تلاش برای نجات «آینده» افغانستان از معلولیت؛ عبدالباری برای این هدف روزانه ۱۰ کیلومتر راه با بایسکل طی میکند
رحمت الله مرجانخېل
غزنی، افغانستان (۱ حوت ۱۴۰۲): عبدالباری ۴۰ ساله باشنده ولایت غزنی هر روز از قریه اسفنده تا شهر غزنی ۱۰ کیلومتر با بایسکل مزل میکند تا واکسین فلج اطفال را به اطفال برساند و آنها را از این بیماری خطرناک نجات دهد.
او هر روز صبح به جز جمعه صندوق آبی رنگ پر از واکسین را به گوشه بایسکل کهنه خود می بندد و به ایستگاه موتر ولسوالی های قره باغ و واغظ در شهر غزنی خوده میرساند و آنجا به اطفالی که با خانواده های خود یکجا از این ولسوالی ها میایند، واکسین می دهند.
عبدالباری، رضاکار تیم سیار واکسین فلج اطفال، خانه اش را برای کار ترک می کند © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۲/ مرجانخیل
وظیفه افتخار آمیز
عبدالباری که از سه سال پیش به عنوان واکسیناتور فعالیت می کند، می گوید: «افتخار می کنم که به صورت رضاکارانه برای محو فلج اطفال و نجات آینده کشور از معلولیت تلاش می کنم.
او که خودش هم پدر شش طفل هست می افزاید، آن روز زیاد خوش میباشد که اطفال بیشتری را واکسین کند.
«هر روز صبح ساعت هفت بر بایسکل کهنه ام سوار می شوم و به ایستګاه ولسوالی های قره باغ و واغظ شهر غزنی در ۱۰ کیلومتری خانه ام می روم و در آنجا تا دیګر اظفالی را واکسین پولیو میدهم که از ولسوالی های ذکر شده میایند.»
به ګفته او، اګر هوا سرد باشد یا ګرم، وظیفه خود به خوبی انجام می دهد و هیچ وقت احساس خستگی نمی کند.
او می گوید، خانواده های زیادی از پشت به او صدا می کند و از او می خواهند که اطفال شان را واکسین کند، اما خانواده هایی هم هستند که طعمه شایعات و اطلاعات نادرست شده اند و اطفال شان را واکسین نمی کنند.
به گفته وی، این موضوع او را بسیار آزار می دهد، زیرا اینګونه خانوادها سلامت اطفال خود را به خطر می اندازد، اما وی سعی می کند که آنها را قناعت بدهد، ارزش واکسیناسیون را به آنها بفهماند و آنها را متقاعد کند که اطفال خود را واکسین کنند.
به گفته وی، روزهای میایند که بیش از ۲۰ الی ۵۰ طفل را واکسین می کند، اما روزهای هم میایند که اطفال انګشت شمار را واکسین میکند.
پولیو تداوی ندارد، تنها با دو قطره واکسین می توانیم از آن جلوگیری کنیم
عبدالباری می گوید که والدین در قبال آینده سالم اطفال خود مسئول هستند و هر گونه سهل انگاری انها در این زمینه گناه است.
«متأسفانه بسیاری از والدین در سراسر کشور هستند که اطفال خود را در برابر فلج اطفال واکسین نمی کنند و به این ترتیب نه تنها سلامتی اطفال خود را به خطر می اندازند بلکه جان سایر اطفال جامعه را نیز به خطر می اندازند.
وی می افزاید، از یک سو هر ماه کمپاین واکسین فلج اطفال در مناطق مختلف کشور تطبیق می شود و از سوی دیگر تیم های سیار در مناطق مختلف برای واکسیناسیون اطفالی که با خانواده خود از منطقه ای به منطقه دیگر سفر می کنند، ګماشته شده اند.
وی این را یک فرصت خوب می داند و از خانواده ها می خواهد که از این تسهیلات برای واکسین نمودن اطفال زیر پنج سال خود استفاده کنند، زیرا مرض فلج اطفال درمان ندارد و فقط با واکسین قابل پیشگیری است.
عبدالباری هر روز صبح به جز جمعه صندوق آبی رنگ پر از واکسین را به گوشه بایسکل کهنه خود می بندد و به ایستگاه موتر ولسوالی های قره باغ و واغظ در شهر غزنی خوده میرساند و آنجا به اطفالی که با خانواده های خود یکجا از این ولسوالی ها میایند، واکسین می دهند © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۲/ مرجانخېل
تلاش عبدالباری برای جلوگیری فلج اطفال قهرمانی است
حسیب الله ۲۲ ساله (برادرزاده عبدالباری) می گوید، که کاکای وی هر روز صبح برای سلامتی اطفال کشور با بایسکل خود به بسیار سختی به ساحه معین خوده میرساند که این کار او از قهرمانی کم نیست.
او از مردم می خواهد که نه تنها با کاکا وی و سایر رضاکاران در این راستا همکاری کنند، بلکه به آنها احترام بگذارند.
محمد نبی یک راننده موتر از ولسوالی واغظ نیز از کار و تلاش عبدالباری برای آینده سالم اطفال قدردانی می کند.
«عبدالباری به عنوان یک فرد خوب جامعه بسیار زحمت میکشند، از هر موتر جداگانه بازدید می کند و اطفال زیر پنج سال را واکسین می کند، به این اساس مهم است که مردم در این کار ارزشمند به او کمک کنند.
سعدالدین مسئول تیم سیار رضاکاران واکسین فلج اطفال می ګوید، به منظور واکسین نمودن اطفال باز مانده از کمپاین واکسین فلج اطفال، تیم های سیار با کمک ادارات همکار در ایستادګاها ګماشته شده اند که عبدالباری یکی ا ز آنها است.
عبدالباری به اطفال واکسین پولیو میدهد© افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۲/ مرجانخېل
«ویژگی عبدالباری این است که به کارش بسیار متعهد است، هر روز صبح از ساحه دور شهر غزنی به نام اسفنده به ایستګاه ولسوالی های واغظ و قره باغ خوده میرساند و از هشت صبح تا چهار بعد از ظهر به اطفال واکسین پولیو میرساند.»
وی می گوید، پولیو یک مرض کشنده و فلج کننده است که تداوی ندارد اما فقط با واکسین می توان از آن جلوگیری کرد.
اگر چه مرض فلج اطفال در سایر کشور های جهان محوه شده است، اما افغانستان و پاکستان تنها دو کشور هستند که در آن ویروس فلج اطفال زندګی اطفال را تهدید می کند.
در سال ګذشته ۲۰۲۳ میلادی ۶ واقعه فلج اطفال در کشور ثبت شده بود که همه آنها در ولایت ننگرهار بوده است.