مروه و عابده؛ دو زن رضاکار شجاع در مبارزه با پولیو
بلخ، افغانستان، (۱۶ میزان ۱۴۰۳) – مروه احدی و عابده اسدی، دو زن شجاع رضاکار از ولایت بلخ هستند که در ولسوالی بلخ این ولایت هزاران طفل را از مرض فلج اطفال (پولیو) نجات دادهاند.
شجاعت و تعهد آنها باعث شده که تغییرات چشمگیری در زمینه حفاظت از اطفال و صحت عامه در این منطقه به وجود آید.
مرض پولیو که در بسیاری از کشورها محوه شده، هنوز در تمام ولایات افغانستان، از جمله بلخ، وجود دارد و هر لحظه زندگی اطفال را تهدید میکند.
برای جلوگیری از این مرض، کمپاینهای واکسیناسیون در زمانهای مختلف برگزار میشود تا اطفال واکسین شوند و از این مرض خطرناک در امان بمانند.
مروه و عابده، که باشندگان منطقه برج عیاران در ولسوالی بلخ هستند، از جمله زنانی شجاعیاند که طی سالهای گذشته بخشی از این کمپاینها بودهاند و وظیفهشان را بهصورت مسوولانه انجام میدهند.
با وجود موانع مختلف، آنها با اراده قوی و شجاعت بینظیرشان همچنان به کارشان ادامه میدهند.
مروه میگوید که از طفلی آرزو داشت پس از پایان تحصیلاتش، برای کشور و مردمش کاری کند که تغییرآور باشد.
او در خانوادهای بزرگ شد که به صحت توجه زیادی داشتند، و همین باعث شد که به کار در بخش صحت علاقهمند شود.
وقتی او از کمپاینهای واکسیناسیون پولیو آگاه شد، بدون تردید تصمیم گرفت که بخشی از این مبارزه شود.
اما او میگوید که این مسیر هرگز آسان نبود؛ اولین مانع بزرگ که او و سایر همکارانش با آن روبهرو بودند، باورهای نادرست درباره واکسین پولیو در برخی مناطق بود.
مروه و عابده، که ساکنان منطقه برج عیاران در ولسوالی بلخ هستند، از جمله زنانی شجاعیاند که طی سالهای گذشته بخشی از این کمپاینها بودهاند و وظیفهشان را بهصورت مسوولانه انجام میدهند © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳ / عبدالصبور سیرت
او افزود: «بهویژه در مناطق دوردست، خانوادهها به دلیل باورهای نادرست، از واکسینکردن اطفالشان خودداری میکردند، آنها فکر میکردند واکسین پولیو به سلامتی اطفالشان آسیب میزند یا از نظر عقیدتی درست نیست.»
او میگوید که برای تغییر ذهنیت چنین خانوادههایی، مجبور بود ساعتها با آنها صحبت کند تا آنها را قانع کند که واکسین پولیو برای اطفالشان مهم است.
مروه گفت: «این کار به صبر و تعهد زیادی نیاز دارد، اما وقتی حتی یک خانواده برای واکسینکردن اطفالشان متقاعد شود، این یک دستاورد بزرگ است.»
او در این رابطه داستانی را بیان میکند: «در یک قریه، مادری بود که به دلیل شایعات نادرست، اطفالش را واکسین نمیکرد. من چندین بار به خانهاش رفتم و با او زیاد صحبت کردم؛ در نهایت، او راضی شد که اطفالش را واکسین کند، چند ماه بعد، او به من گفت که این بهترین تصمیمی بود که برای حفاظت از اطفالش در برابر مرض پولیو گرفته بود.»
عابده که همکار مروه است، همراه با او در مبارزه علیه پولیو تلاش میکند و بهعنوان واکسیناتور، بسیاری از اطفال را از مرض پولیو نجات داده است.
او میگوید: «علاقهام به مبارزه با پولیو زمانی بیشتر شد که در همسایگی ما طفلی به نام ایمل به این مرض مبتلا شد، دیدم که چطور این مرض هر دو پای او را فلج کرد و او را تا آخر عمر به باری برای خانواده و جامعه تبدیل کرد.»
او افزود: «پس از آن تصمیم گرفتم که دیگر هیچ طفلی قربانی این مرض نشود و من میتوانم بهعنوان یک رضاکار در کمپاینهای واکسیناسیون، با واکسین اطفال جلوی چنین وقایعی را بگیرم و مسوولیت خود را ادا کنم.»
او گفت: «خوشحالم که به بسیاری از اطفال واکسین پولیو رساندهام و آنها را از این مرض محافظت کردهام، اما متأسفانه در مناطقی که ما کار میکنیم، برخی خانوادهها باورهای نادرستی درباره واکسین پولیو دارند و فکر میکنند که واکسین اطفالشان را ضعیف میکند یا مشکلات صحی دیگری برایشان ایجاد میکند؛ وظیفه ما فقط واکسینکردن نیست، بلکه باید اهمیت واکسین را بهخوبی برای آنها توضیح دهیم و شک و تردیدهای آنها را از بین ببریم.»
عابده میگوید: «بزرگترین آرزوی من این است که سرانجام تلاشهای من و هزاران همکارم به نتیجه برسد و مرض پولیو برای همیشه از کشور محو شود.»
مروه و عابده نماینده زنانی شجاع هستند که در خط مقدم مبارزه با پولیو قرار دارند. تلاشها و تعهد آنها باعث شده است که در بسیاری از مناطق، اطفال از خطر پولیو نجات پیدا کنند.
با اینکه آنها با مشکلات زیادی روبهرو هستند، اما راهشان روشن است، آنها امیدوارند که روزی افغانستان بهطور کامل از مرض پولیو پاک شود و نسلهای آینده در محیطی سالم و ایمن زندگی کنند.
عبدالصبور سیرت، افغانستان عاری از پولیو