از ترس تا باور؛ تغییر نظر عبدالله درباره واکسین فلج اطفال
کابل، افغانستان (۱۳ میزان ۱۴۰۳) – عبدالله، باشندۀ قریۀ مموزی، ولسوالی بگرامی، ولایت کابل، یکی از آن افرادی است که بر اساس شایعات و معلومات نادرست به اطفالش واکسین پولیو نمیداد. اما حالا با تلاشهای مبلغین کمپاین واکسین پولیو به اهمیت واکسین پی برده و اطفالش را به شکل منظم واکسین میکند.
او که سه طفل دارد، میگوید از مدتها قبل در قریه دربارۀ واکسین پولیو شایعات مختلفی میشنید؛ بعضیها میگفتند که واکسین پولیو بهمنظور تضعیف نسل اطفال ساخته شده است و بعضی دیگر میگفتند که واکسین پولیو اطفال را مریض میسازد.
به گفتۀ او، این شایعات نه تنها خودش، بلکه تمامی اعضای خانوادۀ او را ترسانده بود و آنها فکر میکردند که اگر به اطفال واکسین پولیو بدهند، شاید سلامتیشان به خطر بیفتد.
عبدالله گفت: «هر وقت که کارمندان کمپاین واکسین پولیو به قریه میآمدند، به حرفهایشان گوش نمیدادیم و اطفالمان را از آنها پنهان میکردیم، زیرا به آنها با شک نگاه میکردیم.»
اما او یادآوری میکند که با گذشت زمان، بهویژه هنگامی که طفلی در قریۀ آنها به مرض پولیو مبتلا شد، نظرش بهطور کامل تغییر کرد.
او میگوید: «طفل همسایۀ ما به مرض پولیو مبتلا شد که در نتیجه هر دو پایش فلج شد، با وجود این که آن خانواده بسیار فقیر بود، اما برای درمان طفلشان تلاش زیادی کردند، ولی موفق نشدند.»
عبدالله، باشندۀ قریۀ مموزی، ولسوالی بگرامی، ولایت کابل، یکی از آن افرادی است که بر اساس شایعات و معلومات نادرست به اطفالش واکسین پولیو نمیداد. اما حالا با تلاشهای مبلغین کمپاین واکسین پولیو به اهمیت واکسین پی برده و اطفالش را به شکل منظم واکسین میکند © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ هوسی احمدزی
به گفتۀ او، این رویداد برایش همچون یک زنگ خطر بود: «در اصل، این برای من و خانوادۀ من یک درس بزرگ بود، ما دیدیم که شایعات و شایعهپراکنیهایی که دربارۀ واکسین پولیو پخش شده بود، بیاساس است.»
عبدالله در این زمینه از یک مبلغ کمپاین واکسین پولیو نیز یاد میکند که نظرش را تغییر داد.
به گفتۀ او، این فرد شاه محمود نام داشت که از مدتی با او و بسیاری دیگر در تماس بود و همیشه دربارۀ فواید واکسین و ضررهای مرض پولیو به آنها توضیح میداد.
او گفت: «این مبلغ برایم توضیح داد که واکسین پولیو سیستم معافیتی اطفال را تقویت میکند، اگر به طفل در وقت معین واکسین داده شود، احتمال ابتلای او به مرض پولیو به صفر میرسد؛ همچنین، اگر هر طفل واکسین شود، نه تنها خودش محافظت میشود، بلکه دیگر اطفال نیز از این مرض در امان میمانند، زیرا واکسین مانع انتشار ویروس در جامعه میشود و از همه مهمتر این که واکسین خطر فلج و معلولیت دائمی ناشی از پولیو را از بین میبرد، مرض پولیو هیچ درمانی ندارد، اما واکسین رایگان است و آینده طفل را محافظت میکند.»
عبدالله میگوید، اینها مواردی بود که او را به ارزش واکسین پولیو متقاعد کرد و به همین اساس تصمیم گرفت که دیگر در رابطه به سلامتی اطفالش بیتفاوت نباشد و آنها را به شکل منظم واکسین کند.
داستان عبدالله برای آن خانوادههایی درس مهمی است که هنوز هم دربارۀ واکسین تردید دارند، مرض خطرناکی مانند پولیو نه تنها زندگی یک طفل را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه به تمامی خانوادهها و جوامع آسیبهای بلندمدت میرساند © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ هوسی احمدزی
او افزود: «حالا وقتی که رضاکاران کمپاین واکسین پولیو به قریه میآیند، با خوشحالی از آنها استقبال میکنیم و اطفالمان را آماده میسازیم تا واکسین شوند.»
او اعتراف میکند که شکار شایعات و معلومات نادرست شده بود و از دیگر والدین نیز میخواهد که به واکسین پولیو باور داشته باشند و اطفالشان را به طور منظم واکسین کنند.
شاه محمود، که بهعنوان یک مبلغ اجتماعی در کمپاینهای واکسین پولیو کار میکند، دربارۀ قانع کردن عبدالله گفت: «من فواید واکسین پولیو و ضررهای این مرض را به عبدالله توضیح دادم؛ به او گفتم که پولیو یک مرضی است که اگر طفل به آن مبتلا شود، برای همیشه فلج میشود و دیگر هیچ درمانی ندارد؛ این مرض به آسانی از یک طفل به طفل دیگر منتقل میشود و اگر طفل واکسین نشود، برای کل خانواده و جامعه خطر است.»
این حقایق و واقعه ای که برای طفل همسایه رخ داده بود، بالاخره عبدالله را قانع ساخت تا اطفالش را واکسین کند.
او از خانوادهها میخواهد که تنها به حقایق و واقعیتها باور کنند و اطفال شان را به طور منظم واکسین کنند تا این آفت پولیو برای همیشه از کشور ناپدید شود.
داستان عبدالله برای آن خانوادههایی درس مهمی است که هنوز هم دربارۀ واکسین تردید دارند، مرض خطرناکی مانند پولیو نه تنها زندگی یک طفل را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه به تمامی خانوادهها و جوامع آسیبهای بلندمدت میرساند.
هوسی احمدزی، افغانستان عاری از پولیو