روایت یک صبح خزان در تخار: واکسیناسیون، امید به زندگی
تخار، افغانستان (۲۹ قوس ۱۴۰۳) – صبح یکی از روزهای خزان در تالقان است. هوا خنک و دلپذیر است، برگهای زرد و نارنجی زمین را فرش کردهاند، و نسیم ملایمی میان درختان میوزد.
در این فضای آرام، مرکز صحی بیبی شیما پر از جنبوجوش است. والدین با اطفال خردسالشان در صف ایستادهاند تا آنها را واکسین کنند و از این طریق آیندهای سالم برایشان تضمین کنند.
میان این جمع پرشور، فهیمالله عزیزی، یکی از واکسیناتورهای باتجربه این مرکز صحی، با دقت و حوصله مشغول واکسیناسیون اطفال است.
فهیمالله، ۳۲ ساله، فارغالتحصیل رشته نرسنگ از دانشگاه طبی تخار است. او از پنج سال گذشته در مرکز صحی بیبی شیما خدمت میکند و تاکنون بیش از ۵ هزار طفل را واکسین کرده است.
وقف زندگی برای نجات اطفال
فهیمالله با شور و انگیزه میگوید: “وقتی کارم را شروع کردم، هدفم تنها انجام وظیفه بود، اما حالا این کار برای من به یک مسئولیت بزرگ تبدیل شده است؛ هر بار که طفلی را واکسین میکنم، احساس میکنم که قدمی برای ساختن آیندهای بهتر وی برداشتهام.”
او نهتنها واکسیناسیون را انجام میدهد، بلکه والدین را درباره اهمیت حفظالصحه و جلوگیری از امراض آگاه میسازد.
او توضیح میدهد: “بیشتر مراجعهکنندگان ما خانمها و اطفال هستند، وقتی درباره نظافت و راههای جلوگیری از امراض با خانوادهها صحبت میکنیم، اعتماد آنها به ما بیشتر میشود و این اعتماد نقش مهمی در پذیرش واکسیناسیون دارد.”
او با لبخندی گرم، خاطرهای به یادماندنی را تعریف میکند: “یک روز مادری برای گرفتن دارو برای خودش به مرکز صحی آمده بود، وقتی با او صحبت کردم، فهمیدم که فرزند یکسالهاش تاکنون واکسین نشده است، پس از توضیحات من، او تصمیم گرفت فرزندش را واکسین کند. وقتی واکسین تطبیق شد، مادر اشک شوق ریخت و گفت که حالا با خیال راحت از سلامتی فرزندش مطمئن است.”
این مرکز روزانه بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ طفل را واکسین میکند و واکسینهای مهمی مانند واکسین فلج اطفال، سرخکان، توبرکلوز، و سیاه سرفه را تطبیق میکند. مراجعهکنندگان از مناطق مختلفی مانند گاومالی، بهارستان و پوستخور به این مرکز میآیند.
فهیمالله، ۳۲ ساله، فارغالتحصیل رشته نرسنگ از دانشگاه طبی تخار است. او از پنج سال گذشته در مرکز صحی بیبی شیما خدمت میکند و تاکنون بیش از ۵ هزار طفل را واکسین کرده است. © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
مادران و پدرانی که تغییر کردند
زهرا احمدی، ۳۳ ساله، یکی از مادرانی است که تجربهاش از واکسیناسیون به او درسی ارزشمند داد.
او با دو فرزند خردسالاش به این مرکز صحی آمده است و با لبخندی اطمینانبخش میگوید: “قبلاً اطلاعات زیادی درباره واکسین نداشتم و از واکسیناسیون فرزندانم غافل بودم، اما یک بار دخترم مریض شد و به اینجا آمدم، واکسیناتور به من توضیح داد که اگر واکسین نزند، ممکن است مریضیهای بدتری بگیرد، همان روز تصمیم گرفتم که فرزندانم را واکسین کنم.”
اکنون زهرا به یکی از حامیان واکسیناسیون در قریهاش تبدیل شده است و به مادران دیگر توصیه میکند: “به حرفهای واکسیناتورها گوش دهید، این واکسینها زندگی فرزندانمان را نجات میدهند.”
از سوی دیگر، نادر کریمی، ۳۶ ساله، از قریه گاومالی، پدری است که با دیدن اثرات فلج اطفال در قریهاش تصمیم گرفت فرزندانش را واکسین کند.
او میگوید: “ابتدا فکر میکردم واکسیناسیون مهم نیست، اما وقتی دیدم طفلی در قریهمان به فلج اطفال مبتلا شد و زندگی سختی داشت، نظرم تغییر کرد؛ حالا هرگز واکسیناسیون فرزندانم را به تأخیر نمیاندازم.”
او از فهیمالله به عنوان کسی یاد میکند که با صبر و حوصله او را قانع کرد: “فهیمالله به افراد مثل من کمک کرد که تصمیم درست بگیرند، ما به عنوان والدین مسئولیت داریم که از اطفالمان محافظت کنیم.”
اکنون زهرا به یکی از حامیان واکسیناسیون در قریهاش تبدیل شده است و به مادران دیگر توصیه میکند: “به حرفهای واکسیناتورها گوش دهید، این واکسینها زندگی فرزندانمان را نجات میدهند.” © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
نقش کلیدی مرکز صحی بیبی شیما برای سلامتی اطفال
داکتر حفیظالله هاشمی، مسئول مرکز صحی بیبی شیما، درباره اهمیت این مرکز میگوید: “این مرکز صحی در سال ۱۳۹۷ به هدف ارائه خدمات صحی به مناطق دورافتاده تأسیس شد. در سال ۱۳۹۹، بخش واکسیناسیون نیز راهاندازی گردید. امروز، این مرکز به یکی از نقاط کلیدی در مبارزه با فلج اطفال و سایر امراض قابل وقایه از طریق واکسیناسیون تبدیل شده است.”
او افزود: “تاکنون توانستهایم بیش از ۵ هزار خانواده را قانع کنیم که واکسیناسیون را جدی بگیرند. هر روز شاهد افزایش آگاهی و استقبال مردم هستیم.”
داکتر حفیظالله در پایان پیام مهمی به والدین داشت: “همه باید دستبهدست هم دهیم تا فلج اطفال را محو کنیم. والدین عزیز، به ما اعتماد کنید و فرزندانتان را واکسین کنید. این وظیفهای است که نمیتوان از آن غافل شد.”
رقیبه حمیدی، افغانستان عاری از پولیو