بیش از سه دهه پیش واکسین پولیو چگونه عبدالرحیم را از فلج نجات داد؟
مرضیه فروتن
هرات، افغانستان (۲۴ سنبله ۱۴۰۳) – عبدالرحیم که ۳۷ سال عمر دارد و فعلاً در شهر هرات مصروف انتقال بارها و اموال مردم است، در طفولیت تا پنج سالګي به صورت منظم واکسین پولیو دریافت کرده است.
در آن زمان در هرات مانند امروز کمپاین واکسین پولیو برگزار نمیشد، اما والدین او را برای واکسیناسیون به شفاخانه میبردند.
عبدالرحیم میگوید که خوشحال است که پدر و مادرش در طفولیت به صحتمندی او توجه کرده و مسئولیت خود را ادا نموده و او را واکسین کردهاند.
او ګفت: “شکر میکنم که والدینم در طفولیت من را واکسین کرده اند، اگر واکسین نمیشدم، شاید مانند پسر کاکایم و یکی از دوستانم که به پولیو مبتلا شده و فلج هستند، من هم امروز فلج میبودم.”
او که دارای شش فرزند است، اضافه میکند: “اگر خدای نخواسته به پولیو مبتلا میشدم، شاید نمیتوانستم مانند امروز خانواده و فرزندانم را داشته باشم، چون در جامعه ما افراد معلول کمتر مورد پذیرش قرار میگیرند و به آنها همسر داده نمیشود.”
عبدالرحیم در مورد پسر کاکای خود و دوستش میگوید: “پسر کاکای من و یکی از دوستان همسنم که در طفولیت واکسین نشده اند، به پولیو مبتلا شده و از سه دهه فلج هستند.”
او میگوید که آنها به دلیل معلولیت ناشی از پولیو نمیتوانند کار کنند و بیشتر وقت خود را در خانه سپری میکنند، در حالی که او به دلیل واکسین شدن از فلج نجات یافته و اکنون سالم است و کار میکند.
عبدالرحیم از والدین میخواهد که صحت و آینده فرزندانشان را جدی بگیرند و در طفولیت تمام واکسینها را به آنها بدهند تا از ابتلا به پولیو و دیگر بیماریهای ویروسی و ساری جلوگیری شود.
عبدالرحیم که ۳۷ سال عمر دارد و فعلاً در شهر هرات مصروف انتقال بارها و اموال مردم است، در طفولیت تا پنج سالګي به صورت منظم واکسین پولیو دریافت کرده است © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
تاریخچه واکسین پولیو
واکسین پولیو در سال ۱۹۵۵ ساخته شد که تحولی بزرگ در مهار این بیماری در جهان ایجاد کرد، اما افغانستان و پاکستان همچنان با این ویروس دست به گریبان هستند.
اگر این ویروس در افغانستان و پاکستان مهار نشود، امکان انتقال آن به کشورهای دیگر نیز وجود دارد.
در سالهای ابتدایی، واکسین پولیو در افغانستان تنها در مراکز صحی محدود که تحت حمایت سازمان ملل متحد بودند، در دسترس بود و بسیاری از اطفال در مناطق روستایی از این واکسین محروم بودند.
حدود ۳۰ سال پیش، کمپاینهای واکسین پولیو در افغانستان به ویژه در ولایت هرات آغاز شدند، که در برخی موارد با چالشها و موانعی روبرو بودند.
در سالهای اخیر، دامنه واکسیناسیون در سراسر کشور گسترش یافته و بیش از ۹۰ درصد اطفال کشور تحت پوشش این کمپاینها قرار گرفتهاند.
اطفالی که از این کمپاینها بازمیمانند، در شفاخانهها و مراکز صحی واکسین میشوند.
حفاظت از زندگی
دو قطره واکسین پولیو در هر کمپاین، زندگی اطفال را نجات میدهد و از فلج دائمی محافظت میکند.
داکتر سیف الرحمن کریمی، متخصص امراض اطفال در هرات، میگوید: “اطفالی که به طور مداوم و منظم واکسین پولیو را دریافت میکنند، هرگز به این مرض مبتلا نمیشوند.”
او اضافه میکند: “ویروس پولیو بسیار خطرناک و حتی کشنده است، مرض پولیو هیچ درمانی ندارد و زندگی اطفال را تا آخر عمر تحت تأثیر قرار میدهد؛ برای نجات اطفال از فلج شدن و تضمین آینده آنها، والدین باید فرزندان زیر پنج سال خود را به طور منظم واکسین کنند.”
کریمی افزود، با توجه به امکانات و فرصتهای موجود، هیچ طفلی نباید از واکسیناسیون محروم بماند.
امسال در ولایتهای همجوار هرات، هلمند و قندهار، موارد مثبت پولیو ثبت شده است که مردم هرات را نگران کرده است.
به همین دلیل، کمپاینهای واکسیناسیون پولیو در هرات تشدید شده و در مناطق پرخطر تمام اطفال به صورت منظم واکسین میشوند.