تغییر ذهنیت، تغییر زندگی؛ تلاشهای مبلغان اجتماعی در جلوگیری از پولیو
بدخشان، افغانستان (۲۱ میزان ۱۴۰۳) – نقش مبلغان اجتماعی/ سوشل موبلایزرها در جلوگیری از مرض پولیو در افغانستان نسبت به گذشته بیشتر شده است.
نازنین احمدی و محمد احسان از جمله همین مبلغان پرتلاش هستند که در خط مقدم این مبارزه ایستادهاند.
نازنین از سه سال گذشته و محمد احسان از چهار سال پیش با استفاده از تجربیات و روشهای خاص خود توانستهاند دهها خانواده را قانع کنند که به دلیل باورهای غلط و شایعات، از واکسیناسیون اطفال خود امتناع کرده بودند.
نازنین احمدی در یادآوری از دستاوردهایش داستان خانوادهای را بیان میکند که واکسین پولیو را به اطفال خود نمیدادند اما در نهایت قانع شدند که آنها را واکسین کنند.
این خانواده تحت تأثیر باورهای نادرست و شایعات قرار گرفته بودند و فکر میکردند واکسین پولیو باعث نازایی و آسیب به سلامت اطفال میشود.
او میگوید: «یک ماه به صورت مداوم با این خانواده صحبت کردم، برایشان مثالهای واقعی از فواید واکسین پولیو و شواهد طبی ارائه دادم و بالاخره آنها را تشویق کردم که اطفالشان را واکسین کنند و آنها را از مرض خطرناک پولیو نجات دهند.»
به گفته او، هر بار که نتیجه تلاشهایش به قانع شدن یک خانواده برای واکسیناسیون اطفالشان منجر میشود، احساس میکند که یک قدم به هدف بزرگ از بین بردن پولیو نزدیکتر شده است.
او باور دارد که بهترین راه برای تغییر نگرشهای منفی مردم، صحبت با آنها به زبان ساده و ارائه مثالهای واقعی از زندگی روزمره است.
او از والدین میخواهد که شک و تردید را کنار بگذارند و به سلامت آینده اطفال خود فکر کنند.
وی گفت: «واکسین آن ابزار ارزشمندی است که زندگی اطفال را از مرض پولیو محافظت میکند. اگر میخواهیم که کودکان ما فردا بار دوش خانواده و جامعه نباشند، باید امروز آنها را به طور منظم واکسین کنیم.»
نازنین از سه سال گذشته و محمد احسان از چهار سال پیش با استفاده از تجربیات و روشهای خاص خود توانستهاند دهها خانواده را قانع کنند که به دلیل باورهای غلط و شایعات، از واکسیناسیون اطفال خود امتناع کرده بودند © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
محمد احسان همکار نازنین است که بیشتر تمرکزش بر آگاهیدهی و قانع کردن سرپرستان مرد خانوادههاست.
به گفته او، در بسیاری از خانوادهها تصمیمگیرندگان مردان هستند و بنابراین ابتدا باید آنها را در مورد اهمیت واکسین پولیو آگاه و قانع کرد.
او میگوید که نشستهای زیادی با مردم در مورد اهمیت واکسین داشته و از این طریق تغییرات زیادی را در منطقه مسئولیت خود ایجاد کرده است.
احسان افزود: «بزرگترین دستاورد من زمانی بود که توانستم حاجی میر آغا، یک بزرگ قریه را قانع کنم که واکسین اطفال را از مرض فلجکننده و مرگبار پولیو محافظت میکند. وقتی او واکسین را تأیید کرد، بسیاری از خانوادهها در کمپاینهای واکسین پولیو شرکت کردند و اطفالشان را واکسین کردند.»
خانوادههایی که قبلاً از واکسیناسیون اطفالشان امتناع میکردند و بعدها به نتیجه تلاشهای مبلغان اجتماعی قانع شدند که اطفالشان را واکسین کنند، خوشحال هستند که تصمیم درستی گرفتهاند.
یکی از این خانوادهها خانواده امانالله است که میگوید قبلاً فکر میکرد واکسین به سلامت اطفال آسیب میزند.
او گفت: «ما شنیده بودیم که واکسین پولیو باعث نازایی میشود، به همین دلیل اطفالمان را واکسین نمیکردیم، اما وقتی نازنین محمدی چندین بار آمد و اطلاعات واقعی را همراه با مثالهای واقعی برایمان ارائه داد، فهمیدیم که واکسین نه تنها ضرری ندارد بلکه اطفال را از مرض پولیو محافظت میکند.»
همچنین مادری به نام صدف نیز میگوید که وقتی مبلغان اجتماعی اطلاعات درستی به او داد و او اطفالی را در همسایگیاش دید که واکسین شده بودند، فهمید که واکسین پولیو هیچ ضرری ندارد.
او افزود: «حالا اطفالم را به طور منظم واکسین میکنم و خوشحالم که برای سلامتی آنها تصمیم درستی گرفتهایم.»
تلاشهای مبلغان اجتماعی مانند نازنین احمدی و محمد احسان در بدخشان ثابت کرده که با افزایش آگاهی و ارائه اطلاعات دقیق، تغییر ذهنیت مردم و بازسازی اعتماد جامعه ممکن است.
این گامی بزرگ در راستای محو نموددن پولیو و تلاشی برای فراهم کردن آیندهای روشن برای نسلهای آینده است.
اگر از چنین مبلغان اجتماعی حمایت شود و تلاشهای آنها ادامه یابد، دور نخواهد بود که پولیو در افغانستان به طور کامل از بین برود و اطفال از این خطر محفوظ بمانند.
رقیبه حمیدی، افغانستان عاری از پولیو