بزرگان قومی؛ حمایت قوی از کمپاین های واکسین پولیو
زابل افغانستان (۱۲ میزان ۱۴۰۳) – بزرگان اقوام زابل در گسترش پوشش و موفقیت کمپاین های واکسین پولیو در این ولایت نقش مهمی را ایفا می کنند.
آنها با استفاده از ارتباطات خود در جامعه، نه تنها با باورهای غلط در مورد واکسین پولیو مبارزه می کنند، بلکه خانواده ها را تشویق می کنند تا فرزندان خود را واکسین کنند و آنها را از خطر مرض پولیو نجات دهند.
در نتیجۀ تلاش های آنها، پوشش کمپاین واکسین پولیو در مناطق دورافتاده گسترش یافته و تغییر مثبتی در ذهنیت عامه ایجاد گردیده است.
نقش برزگان قومی
حاجی عبدالمتین، خان محمد و حاجی سمیع الله از بزرگان قومی این ولایت هستند که مردم به آنها اعتماد دارند و به مشوره های آنها گوش می دهند.
حاجی عبدالمتین یکی از برزگان قومی ولسوالی شاجوی می گوید: «بسیاری از مردم ما تحت تاثیر شایعات نادرست در مورد واکسین قرار می گیرند، وقتی صحبت های منفی در مورد واکسین مطرح می شود، مشکوک می شوند و به فرزندان خود را واکسین نمی کنند؛ اما وظیفه ما این است که به آنها معلومات دقیق و موثق ارایه کنیم و آنها را قانع بسازیم تا فرزندان خود را واکسین ضد پولیو کنند».
نامبرده معتقد است که بزرگان جامعه می توانند با استفاده از روابط و اعتماد خود در برابر شایعات و باورهای نادرست مبارزه کنند و ذهنیت عامه را تغییر دهند.
او در ولسوالی خود بیش از 50 خانواده را قناعت داده است که به فرزندان خود واکسین ضد فلج را به وقت معین آن تزریق کنند و در جریان کمپاین، اطفال زیر پنج سال خود را برای واکسین به مسجد قریه ببرند.
خان محمد یکی دیگر از بزرگان قومی است که می گوید از سال های زیادی به اینسو با مرض پولیو مبارزه می کند.
او می گوید: « سبب رو آوری ما به این کار مهم به دلیل این بود که آگاهی عمومی در منطقه کم بود، بیشتر اوقات در مناطقی که خدمات صحی کم است، مردم راجع به واکسین شکار اطلاعات نادرست میشوند ، آنها فکر می کنند واکسین برای فرزندان خطرناک است، اما این وظیفه ماست که به آنها اطلاعات دقیق برسانیم و مطمئن شان بسازیم که واکسین پولیو حلال و بخاطر حفظ سلامتی بوده، از سوی دیگر تنها وسیلۀ است که میتوان از این طریق از مرض پولیو نجات پیدا کرد».
به همین ترتیب، یکی دیگر از بزرگان قومی به نام حاجی سمیع الله می گوید: «ما در مساجد، مجالس اجتماعی و حتی مراسم عروسی بشمول اهمیت واکسین پولیو در مورد همه مریضی های دوران کودکی صحبت می کنیم، به مردم می گوییم که مریضی فلج هیچ درمانی ندارد و تنها وسیلۀ که میتوان از آن جلوگیری صورت گیرد واکسین است».
به گفته وی، به عنوان یک شهروند مسئول جامعه وظیفه آنهاست که مردم را تشویق و ترغیب نماییم تا صحت و سلامتی اطفال توجه نمایند.
حاجی سمیع الله می افزاید: « در برخی مناطق دور افتاده مردم در ابتداء نسبت به واکسین شک داشتند، اما زمانی که ما فرزندان خود را واکسین کردیم و مردم دیدند که هیچ اثر منفی ندارد، آنها نیز برای واکسین فرزندان خود حاضر شدند.
در نتیجۀ تلاش های بزرگان قومی، پوشش کمپاین واکسین پولیو در مناطق دورافتاده گسترش یافته و تغییر مثبتی در ذهنیت عامه ایجاد گردیده است. ©افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ سعید زابلی
نتایج تلاش های بزرگان قومی
در زابل تلاش های بزرگان قومی راجع به موفقیت کمپاین های واکسین ضد فلج مفید و مؤثر واقع شده است.
باشنده گان این منطقه می گویند که حمایت بزرگان قومی نه تنها پوشش کمپاین واکسین پولیو را گسترش داده، بلکه نقش مثبتی در تغییر ذهنیت عامه ایجاد کرده است.
به عنوان نمونه عبدالحلیم، یکی از باشنده گان ولسوالی شینکای، خود را به عنوان مثال یاد آوری می کند که در نتیجه تلاش های بزرگان قومی قانع شد که فرزندانش را واکسین کند.
او می گوید: «در ابتدا در مورد واکسین پولیو تردید داشتم، شنیده بودم که واکسین برای اطفال مضر است و زیان میرساند، اما وقتی حاجی خان محمد اطلاعات دقیق و درست در مورد واکسین به ما داد، نظر من تغییر کرد».
او می افزاید که توصیه های بزرگان قومی بسیاری از افراد مانند وی را قانع ساخته اند که واکسین بی خطر است و تنها وسیلۀ محافظت اطفال در برابر مرض مهلک فلج است».
پولیو یا فلج یک مریضی ویروسی است که از طریق ویروس پولیو وارد بدن انسان می شود و در نتیجه با آسیب رساندن به سیستم عصبی، عضلات انسان را فلج می کند.
بروز این مریضی در هر سن و عمر ممکن است، اما بیشتر قربانیان آن اطفال هستند که در موارد شدید باعث فلج یا مرگ آنها می شود.
جلوگیری از پولیو تنها از طریق واکسین امکان پذیر است، بسیاری از کشورهای جهان در این زمینه پیشرفت های زیادی داشته اند اما در برخی مناطق هنوز هم اطفال به دلیل باورها و اطلاعات غلط از این واکسین نجات بخش محروم هستند.
کمپاین های گسترده ای برای محو نمودن پولیو در افغانستان صورت می گیرد، اما نقش بزرگان قومی در این زمینه اهمیت ویژۀ دارد، زیرا با کمک آنها، خانواده ها تشویق می شوند تا فرزندان خود را واکسین کنند و از این مرض خطرناک سالم بمانند.
سعید زابلی، افغانستان عاری از پولیو