آغاز آیندهای سالم: وقتی خانوادهها به واکسیناسیون اعتماد میکنند
بدخشان، افغانستان (۲۴ قوس ۱۴۰۳) – صبحی خنک و آرام در فیضآباد، مرکز بدخشان، آغاز شده است. آسمان آبی و صاف است و نسیم ملایمی که از کوهها میوزد، امید را در دلها زنده میکند.
در این روز پر از امید، شفاخانه ولایتی بدخشان شاهد مراجعه خانوادههایی است که سلامتی فرزندانشان را در اولویت قرار دادهاند.
در کنار دروازه شعبه واکسیناسیون، صفی طولانی از مادرانی دیده میشود که اطفالشان را یا در آغوش دارند یا دستشان را گرفتهاند. نگاههایشان پر از امید است و هر کدام از آنها برای هدفی بزرگ آمدهاند: حفاظت از سلامت فرزندانشان در برابر پولیو و دیگر امراض قابل وقایه.
واکسیناتوری با قلبی پر از امید
کریمه حبیبی، ۳۰ ساله، یکی از سه واکسیناتور فعال این شفاخانه، با لبخندی گرم مادران و اطفال را به نوبت به داخل دعوت میکند. او که از هشت سال پیش در این شفاخانه مشغول به کار است، روزانه صدها طفل را واکسین میکند.
او میگوید: «از طفولیت علاقهمند بودم به مردم خود خدمت کنم و همین علاقه باعث شد که واکسیناتور شوم.»
کریمه نه تنها واکسین پولیو، بلکه واکسینهایی چون سرخکان، تیتانوس، زردی سیاه، سیاهسرفه و کرونا را نیز تطبیق میکند. در کنار این، او به مادران معلوماتی درباره حفظالصحه و اهمیت واکسیناسیون ارائه میدهد تا آنان بهتر بتوانند از اطفالشان مراقبت کنند.
او گفت: «متأسفانه، بعضی از خانوادهها واکسیناسیون را نمیپذیرند، اما وقتی خانوادهها را میبینم که سلامتی اطفال برایشان اهمیت دارد و آنها را بهطور منظم برای واکسیناسیون میآورند، خوشحال میشوم و تمام خستگیام از بین میرود».
پیام ساده و عمیق کریمه برای تمام والدین این است: «برای سلامتی آینده اطفالتان وقت بگذارید و آنها را برای واکسیناسیون به مراکز صحی بیاورید. این کوچکترین، ولی مهمترین کاری است که میتوانید برای آینده روشن آنها انجام دهید.»
در کنار دروازه شعبه واکسیناسیون، صفی طولانی از مادرانی دیده میشود که اطفالشان را یا در آغوش دارند یا دستشان را گرفتهاند. © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
مادرانی که سلامت فرزندانشان را اولویت خود میدانند
در صف انتظار، فاطمه ۲۷ ساله با دختر سهسالهاش، مریم، دیده میشود. او از قریه ریگی آمده و هدفش واکسین نمودن دخترش است.
او میگوید: «همسایههای ما فرزندانشان را برای واکسین به این شفاخانه میآوردند، من هم تصمیم گرفتم تا با آنها همراه شوم و دخترم را بیاورم تا به شمول واکسین پولیو، تمام واکسینهای لازم را دریافت کند.»
فاطمه توضیح میدهد که در قریهشان کمپاینهای واکسیناسیون پولیو به ندرت برگزار میشود، به همین دلیل راه طولانی را طی کرده است: «سلامتی و صحتمندی مریم برایم خیلی مهم است؛ هر سختی را برای محافظت از او تحمل میکنم.»
او هم پیامی برای والدین دارد و میگوید: «واکسین کردن اطفال یک مسئولیت مهم برای پدران و مادران است. هرچند رفتن به شفاخانه ممکن است دشوار باشد، اما سلامت اطفالمان ارزش این زحمت را دارد.»
بهشته، ۳۳ ساله، از قریه شورابک با پسر دوسالهاش، یاسین، به شفاخانه ولایتی آمده است.
او میگوید که یاسین دو بار در کمپاینهای واکسیناسیون پولیو واکسین شده، اما برای تکمیل این واکسین مجبور شد به مرکز صحی بیاید: «مسیر طولانی و هزینههای سفر واقعاً دشوار بود، اما رفتار خوب کارکنان و خدمات رایگان شفاخانه تمام سختیها را جبران کرد.»
شفاخانه ولایتی بدخشان: مرکز امید و حفاظت از سلامت اطفال
داکتر شفیق همدرد، مسئول شفاخانه ولایتی بدخشان، با افتخار از تلاشهای تیم خود صحبت میکند: «این شفاخانه با حمایت یونیسف تأسیس شده و خدمات صحی رایگان ارائه میدهد؛ شعبه واکسیناسیون یکی از بخشهای کلیدی ما است و نقش مهمی در سلامتی اطفال منطقه دارد.»
او تأکید میکند که آگاهی والدین از اهمیت واکسیناسیون، کلید موفقیت این برنامهها است: «والدین باید بدانند که واکسیناسیون حق اطفالشان است. این برنامهها زمانی موفق میشوند که همه خانوادهها به اهمیت آن پی ببرند.»
پیام نهایی داکتر شفیق پر از امید است: «اطفال ما آینده ما هستند. با واکسیناسیون، آیندهای سالم و پر از امید برایشان بسازیم.»
واکسیناسیون، راهی ساده اما حیاتی است که آیندهای سالمتر برای اطفال بدخشان به ارمغان میآورد و آنان را از خطر امراض خطرناک و کشنده در امان میسازد. © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رقیبه حمیدی
نتیجهگیری
شعبه واکسیناسیون و در کل شفاخانه ولایتی بدخشان نه تنها پناهگاهی برای سلامتی اطفال، بلکه منبعی از امید برای خانوادهها است.
هر مادری که فرزندش را به اینجا میآورد، تنها یک آرزو دارد: محافظت از او در برابر امراض قابل پیشگیری.
تیم شفاخانه با تعهدی خستگیناپذیر و با تمام توان در تلاش است تا این آرزوها را به واقعیت تبدیل کند.
واکسیناسیون، راهی ساده اما حیاتی است که آیندهای سالمتر برای اطفال بدخشان به ارمغان میآورد و آنان را از خطر امراض خطرناک و کشنده در امان میسازد.
رقیبه حمیدی، افغانستان عاری از پولیو