هر قطره واکسین، یک گام به سوی آیندهای بدون پولیو
کندز، افغانستان (۳۰ عقرب ۱۴۰۳) – با سپیدهدم، زمانی که شهر کندز در آرامش صبحگاهی فرو رفته و صدای اذان از مساجد محلهها به گوش میرسد، مهریه سروری، واکسیناتور ۳۲ ساله، روز خود را آغاز میکند.
او پس از انجام کارهای خانه، چادر سیاه خود را بر سر میاندازد، بکس واکسین را به دست میگیرد و با گامهایی مطمئن به سوی ناحیه چهارم کندز حرکت میکند؛ محلهای که هر روز با چالشهای بزرگی روبهرو میشود.
مهریه که همواره لبخندی بر لب دارد، با امید و انگیزهای قوی، تلاش میکند تا والدینی را که به دلیل باورهای نادرست به واکسیناسیون بیاعتمادند، متقاعد کند.
او میداند که هر گفتوگو فرصتی برای تغییر زندگی طفلی است که ممکن است بدون واکسین، در معرض خطر مرض پولیو قرار بگیرد.
چالشها و انگیزههای یک واکسیناتور در میدان عمل
زندگی مهریه از طفولیت با چالش همراه بوده است. پس از فوت پدرش گلجان، او به عنوان نانآور خانواده مجبور شد مسئولیت مادر و خواهرش را بر دوش بگیرد.
با وجود اتمام تحصیلاتش در رشته قابلگی، نتوانست شغلی مرتبط پیدا کند. اما فرصتی که از طریق برنامه واکسین پولیو برایش پیش آمد، درهای جدیدی را به روی او گشود.
مهریه میگوید: “این شغل برای من فراتر از یک درآمد است، من احساس میکنم در نجات جان اطفال و بهبود سلامت جامعه سهم دارم.”
تلاش برای شکست باورهای نادرست
محلههایی که مهریه در آنها فعالیت میکند، اغلب دیدگاههای سنتی و اشتباه درباره واکسین پولیو دارند. برخی خانوادهها او را با روی باز میپذیرند، اما دیگران با انکار و حتی تهدید روبرویش میایستند.
مهریه به یاد میآورد: “یک بار مادری با عصبانیت مرا از خانهاش بیرون کرد. باور داشت واکسین پولیو باعث ناباروری اطفال میشوند. آن روز خیلی ناراحت شدم، اما عهد کردم که دوباره تلاش کنم تا او را قانع کنم.”
مهریه با صبر و حوصله والدین را قانع میکند. او توضیح میدهد که چگونه واکسینها از فلج اطفال و امراض خطرناک دیگر جلوگیری میکنند و با مثالهایی از خانوادههایی که به دلیل نپذیرفتن واکسیناسیون دچار مصیبت شدهاند، تلاش میکند نگرانیها را کاهش دهد.
وی میگوید: “همیشه با صمیمیت با خانوادهها صحبت میکنم تا احساس راحتی کنند و اعتماد بیشتری به من پیدا کنند. هر خانوادهای که متقاعد به واکسیناسیون میشود، گامی بزرگ برای محافظت از آینده فرزندانشان است.”
مهریه میگوید: “این شغل برای من فراتر از یک درآمد است، من احساس میکنم در نجات جان اطفال و بهبود سلامت جامعه سهم دارم.” © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
اطفال واکسینشده، امید فردا
یکی از دستاوردهای مهم مهریه، قانع کردن خانواده بنفشه به واکسیناسیون فرزندانشان است. این مادر سه فرزند ابتدا از واکسیناسیون هراس داشت اما توضیحات مهریه همه چیز را تغییر داد.
بنفشه حالا میگوید: “مهریه به من فهماند که واکسین میتواند سلامت فرزندانم را تضمین کنند، حالا دیگر از فلج اطفال نمیترسم.”
نویدالله، پدر دو طفل، یکی دیگر از والدینی است که با توضیحات مهریه متقاعد شد و فرزندانش را واکسین کرد.
او میگوید: “مهریه تمام نگرانیهایم را با دلایل علمی و تجربیات واقعی پاسخ داد، حالا مطمئنم که واکسیناسیون بهترین راه برای محافظت از فرزندانم است.”
نقشی که واکسیناتورها در تغییر جامعه دارند
داکتر عصمت احدی، یکی از داکتران کندز، درباره اهمیت کار مهریه و دیگر واکسیناتورها میگوید: “آنها نه تنها جان اطفال را نجات میدهند، بلکه با فرهنگسازی، مسیر جامعه را تغییر میدهند.”
او اضافه میکند: “هر واکسیناتور یک قهرمان بینام است که با آگاهیبخشی، سلامت جامعه را تضمین میکند.”
نگاه به آینده
مهریه با تمام سختیها و چالشهایی که در مسیر دارد، به کار خود ادامه میدهد.
او هر روز با امید بیشتری به سمت خانههای جدید قدم برمیدارد و معتقد است: “هر طفل واکسین شده، یک پیروزی برای آیندهای روشنتر است.”
داستان او، روایت شجاعت، صبر و عشق به جامعه است؛ قصهای که نشان میدهد حتی در برابر سختترین چالشها، میتوان برای آیندهای بهتر تلاش کرد.
رقیبه حمیدی، افغانستان عاری از پولیو