تلاشهای دو جوان در جلوگیری از فلج اطفال در شاجوی
زابل، افغانستان (۵ قوس ۱۴۰۳) – نثار احمد و حکمت الله، باشندگان ولسوالی شاجوی ولایت زابل، دو جوان رضاکار کمپاین های واکسیناسیون پولیو اند که خود را وقف صحت و سلامتی اطفال کرده اند.
آنها نه تنها واکسین پولیو را به هر طفل در منطقه شان می رسانند، بلکه تلاش می کنند آگاهی دهی و از بین بردن باورهای نادرست در جامعه را نیز انجام دهند.
واکسین نمودن اطفال و تنویر ذهنیتهای مردم، همزمان
نثار احمد که پنج سال است به عنوان رضاکار در کمپاینهای واکسیناسیون فلج اطفال فعالیت میکند، میگوید که وظیفهاش تنها محدود به واکسیناسیون اطفال نیست بلکه همواره در تلاش است تا ذهنیت مردم را روشن کند.
او میافزاید: «بیشتر مردم منطقه ما بیسواد هستند و از خطرات فلج اطفال و اهمیت واکسیناسیون اطلاعی ندارند. من همیشه سعی کردهام تا به زبان ساده آنها را آگاه کنم تا اطفالشان را علیه این مرض واکسین کنند.»
همکار نثار احمد، حکمت الله نیز میگوید: «برخی خانوادهها به دلیل باورهای سنتی و اطلاعات نادرست، از واکسیناسیون فرزندانشان خودداری میکنند، اما ما با کمک علما و بزرګان محلی با آنها صحبت میکنیم و به آنها نشان میدهیم که واکسیناسیون علیه فلج اطفال یک انتخاب نیست بلکه یک عمل ضروری است.»
او ادامه میدهد که با این روش توانستهاند بسیاری از خانوادهها را از اهمیت واکسیناسیون آگاه کنند و اکنون آنها به طور منظم اطفالشان را واکسین میکنند.
قانع کردن یک پدر
نثار احمد و حکمت الله در جریان دستاوردهای خود داستان پدری را روایت میکنند که از واکسیناسیون فرزندانش خودداری کرده بود.
این پدر که پنج فرزند دارد، نگرانیهایی درباره واکسن فلج اطفال داشت و شنیده بود که این واکسین به سلامتی اطفال آسیب میرساند.
اما نثار احمد و حکمت الله با صبر و شکیبایی به نگرانیهای او گوش دادند و سپس دلایل علمی به او ارائه دادند که واکسین پولیو اطفال را از فلج دائمی محافظت میکند، معافیت بدن آنها را افزایش میدهد و به سلامتی جامعه کمک میکند.
نثار احمد میگوید: «زمانی که ذهنیت الله داد باز شد و او تصمیم خود را تغییر داد، احساس کردم که به هدف خود (افغانستان بدون فلج اطفال) یک گام دیگر نزدیک شدهایم.»
الله داد خود میگوید: «ابتدا فکر میکردم واکسن فلج اطفال خطرناک است و به اطفال آسیب میزند، اما این رضاکاران من را آگاه کردند که نگرانیام بی اساس بوده است. حالا نه تنها فرزندانم را به طور منظم واکسین میکنم بلکه به دیگران نیز توصیه میکنم این کار را انجام دهند.»
یک پیام روشن
در نتیجه تلاشهای نثار احمد و حکمت الله در ولسوالی شاجوی زابل ذهنیت مردم به طور چشمگیری تغییر کرده و آنها بیشتر به سلامتی و مصئونیت فرزندانشان توجه میکنند.
اکنون آنها درک کردهاند که واکسیناسیون تنها وسیلهای است که میتواند اېفال را از ویروس خطرناک فلج اطفال محافظت کند و در سراسر جهان باعث کاهش موارد فلج شدن و مرگ و میر ناشی از این مرض شده است.
داستان نثار احمد و حکمت الله به ما میآموزد که تلاشهای هر فرد، حتی اگر کوچک به نظر برسد، ارزش زیادی برای تغییرات مثبت در یک جامعه دارد.
تلاشهای آنها به ما پیامی میدهد که هر طفل حق سلامتی دارد و این وظیفه ماست که از این حق دفاع کنیم.
هر طفلی که در ولسوالی شاجوی با واکسیناسیون از مرض فلج اطفال در امان میماند، نمادی از یک پیروزی است. این پیروزیها باید ادامه یابند تا روزی همه اطفال کشور از خطر فلج اطفال رهایی یابند.
سعید زابلی، افغانستان عاری از پولیو