سید صمیم ۲۲ ساله مبتلا به پولیو با مشکلات زیادی در زندگی خود مواجه است
شاه محمود شینواری
ننگرهار افغانستان (۱۵ جدی ۱۴۰۲): سید صمیم ۲۲ ساله باشنده ولسوالی کوت ننگرهار که در طفولیت به بیماری پولیو یا فلج اطفال مبتلا شده، اکنون با سختی زندگی خود را می گذراند.
وی که محصل سال سوم پوهنځی حقوق در یکی از پوهنتون های خصوصی این ولایت می باشد، می گوید: «سالم و صحتمند بودم ولی بیماری پولیو مرا باری بر دوش دیګران کرد.»
او می گوید، دو برادر بزرگتر از خود دارد که برادر بزرگش سرپرستی خانواده و برادر دیگرش مسولیت مراقبت وی را به دوش دارد.
وی گفت: «وقتی از خانه به پوهنتون می روم، برادرم در رفتن به انجا به من کمک می کند، وقتی به پوهنتون می رسم همصنفی هایم تا صنف درسی من را در آغوش میبرند.»
او نفس عمیقی کشید و با حالتی دردناک گفت، بسیار سخت است که همسن و همصنفی های شما سالم و صحتمند باشند و شما از نظر بدنی ناقص باشید.
وی فکرش به سالهای قبل برگشت و به یاد زمانی افتاد که به دلیل عدم واکسین پولیو به فلج اطفال مبتلا شد.
او داستان ابتلا شدن به مرض فلج اطفال را اینگونه شروع کرد: «من سالم بودم، از هفت سالگی شروع به درد کردم، اینها علائم فلج اطفال بود، به مرور زمان درد و بی حسی پاهایم بیشتر شد، در صنف هشتم مکتب بودم که یکی از پاهایم فلج شد و توانایی راه رفتن را از دست دادم.»
بیماری فلج اطفال باعث شده است که سید صمیم نتواند راه برود و فعالیت کند / بتی کوت، ننگرهار © افغانستان عاری از پولیو/ شاه محممود شینواری
او می گوید، حالا که به وجود ناقص و زندگی تلخ خود می نگرد، آرزو می کند که ای کاش پدر و مادرش مانند اطفال دیگر وی را واکسین می نمودند تا به این بیماری مبتلا نمی شد.
وی از والدین می خواهد که در حق اطفال خود بی پروایی نکنند، واکسین فلج اطفال را بطور منظم در هر دوره به اطفال خود تطبیق کنند تا به این بیماری فلج کننده و مهلک مبتلا نشوند.
وی اضافه نمود: «متاسفانه در این دور هم بسیاری از والدین شکار شایعات و باور های غلط شده اند، اطفال خود را واکسین نمی کنند، و به دست خود زندگی اطفال خود را به تباهی می کشانند.»
سید قسیم برادر کوچک سید صمیم می گوید، حال برادرش او را آزار میهد، ای کاش او هم مثل خودش سالم و سرپا میبود.
به گفته سید قسیم، برادرش زمان زیادی را به سختی می گذراند و بدون کمک دیگران نمی تواند جایی برود.
او گفت: «برادرم بسیار به تکلیف است، اگر بخواهد جایی برود یا خانه دوستان خود برود، خودش نمی تواند، من او را می رسانم.»
وی هم می گوید که اگر والدین بی احتیاطی کنند و اطفال خود را در برابر بیماری های دوران طفولیت از جمله فلج اطفال واکسین نکنند، به سرنوشت برادرش دچار خواهند شد.
سید صمیم، مبتلا به مرض پولیو، به همراه برادر کوچکترش سید قاسم / بټي کوټ، ننګرهار © افغانستان عاری از پولیو/ شاه محممود شینواری
حکیم مشفق، رئیس امور محصلین پوهنتون خصوصی ننگرهار که سید صمیم در آن درس می خواند، می گوید که نامبرده با وجود اینکه به مرض پولیو مبتلا شده، همت خود را از دست نداده است، بلکه به شوق و علاقه هر روز در پوهنتون حضور می یابد و درس میخواند.
وی گفت: «مدیریت پوهنتون و محصلان وضعیت سید صمیم را به خوبی درک می کنند و با او همکاری می کنند و او را از ریکشا برمی دارند و برای درس به صنف می آورند و در وقت امتحانات او را به صحن پوهنتون می برند و دوباره به صنف انتقال می دهند.»
او می افزاید که سید صمیم عبرت برای آنعده از والدینی است که از سلامتی و آینده اطفال خود غافل هستند و آنها را واکسین نمی کنند.
داکتران می گویند برای محو پولیو یا فلج اطفال لازم و ضروری است خانواده نه تنها اطفال خود را به موقع واکسین کند بلکه به حفظ الصحه آنها هم توجه کنند.
به گفته آنها، اگر اطفال به موقع واکسین نشوند، بیماری های ساری به راحتی از طریق محیط کثیف به اطفال منتقل می شود و در نتیجه به بیماری های لاعلاج مانند پولیو مبتلا می شوند.
این در حالی است که تعداد واقعات فلج اطفال در کشور در سال ۲۰۲۳ به ۶ مورد افزایش یافته است که همګی در این ولایت می باشند.
از جمله این واقعات، واقعه اول در بتی کوت، دومی در کوت، سومی در نازیان، چهارمی در بهسود، پنجمی در دور بابا و ششم در ولسوالی های خوگیانی این ولایت به ثبت رسیده است.