که اطفالش واکسین نشده بودند. این حرفها نوریه را به شدت پشیمان کرد. از آن زمان به بعد، او تصمیم گرفت که در هر دور کمپاین پولیو، فرزندانش را واکسین کند.
او و همسرش اکنون باور دارند که تصمیم قبلیشان اشتباه و بدون دلیل منطقی بود.
نوریه، مادری ۳۰ ساله، دو دختر کوچک خود را روی زانوهایش نشانده و با آنها میخندد. لبخند او، از رضایت و خوشحالی است که فرزندانش سالم و دور از مرض فلج اطفال (پولیو) هستند © افغانستان عازی از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
واکسین تنها راه نجات جان اطفال از پولیو
مولوی سلطان محمد عالم یار، یکی از علمای دین در هرات، نقش مهمی در آگاهیدهی به خانوادهها درباره اهمیت واکسین پولیو داشته است.
او میگوید: “حفاظت از جان در برابر امراض از دیدگاه اسلام فرض است. واکسین پولیو هیچ ضرری ندارد و هر خانوادهای باید مکلف به واکسین اطفال خود باشد. پیامبر اسلام فرمود که خداوند هیچ مریضی را بدون درمان خلق نکرده است. درمان پولیو واکسین است.”
مولوی عالم یار تأکید میکند که کسانی که با واکسین پولیو مخالفت دارند، از دین اسلام بهدرستی آگاهی ندارند.
او میافزاید که با عدم واکسین اطفال، خانوادهها آنها را در معرض خطر قرار میدهند که این کار یک گناه بزرگ محسوب میشود.
سهیلا کریمی، یک واکسیناتور فعال در هرات، نیز به اهمیت آگاهیدهی اشاره میکند. او هر روز با خانوادههایی روبرو میشود که فرزندان خود را برای واکسین به شفاخانه میآورند.
کریمی میگوید: “آگاهی مردم نسبت به گذشته بسیار بالا رفته است و بیشتر خانوادهها اکنون آماده واکسین کردن اطفالشان هستند.”
او ادامه میدهد که تلاشهای پیدرپی برای افزایش آگاهی جامعه سبب شده است تا بسیاری از خانوادههایی که قبلاً مخالف واکسین بودند، حالا تغییر عقیده دادهاند.
همچنین محمد آصف کبیر، معاون ریاست صحت عامه هرات، به تأثیرات مثبت کمپاینهای آگاهیدهی در این ولایت اشاره میکند. او میگوید: “در سالهای گذشته، مخالفت با واکسین پولیو در ولسوالیها و قریهجات بیشتر بود. اما اکنون با افزایش آگاهی، مقاومت در برابر واکسین بسیار کاهش یافته است.” با این حال، او هشدار میدهد که هنوز هم برخی خانوادهها به دلیل باورهای نادرست، از واکسین اطفالشان خودداری میکنند.
کسانی مانند نوریه و گل احمد که از تصمیمات گذشته خود پشیمان شدهاند، اکنون به عنوان نمونههایی از تغییرات مثبت در جامعه محسوب میشوند.
نوریه اکنون از دیگر خانوادهها میخواهد که اطفال خود را در هر دور کمپاین واکسین پولیو، واکسین کنند و به آینده نسل جدید فکر کنند.
او میگوید: “من خوشحالم که دخترانم به ویروس پولیو مبتلا نشدهاند و از دیگر خانوادهها میخواهم که از اشتباه من درس بگیرند.”
مرضیه فروتن، افغانستان عاری از پولیو