تولد در شفاخانه؛ یک استراتیژی موثر برای محافظت در مقابل پولیو و سایر امراض
رحمتالله مرجانخیل
غزنی، افغانستان (۲ میزان ۱۴۰۳) – متخصصان صحی میگویند که به دنیا آوردن اطفال در شفاخانهها، تاثیر مثبتی بر مصونیت و سلامتی آنان از مرض پولیو/ فلج اطفال و سایر امراض خطرناک دارد.
آنان تأکید دارند که خانوادهها باید زنان حامله را به شفاخانهها ببرند تا به محض تولد اطفالشان واکسین پولیو و دیگر امراض ساری را دریافت کنند.
در این زمینه، داکتر میرویس صحرایی، متخصص امراض اطفال که در شفاخانه ملکی غزنی کار میکند، میگوید که تولد اطفال در شفاخانهها به جای خانهها نه تنها برای سلامتی مادران بلکه برای سلامت و محافظت از اطفال تازه متولد شده بسیار مهم است.
او اضافه کرد که در شفاخانه، طفل بلافاصله پس از تولد در برابر مرضهای خطرناک مانند پولیو، سرخک، سل، زرده سیاه، تیتانوس و دیگر امراض واکسین میشود و یک کارت خاص به خانواده داده میشود تا مراحل بعدی واکسیناسیون را دنبال کنند.
او از خانوادهها میخواهد که زنان حامله را برای تولد به شفاخانهها ببرند، زیرا این کار برای سلامتی و محافظت از مادر و طفل بسیار مهم است.
وی ابراز نگرانی میکند که هنوز در مناطق دوردست برخی از زنان حامله به جای رفتن به شفاخانه، در خانه زایمان میکنند و از واکسیناسیون و آگاهیهای عمومی در این باره محروم میمانند.
متخصصان صحی میگویند که به دنیا آوردن اطفال در شفاخانهها، تاثیر مثبتی بر مصونیت و سلامتی آنان از مرض پولیو/ فلج اطفال و سایر امراض خطرناک دارد © افغانستان عاری از پولیو/ ۱۴۰۳/ رحمتالله مرجانخیل
در تمامی شفاخانههای دولتی و غیردولتی غزنی، قابلههای مسلکی وجود دارند که در زمان تولد اطفال با مادران همکاری میکنند.
صحرایی میگوید که خانوادهها باید از این امکانات استفاده کنند، از تولد در خانهها پرهیز کنند و با این کار زندگی مادران و نوزادان تازه متولد شده را در معرض خطر قرار ندهند.
مولوی شیرین احمد، عالم دینی از ولسوالی اندر غزنی میگوید که تمامی واکسینها برای جلوگیری از امراض ساری، از جمله پولیو، هیچگونه ضرری ندارند و صرفاً برای سلامتی و محافظت اطفال هستند.
او اضافه کرد که در اسلام حفاظت از جان یک اصل اساسی است و هر اقدامی که برای محافظت از زندگی انجام شود، از نظر شریعت دارای ارزش است.
وی گفت که واکسیناسیون یک راه وقایوی است که از مرضهای خطرناک و کشنده مانند پولیو جلوگیری میکند.
پولیو یک مرض خطرناک است که میتواند اطفال را برای همیشه فلج کند، این مرض درمان ندارد، اما از طریق واکسن قابل پیشگیری است.
باور عمومی این است که حمایت مردم برای از بین بردن پولیو ضروری است، داکتران و علمای دینی تأکید میکنند که خانوادهها باید در کمپاینهای واکسیناسیون پولیو نقش فعال ایفا کنند، اگر اطفالشان از واکسیناسیون میمانند، باید آنها را به نزدیکترین کلینیک ببرند تا دو قطره واکسن پولیو به آنها داده شود.
افغانستان یکی از دو کشوری در جهان است که ویروس پولیو زندگی اطفال را تهدید میکند؛ از این رو، بسیار مهم است که از تمامی راههای ممکن برای از بین بردن این مرض خطرناک استفاده شود.