تلاشهای مؤثر رسانههای محلی برای جلوگیری از پولیو در هلمند
هلمند، افغانستان (۲۲ میزان ۱۴۰۳) – در هلمند، رسانههای محلی به عنوان یک نیروی قوی پشت کمپاینهای واکسیناسیون پولیو شناخته میشوند که با افزایش آگاهی عامه، ذهنیت مردم را تغییر داده و آنها را متوجه ارزش واکسین میسازند.
این رسانهها از طریق اعلانات، برنامههای ویژه و مصاحبه با متخصصان صحی، اطلاعات واقعی و درست را به بسیاری از مردم این ولایت میرسانند تا اطفالشان از مرض خطرناک پولیو در امان بمانند.
«رادیو لشکرگاه» یکی از پنج رسانه خصوصی در هلمند است که با پوشش گسترده و برنامههای ویژه خود در مناطق شهری و روستایی، آگاهی در مورد فواید واکسین پولیو را افزایش داده و مانع باورها و شایعات نادرست در بین مردم میشود.
حاجی عبدالستار عطایی، مسئول این رادیو میگوید که رسانههای محلی این ولایت در بلند بردن آگاهی عامه در مورد واکسین پولیو و رفع نگرانیهای مردم نقش مؤثری ایفا کردهاند.
او افزود که به دلیل نقش فعال رسانهها، حالا در تطبیق کمپاینهای واکسیناسیون پولیو تغییرات مثبتی به وجود آمده و همکاری مردم بیشتر شده است.
به گفته او، در مقایسه با گذشته، حالا بیشتر مشکل واکسین نکردن در هلمند حل شده و حدود ۹۰ درصد مردم متوجه شدهاند که باید اطفالشان را واکسین کنند و به این ترتیب به جلوگیری از مرض پولیو ادامه دهند.
او میگوید: «علاوه بر اعلانات درباره کمپاینهای واکسین پولیو، ما در هر هفته سه برنامه صحی داریم که در آن متخصصان صحی و داکتران به عنوان مهمان حضور دارند، مردم به این برنامهها زنگ میزنند و در مورد واکسین پولیو و موضوعات دیگر صحی سوال میپرسند.»
همچنین در هلمند یک رادیوی محلی دیگر به نام «سکون» فعال است که در کنار سایر برنامههای اجتماعی، برای افزایش آگاهی عامه، برنامههای صحی نیز ارائه میکند.
حافظ احمد نصرت، مسئول این رادیو میگوید که آگاهی در مورد واکسین پولیو از طریق رادیوها در این ولایت افزایش یافته و بسیاری از مردم متوجه شدهاند که واکسین برای حفاظت از جان اطفالشان ضروری است.
حاجی عبدالستار عطایی، مسئول رادیو لشکرگاه، میگوید که رسانههای محلی این ولایت در بلند بردن آگاهی عامه در مورد واکسین پولیو و رفع نگرانیهای مردم نقش مؤثری ایفا کردهاند © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/سعید زابلی
او افزود: «ما بر اساس رسالت و مسئولیتی که در برابر جامعه داریم، تلاش میکنیم تا برنامههای صحی ویژه ارائه کنیم. ما متخصصان صحی را به این برنامهها دعوت میکنیم تا به مردم معلومات تفصیلی در مورد واکسین پولیو ارائه کنند؛ این برنامهها نه تنها آگاهی مردم را افزایش میدهد، بلکه به شک و سوالاتی پاسخ میدهد که در مناطق روستایی در برابر کمپاینهای واکسین پولیو به عنوان چالشهای مهم مطرح هستند.»
نصرت در این بخش از صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) تشکر میکند که در ساخت و ارائه این برنامههای صحی از آنها و دیگر رسانههای محلی حمایت مالی کرده است.
او گفت: «با کمک یونیسف ما توانستهایم که معلومات درست و مؤثر درباره واکسین پولیو به مردم برسانیم، به ویژه به آن دسته از ساکنان مناطق روستایی و دورافتاده که قبلاً از فواید واکسین آگاهی نداشتند.»
رهبران قومی هلمند نیز میگویند که رسانههای محلی این ولایت در تطبیق واکسین پولیو نقش مهمی دارند.
حاجی دوست محمد، یکی از رهبران قومی ولسوالی گرمسیر، گفت: «خواهرم و پسرکاکایم سالها قبل به دلیل مرض پولیو معلول شدند که علت آن نبود آگاهی بود. اگر ما آن زمان از فواید واکسین آگاه میبودیم، آنها را واکسین میکردیم و حالا سالم میبودند.»
او افزود که در آن زمان در این ولایت رسانههای محلی وجود نداشتند که به مردم آگاهی بدهند، اما حالا که رسانهها وجود دارند، بسیاری از مردم از فواید واکسین آگاه شدهاند.
او به عنوان مثال به ولسوالی خود اشاره کرد که حالا در آن هیچ کسی نیست که از واکسین کردن اطفالش خودداری کند.
رضاکاران کمپاین واکسین پولیو نیز بر این باورند که رسانههای محلی در جلب همکاری و حمایت مردم از آنها نقش مهمی ایفا کردهاند.
محبالله، یکی از این رضاکاران، میگوید: «وقتی ما در جریان کمپاینهای واکسین پولیو به روستاها میرویم، مردم به ما میگویند که از طریق رسانهها در مورد اهمیت واکسین پولیو آگاه شدهاند، رسانهها شک و نگرانیهای مردم را از بین بردهاند و به همین دلیل حالا همه مردم در کمپاینها با ما همکاری میکنند.»
او افزود که در مقایسه با گذشته، حالا مردم به صورت گستردهتری درک کردهاند که واکسین پولیو برای اطفالشان مهم است و با اشتیاق زیاد آنها را واکسین میکنند.
تلاشهای رسانههای محلی در هلمند یکی از بزرگترین دستاوردها در بخش جلوگیری از پولیو محسوب میشود. با کمک رسانهها، نگرانیهایی که قبلاً در مورد واکسین وجود داشت، اکنون تا حد زیادی از بین رفته و سطح آگاهی عامه افزایش یافته است.
سعید زابلی، افغانستان عاری از پولیو