محمد قیوم؛ از انگیزه تا تحول در مبارزه با پولیو
کابل، افغانستان (۱۱ دلو ۱۴۰۳) – محمد قیوم، باشنده منطقه قلعچه ناحیه هشتم ولایت کابل، یک تن از واکسیناتوران متعهد کمپاین واکسین پولیو است.
او فارغالتحصیل صنف دوازدهم است که در کنار شغل آزاد در زمینۀ تطبیق واکسین پولیو به صفت رضاکار خدمت میکند.
انگیزه و تعهد به کار
محمد قیوم معتقد است که واکسین یک امر مهم برای محو پولیو در جامعه میباشد، بنابر این خود را مؤظف می داند که همه اطفال زیر سن پنج سال منطقۀ خود را واکسین نماید.
وی در جریان هر کمپاین تطبیق واکسین پولیو صبح وقت به کار خویش آغاز می نماید و تا پایان روز مسؤولانه کار می کند تا واکسین پولیو را به همه اطفال منطقۀ خود برساند.
او از هشت سال به این طرف صادقانه تلاش می نماید تا در ساحۀ کاری وی یک طفل هم از واکسین پولیو محروم نشود.
او می افزاید، در ساحه کاری اش که مربوط حوزۀ هشتم شهر کابل می شود می باشد؛ در هر کمپاین حدود ۱۴۰ طفل را واکسین می نماید.
به سبب اینکه محمد قیوم سالهاست در کمپاین واکسین پولیو متعهدانه کار می کند؛ اکنون همه باشنده گان منطقه او را میشناسد و به فعالیت های وی احترام داردند.
محمد قیوم میگوید: «نه تنها مردم بخاطر تعهد به کارم به من احترام قائل هستند؛ بلکه در هر دورۀ کمپاین، اطفال خود را با میل و علاقه مندی کامل نزد تیم ما میآورند تا این دو قطره واکسین پولیو برای شان تطبیق شود.»
دستاوردها و تأثیرات اجتماعی
در یکی از کمپاینهای واکسین، محمد قیوم با یک خانواده مواجه شد که بر اثر شایعات و افواهات، نسبت به واکسیناسیون تردید داشتند.
محمد خالد، سرپرست خانوادهای با دو دختر و یک پسر، معتقد بود که واکسین پولیو منشأ دینی ندارد و به فواید آن اطلاعات کافی نداشت.
محمد قیوم با دقت و صداقت به ارائه اطلاعات علمی و مستند درباره فواید واکسین پرداخت.
او توضیح داد که چگونه دو قطره واکسن میتواند از ابتلا به مرض فلج اطفال جلوگیری کند و از شیوع آن در میان اطفال جلوگیری نماید.
این آگاهیرسانی صحیح، باعث شد تا ذهنیت محمد خالد تغییر کند و خانواده وی از آن پس به شکل منظم از خدمات واکسیناسیون بهرهمند شوند.
خود محمد خالد در این باره میگوید: «من در گذشته نسبت به واکسین گمان خوب نداشتم و از فواید آن هیچ معلومات نداشتم، پس از اینکه با محمد قیوم در یکی از کمپاین های واکسین پولیو از نزدیک ملاقات نمودم و در مورد واکسین پولیو به من آگاهی کامل داد ذهنیت من در این زمینه باز شد و تغییر کرد و پس از آن به شکل مرتب فرزندان خود را واکسین میکنم و تلاش می نمایم که هرگز آنها از واکسین پولیو محروم نشوند.»
تلاشهای سالهای محمد قیوم در این حوزه نتایج ملموسی به همراه داشته است.
او توانسته است دهها خانواده را که ابتدا نسبت به واکسیناسیون تردید داشتند، متقاعد کند و از این طریق موجی از تغییر نگرش در جامعه ایجاد نماید.
این دستاورد نه تنها به کاهش احتمال شیوع پولیو منجر شده، بلکه نقش مهمی در ایجاد اعتماد و همبستگی میان مردم منطقه داشته است.
محمد قیوم معتقد است که واکسین یک امر مهم برای محو پولیو در جامعه میباشد، بنابر این خود را مؤظف می داند که همه اطفال زیر سن پنج سال منطقۀ خود را واکسین نماید. © افغانستان عاری از پولیو /۱۴۰۳/ فضل محمد حسینی
حمایت نهادهای دینی و اجتماعی
در این مسیر، اظهارات و حمایتهای علنی علمای دین نیز نقش بسزایی داشته است. مولوی ذبیح الله، عالم دینی مطرح، واکسیناسیون پولیو را نه تنها به عنوان اقدامی احتیاطی بلکه به عنوان یک مسئولیت دینی معرفی کرده و تأکید میکند: «در اسلام، هر وقایهای واجب است. مراقبت از سلامت اطفال، مسئولیتی دینی و اخلاقی است.»
این دیدگاه، فعالیتهای محمد قیوم را از دیدگاه اجتماعی و دینی معتبرتر میسازد و موجبات افزایش همکاری و همدلی جامعه را فراهم میآورد.
آرزو برای آینده
محمد قیوم امیدوار است که با ادامه تلاشهای خستگیناپذیر او و همکارانش، روزی پولیو به طور کامل از افغانستان محو شود و هر طفل افغان، همانند فرزندان سایر نقاط جهان، از سلامت کامل بهرهمند شود.
او میگوید: «بزرگترین آرزوی من این است که هیچ طفل به دلیل عدم دسترسی به واکسین، از این مرض مهلک مبتلا نشود.»
نتیجهگیری
داستان محمد قیوم، داستانی از تعهد، انگیزه و مقاومت در برابر چالشهاست؛ داستانی که به وضوح نشان میدهد چگونه آگاهیرسانی صحیح و تلاش فردی میتواند موجب تحول در نگرش جامعه و ایجاد تغییرات مثبت شود.
وی نمونهای است از کسانی که با پشتکار و ایمان، مسیری روشن در نبرد با بیماریهای خطرناک همچون پولیو ترسیم کردهاند.
فضل محمد حسینی، افغانستان عاری از پولیو