میرزاگل؛ جوانی که معلولیت ناشی از پولیو به کمک دیګران مجبور کرده است
سعید زابلی
هلمند، افغانستان (۵ حمل ۱۴۰۳) – «کار و روزګار کرده نمی توانم، در هر کار به کمک دیگران نیاز دارم، چون مرض پولیو دست راست و پای راستم را فلج کرده است.»
این سخنان یک جوان ۲۵ ساله باشنده قریه لوی ولسوالی نادعلی ولایت هلمند است که در سن پنج سالگی به مرض پولیو مبتلا شده است.
این جوان به نام میرزاگل که به دیوار خانه اش تکیه زده بود، در حالی که تنها و غمگین نشسته بود، گفت: «من خود را درمانده ترین جوان این قریه می دانم، چون معلول هستم و به هیچکس سود ام نمی رسد.»
وی افزود، علاوه بر این وضعیت اقتصادی خانواده اش نیز خوب نیست و مصارف خانه را از طریق دکان کوچکی تامین می کند که دو برادر خورد اش در آن اسباب بازی و مواد غذایی کودکان می فروشند.
او می گوید، یکی از برادرانش ۸ ساله و دیگری ۶ ساله است، که هر دو در این دکان کوچک کار می کنند.
به گفته وی، این دکان نمی تواند خانواده اش را تامین کند، اما او به عنوان پسر بزرگ پدرش معلول است و نمی تواند کار کند، بنا بر این مجبور است همین دکانداری کوچک دوام بدهد.
میرزاگل ۲۵ ساله باشنده ولسوالی نادعلی ولایت هلمند به دلیل مبتلا شدن به مرض پولیو از ناحیه دست راست و پای راستش فلج شده است که او را از کار و فعالیت باز مانده است © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ سعید زابلی
میرزاگل علت همه بدبختی هایش را مرض پولیو می داند و می گوید اگر سالم می بود، چنین زندگی پر از رنج را نمی داشت.
وی گفت: «اگر پدر و مادرم در دوران طفولیت من بی توجهی نمی کردند و من را واکسین می کردند، به مرض فلج اطفال مصاب و معلول نمی شدم، اکنون سالم خواهم بود، تعلیم و تحصیل خود را تکمیل می کردم و به شمول خود زندګی همه خانواده را بهتر می کردم.»
او به طرز ناامید کننده ای گفت، متاسفانه مرض فلج اطفال آنقدر زندگی او را تحت تاثیر قرار داده است که در همه چیز به کمک دیگران نیاز دارد.
وی با نگرانی از آینده خود افزود: «من هنوز ازدواج نکرده ام و نه هم آروز اش دارم، خودت فکر کن وقتی از یک طرف معلول و از طرف دیگر فقیر باشی، آیا کسی همرایت دوستی می کند؟»
میرزاگل که از مرض پولیو رنج می برد، پیش روی دکان خود نشسته است و از سختی ها و رنج های زندگی خود می قصه می کند © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ سعید زابلی
میرزاگل با نگاهی به مشکلات زندگی خود از والدین می خواهد که زندگی اطفال خود را مانند وی با مشکلات و رنج مواجه نسازند، بلکه به فکر سلامتی و آینده سالم آنها شوند، باید به طور مرتب به آنها واکسین فلج اطفال بدهد تا به این مرض مهلک و فلج کننده مبتلا نشوند.»
یکی از اهالی قریه به نام رحمت الله می گوید که زندگی میرزاګل را از نزدیک می بیند که به دلیل معلولیت ناشی از فلج اطفال با چه سختی ها، رنج ها و مشکلات اقتصادی مواجه است.
وی می افزاید، متاسفانه مرض پولیو تدوای ندارد و تنها با واکسین می توان از آن جلوګیری کرد، بر والدین لازم است اطفال خود را واکسین کنند تا از مرگ یا معلولیت احتمالی آنها را محافظت کنند.
به گفته وی، مرض پولیو در کنار معلولیت منشأ بسیاری از بدبختی های دیگر است، چون افراد مبتلا به این مرض از تعلیم، کار و هر گونه فعالیت دیګر محروم می شوند و همیشه بار خانواده و جامعه می ګردد.
داکتر صالح محمد یکتن از متخصصین امراض اطفال می گوید، متاسفانه در جامعه ما افراد زیادی هستند که در دوران طفولیت به دلیل سهل انگاری خانواده و عدم تزریق واکسین به مرض پولیو مبتلا و معلول شده اند و اکنون زندگی سختی دارند.
وی گفت، این مسئولیت هر فرد جامعه است که با کمپاین واکسین پولیو همکاری کنند تا به هر طفل واکسین پولیو برسد و در نتیجه این مرض مهلک و فلج کننده را کاملا از کشور محو کنیم.