شماره رایگان ۱۴۱ مرکز تماس برنامه محو پولیو افغانستان

 

برنامه محو پولیو افغانستان در ماه سپتمبر ۲۰۲۳ یک مرکز تماس را تحت عنوان (تماس برای واکسین پولیو) در مرکز ملی اضطراری عملیاتیNEOC) ) تاسیس نمود تا زمینه استماع افراد جامعه، در جریان قرار گرفتن نظریات آنها، بلند بردن سطح آگاهی و دانش جامعه را راجع به برنامه واکسین پولیو تسهیل بخشد. این مرکز تماس با شارت کود نمبر رایگان (۱۴۱) در نتیجه تلاش مرکز ملی عملیاتی اضطراری عملیاتی محو پولیو و حمایت تخنیکی و مالی اداره یونیسف ایجاد گردیده است. به همین ترتیب، معلومات دقیقی در مورد مزایای واکسین پولیو و سایر امراض قابل پیشگیری با واکسین را از طریق مکالمه مؤثر تلفونی، پیام‌های متنی و صوتی به مخاطبان مورد هدف ارائه می‌کند تا سطح پذیرش این واکسین ها در جامعه بیشتر گردد.

این مرکز یک کانال ارتباطی دو طرفه است؛ علاوه بر اینکه به عنوان پذیرش تماس فعالیت میکند، به اقشار و افراد مورد هدف جامعه تماس میگیرد تا معلومات لازم را در مورد واکسین، کمپاین های واکسیناسیون و معافیت دهی ارایه کند و والدین را تشویق و ترغیب می نماید تا اطفال شان را در مقابل پولیو یا مرض فلج اطفال و سایر امراض دوره طفولیت واکسین کنند.

 

اهداف

گفتنی است دو مرکز تماس حوزوی دیگر نیز در شرق و جنوب کشور وجود دارد که بیشتر در نظارت برنامه فلج اطفال فعالیت می نمایند و با این مرکز تماس ملی ارتباط دارند. اهداف آنها شامل حوزه های ارتباطات، نظارت و سروی برنامه ریشه کنی فلج اطفال به شرح زیر است:

برای مقاصد ارتباطی:

  • مرکز تماس ملی: سطح پذیرش واکسن را از طریق آموزش از راه دور با استفاده از سیستم IVR) ) وافزایش آگاهی از طریق پیام کوتاه کتبی (SMS) و در ساحات که واکسین از سوی مردم رد میگردد، از طریق تماس های مستقیم تلفونی و هدفمند افزایش میدهد.
  • مرکز تماس ملی: خط مستقیم رسیدگی به اطلاعات نادرست، سوالات، شکایات و پیشنهادات از طریق پاسخگویی مناسب به سوالات و مستندسازی شکایات و ارجاع آنها به مراجع ذیربط.

برای مقاصد نظارت:

  • مرکز تماس ملی و حوزوی: نظارت نمودن فعالیت های کمپاین های واکسیناسیون از راه دور در مراحل قبل از کمپاین، جریان کمپاین و بعد از کمپاین با کارمندان خط مقدم برنامه محو پولیو مانند (PPO، DPO، PCO، DCO، FLW واکسیناتورها، مبلغین اجتماعی، متنفذین، ناظرین کلستر، هماهنگ کننده ها یا ناظمین ولسوالی) و همچنین با اعضای جامعه.
  • مرکز تماس ملی: نظارت نمودن آمادگی ها، تطبیق و ارزیابی فعالیت های تیم های حوزوی و ولایتی (REOC، REMT، PEMT ) مطابق به فعالیت های از قبل پلان شده آنها.

برای مقاصد سروی:

  • مرکز تماس ملی و حوزوی: دانستن برداشت و آگاهی والدین و مراقبت کنندگان اطفال از واکسیناسیون
  • یا هر سروی، نظرسنجی/مطالعه/تحقیق دیگری

پرسونل کاری مرکز تماس ملی:

در مجموع ۱۲ نفر که شامل یک سوپروایزر، ۱۰ تماس گیرندگان (۵ تماس گیرنده طبقه ذکور، ۵ تماس گیرنده طبقه اناث) و ۱ تن تحلیلگر ارقام میباشد که برای فعلا در یک شیفت کاری از ۰۸:۰۰ صبح الی ۰۴:۰۰ عصر کار می کند و در آینده ممکن است از دو شفت کاری از ۰۴:۰۰ الی ۰۸:۰۰ شب نیز فعالیت نمایند.

به همینګونه مرکز تماس حوزه شرق در ولایت ننګرهار و مرکز تماس حوزه جنوب در ولایت قندهار به شمول سوپروایزران آنها هشتن پرسونل دارند که از هشت صبح الی چهار عصر کار می نمایند.