راضیه “بدون زنان، ریشه کنی فلج اطفال سفری طولانی است”
راضیه مسئول فعالیت های اجتماعی در شهر قندهار در جنوب افغانستان است. او در سال 2016 به عنوان کارگر خط مقدم به مبارزه علیه ریشه کنی فلج اطفال پیوست. او در شرایطی کار می کند که هیجان زده اما نگران است. او برای متقاعد کردن خانواده هایی که فرزندانشان را واکسینه می کنند هیجان زده است و بسیار موفق بوده است اما از تهدیدات امنیتی علیه کارگران زن خط مقدم می ترسد.
دکتر فریما بر بسیاری از موانع جنسیتی غلبه کرده است تا در برنامه فلج اطفال افغانستان و مبارزه با کووید-19 افزایش یابد.
او می گوید: «وضعیت فرهنگی و سنتی در افغانستان و به ویژه قندهار به گونه ای است که مردم به زنانی که به دنبال تحصیل هستند نگاه نمی کنند. از زمانی که به مدرسه رفتم با مشکلات متعددی روبرو شدم. با توهین توسط مردم مورد آزار و اذیت قرار می گیرید.»
«مردم به من می گفتند که به عنوان یک دختر، اگر برای تحصیل و کار از خانه بیرون بروم، ممکن است خانواده ام را بی آبرو کنم. من به خانه می آمدم و این داستان ها را برای خانواده ام تعریف می کردم و در عوض حمایت آنها را دریافت می کردم و تشویق می شدم که قوی بمانم. دکتر فریما توضیح می دهد که بدون حمایت خانواده، سفر او غیرممکن خواهد بود.
کار دکتر فریما با WHO به او این امکان را داده است که مهارت های جدیدی را بیاموزد و حرفه بهداشت عمومی خود را توسعه دهد. او توضیح می دهد: “مهم نیست کجا هستیم، می توانیم تجربه و دانش خود را افزایش دهیم.” این نگرش به ویژه در طول همهگیری COVID-19 به او و همکارانش کمک کرده است، زیرا آنها مهارتهای خود را در جهت مبارزه با ویروس متمرکز کردهاند.
«COVID-19 هم زندگی کاری و هم زندگی شخصی ما را تحت تأثیر قرار داده است. زمانی که به تیم فلج اطفال پیوستم، برنامههایی برای ابتکار عمل و جستجوی راههای نوآورانه برای مبارزه با فلج اطفال داشتم، با این حال، با همهگیری کووید-19 همه برنامههای من به چالش کشیده شد. کمپین ها به تعویق افتاد و تعداد موارد رو به افزایش بود.»
دکتر فریما خود را آماده می کند تا برای این روز برای آموزش جوامع در مورد فلج اطفال و COVID-19 حرکت کند. ©WHO/افغانستان
توقف موقت کمپینهای واکسیناسیون فلج اطفال، که برای ایمن نگهداشتن کارکنان صحی و جوامع در ماههای اولیه همهگیری ضروری بود، منجر به شکاف ایمنی بیشتر در افغانستان و پاکستان شد، تنها دو کشوری که هنوز هم دارای ویروس وحشی فلج اطفال هستند. اکنون، تیمهای فلج اطفال فوراً برای جبران این شکاف کار میکنند و در عین حال به حمایت خود از پاسخ افغانستان به COVID-19 ادامه میدهند. برای اطمینان از ایمنی آنها، همه پرسنل فلج اطفال برای انجام اقدامات پیشگیرانه در برابر COVID-19، از جمله پوشیدن صحیح ماسک و شستن منظم دست ها آموزش دیده اند.
دکتر فریما خطر کار خود برای مبارزه با COVID-19 را دست کم نمی گیرد. او توضیح میدهد: «روز خود را از ساعت ۸ صبح با مراجعه به کلینیکهای خصوصی و دولتی، داروخانهها، پزشکان طب سنتی در خانههایشان شروع میکنم. البته من نگران ابتلای خودم و خانواده ام به COVID-19 هستم. مادر من مسن است و کووید-19 می تواند برای او خطرناک باشد.»
با این حال، من متعهد به خدمت به مردمم و حضور در میدان برای کمک به نجات جان دیگران هستم. این آسان نیست. خانواده من میدانند که من یک پزشک پزشکی هستم، بنابراین مهم نیست چه ویروسی وجود دارد، من باید کارم را به عنوان یک پزشک انجام دهم.
دکتر فریما از طریق کار خود با چندین شایعه و اطلاعات نادرست روبرو شده است. بخش عمده ای از پایان دادن به فلج اطفال و مبارزه با کووید-19 در جهت اطلاع رسانی و ایجاد اعتماد با جوامع در مورد بیماری ها و نحوه پیشگیری از آنها است.
دکتر فریما خود را آماده می کند تا برای این روز برای آموزش جوامع در مورد فلج اطفال و COVID-19 حرکت کند. ©WHO/افغانستان
دکتر فریما میگوید: «بسیاری از مردم فکر میکردند که کووید-۱۹ بیماری افراد بیایمان است. در ابتدا که به درمانگاه می رفتم، به دلیل مدرک پزشکی، با احترام به حرفم گوش می دادند. با این حال، وقتی در مورد کووید-19 و شستن دستها و سایر روشهای پیشگیرانه صحبت میکردم، به من میگفتند که این بیماری برای افراد بیایمان است.»
متأسفانه افراد زیادی بیمار شدند و بسیاری نیز جان خود را از دست دادند. مردم شروع به باور این همه گیری کرده اند. آنها می دانند که مردم ممکن است بیمار شوند و بر اثر این بیماری بمیرند.»
اگرچه آگاهی عمومی در مورد خطرات COVID-19 بالاتر از آنچه بود، است، دکتر فریما معتقد است که هنوز کارهای زیادی برای تشویق جوامع به اتخاذ اقدامات پیشگیری از بیماری مانند پوشیدن گسترده ماسک وجود دارد.
او مصمم است تا زمانی که همهگیری تمام شود، ساعتهای طولانی برای مبارزه با فلج اطفال و کووید-۱۹ کار کند. نیروی کار فلج اطفال که در حال حاضر در پاسخ به کووید-19 کمک می کند تقریباً 36000 عضو شبکه نظارت بر فلج اطفال و بیش از 47000 کارگر خط مقدم فلج اطفال را شامل می شود.
دکتر فریما علیرغم چالش هایی که با آن مواجه است، متوقف نشدنی است. هنوز برای زنان در برخی مناطق افغانستان سخت است که نقش های رهبری را بر عهده بگیرند، اما او قصد دارد راه را برای متخصصان صحت عامه آینده نشان دهد.
او توضیح می دهد: “من سعی می کنم فرصتی برای زنان ایجاد کنم تا از خانه های خود بیرون بیایند و استعدادهای خود را نشان دهند.”