«درد دو برادر مبتلا به پولیو مرا تشویق کرد تا در خط مقدم با پولیو مبارزه کنم»
رحمتالله مرجانخیل
غزنی، افغانستان (۱۴ سنبله ۱۴۰۳) – عطا محمد، جوان ۲۸ سالهای از قریه “جوی چهار” ولسوالی اندر ولایت غزنی است که درد و رنج دو برادر فلجشدهاش او را واداشته تا در خط مقدم مبارزه با مرض پولیو قرار بگیرد و بهعنوان رضاکار در کمپاینهای واکسیناسیون پولیو فعالیت کند.
این قربانیان پولیو که یکی ۱۴ سال و دیگری ۱۲ سال عمر دارند، در طفولیت به دلیل عدم دریافت واکسین به این مرض مبتلا شدهاند و توانایی راهرفتن را از دست دادهاند.
عطا محمد میگوید که زندگی سخت برادران فلجشدهاش نه تنها او، بلکه تمام اعضای خانوادهاش را آزار میدهد و همین تجربه دردناک، او را ترغیب کرده تا بهعنوان یک رضاکار در کمپاینهای واکسین پولیو کار کند و اطفال دیگر کشورش را از این مصیبت نجات دهد.
او میافزاید: «اگر مردم وضعیت برادران فلجشدهام و شرایط زندگی ما را ببینند، مطمئنم که هرگز از واکسینکردن اطفالشان خودداری نخواهند کرد.»
این قربانیان پولیو که یکی ۱۴ سال و دیگری ۱۲ سال عمر دارند، در طفولیت به دلیل عدم دریافت واکسین به این مرض مبتلا شدهاند و توانایی راهرفتن را از دست دادهاند © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رحمت الله مرجانخیل
به گفته او، در مناطق روستایی بسیاری از مردم فرزندان خود را واکسین نمیکنند و در این رابطه قربانی اطلاعات نادرست شدهاند، همانطور که خانواده او نیز چنین بود.
او گفت: «پدر و مادرم به واکسین اهمیت نمیدادند و فرزندانشان را واکسین نمیکردند، اما ما بهای بسیار سنگینی برای این کار پرداختیم، دو برادر من به دلیل عدم واکسیناسیون به پولیو مبتلا شدند که هر دو فلج شدند و اکنون در تمام امور زندگی نیازمند کمک دیگران هستند.»
او میگوید که به همین دلیل، اکنون نه تنها برادرانش زندگی سختی دارند، بلکه زندگی سایر اعضای خانواده نیز دشوار شده است.
اما او اضافه میکند که بهعنوان یک رضاکار در کمپاینهای واکسیناسیون پولیو تلاش میکند تا اینگونه ذهنیتها را تغییر دهد و در طول دو سال فعالیتش دهها خانواده را که پیش از این اطفالشان را واکسین نمیکردند، متقاعد کرده است که آنها را واکسین کنند.
عطا محمد در این رابطه خاطرهای را بیان میکند و میگوید: «در منطقه مسئولیت من، پدری همواره از واکسینکردن فرزندانش خودداری میکرد، اما من برای قناعتدادن به او، وضعیت دشوار برادران فلجشدهام را توضیح میدادم، اما قبول نمیکرد. سرانجام، او را مجبور کردم که یک روز به خانه ما بیاید و برادرانم را از نزدیک ببیند. وقتی او وضعیت برادرانم را با چشمان خود دید، راضی شد که فرزندانش را واکسین کند.»
محمد رمضان، پدر ۵۸ ساله عطا محمد و دو فرزند فلجشدهاش، که هشت فرزند دارد، میگوید که بهعنوان یک پدر، نگران آینده فرزندان فلجشدهاش است © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رحمت الله مرجانخیل
او تأکید میکند که مردم باید از وضعیت آنها عبرت بگیرند و در واکسینکردن فرزندانشان کوتاهی نکنند و آنها را عمداً در معرض خطر مرض پولیو قرار ندهند.
محمد رمضان، پدر ۵۸ ساله عطا محمد و دو فرزند فلجشدهاش، که هشت فرزند دارد، میگوید که بهعنوان یک پدر، نگران آینده فرزندان فلجشدهاش است.
او اضافه کرد: «از زمانی که پسرانم به بیماری پولیو مبتلا شدهاند، برای درمان آنها به داکترهای زیادی مراجعه کردهام. همه آنها یک حرف را به من زدهاند که درمان آنها ممکن نیست. وقتی به زندگی سخت آنها نگاه میکنم، خود را سرزنش میکنم که چرا آنها را در طفولیت واکسین نکردم!؟»
او با در نظر گرفتن وضعیت خود، از مردم میخواهد که بیتفاوت نباشند و فرزندانشان را بهطور منظم واکسین کنند تا آنها را از خطر مرض پولیو نجات دهند.
پولیو، که بهعنوان فلج اطفال نیز شناخته میشود، یک بیماری ویروسی ساری است که از طریق ویروس پولیو منتقل میشود. این ویروس به سیستم عصبی حمله میکند و در موارد شدید، منجر به فلج یا ناتوانی میشود. پولیو بهویژه برای اطفالی که کمتر از ۵ سال سن دارند، خطرناک است، اما بزرگسالان نیز میتوانند به آن مبتلا شوند.
عطا محمد میگوید که زندگی سخت برادران فلجشدهاش نه تنها او، بلکه تمام اعضای خانوادهاش را آزار میدهد و همین تجربه دردناک، او را ترغیب کرده تا بهعنوان یک رضاکار در کمپاینهای واکسین پولیو کار کند و اطفال دیگر کشورش را از این مصیبت نجات دهد © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رحمت الله مرجانخیل
داکتر عبدالمجیب ملکزی، متخصص امراض داخله در غزنی، میگوید که بیماری پولیو در سایر کشورها از بین رفته است، اما افغانستان و پاکستان دو کشوری هستند که این بیماری هنوز هم زندگی اطفال را تهدید میکند.
او اضافه میکند که ویروس پولیو در بسیاری از موارد از طریق آب آلوده یا مواد خوراکی آلوده به انسان منتقل میشود و افرادی که واکسین پولیو دریافت نکردهاند، بسیار در خطر هستند.
او گفت که تنها راه مؤثر برای پیشگیری از این بیماری خطرناک، تطبیق واکسین پولیو است. چند قطره واکسین میتواند اطفال را از خطر این بیماری نجات دهد.
داستان دو برادر فلجشده عطا محمد برای جامعه نمونه واضحی است که چگونه عدم واکسیناسیون باعث شد که آنها برای همیشه در اثر بیماری پولیو دچار معلولیت شوند. توجه به سلامتی اطفال یک نیاز بسیار مهم است؛ واکسین پولیو فقط چند ثانیه وقت میگیرد، اما اطفال را از این بیماری ویرانگر نجات میدهد.