از مخالفت تا همکاری: تغییر دیدگاه یک پدر در مورد واکسین پولیو
مرضیه فروتن
هرات، افغانستان (۳۰ اسد ۱۴۰۳) – حمیدگل، مرد ۳۸ سالهای از ولسوالی شیندند ولایت هرات، که تا چند سال پیش یکی از مخالفان سرسخت واکسین پولیو بود، اکنون به یکی از همکاران متعهد و موثر تیمهای واکسیناسیون مبدل شده است. این تغییر ناگهانی و اساسی در نگرش حمیدگل، هزینهای سنگین داشت؛ بهایی که با فلج شدن پسر دوسالهاش به دلیل مخالفت با واکسیناسیون پرداخت.
حمیدگل که هرگز اجازه نمیداد اطفالش واکسین شوند، با دیدن تیمهای واکسیناسیون در دروازه خانهاش، آنها را با خشونت دور میساخت. اما با این کار، ویروس پولیو به خانهاش نزدیکتر شد. تقریباً چهار سال پیش، سیدگل، پسر دوساله حمیدگل، قربانی ویروس پولیو شد و یک پایش فلج شد.
حمیدگل اکنون با احساس پشیمانی عمیق از گذشته، دلیل اصلی مخالفتش با واکسین را نداشتن آگاهی درباره فواید آن میداند.
او میگوید: “پس از اینکه پسرم فلج شد، به همکاری با تیمهای واکسیناسیون پیوستم، اکنون وقتی تیمها به قریه ما میآیند، با آنها خانه به خانه میروم و اطفال را برای واکسیناسیون بیرون میآورم.”
او که پدر هفت فرزند است، از جمله دو طفل زیر پنج سال، نه تنها در هر کمپاین اطفال خود را واکسین میکند، بلکه همسایگانش را نیز به واکسین کردن اطفالشان تشویق میکند.
حمید ګل میگوید: “پس از اینکه پسرم فلج شد، به همکاری با تیمهای واکسیناسیون پیوستم، اکنون وقتی تیمها به قریه ما میآیند، با آنها خانه به خانه میروم و اطفال را برای واکسیناسیون بیرون میآورم.” © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
درد بیدرمان
پس از فلج شدن سیدگل، حمیدگل هرچه تلاش کرد و به شفاخانههای مختلف رفت، اما نتیجهای نداشت. او تاوان لجبازیهایش را پرداخت کرد؛ لجبازیهایی که سالها او را مانند کوهی در برابر تیمهای واکسیناسیون قرار داده بود، تا اینکه بالاخره فرو ریخت.
انارگل ۴۵ ساله، کاکای سیدگل، میگوید تا پیش از فلج شدن این طفل، او نیز مانند برادرش حمیدگل واکسین پولیو را حرام میدانست و با آن مخالفت میکرد.
او افزود: “روند فلج شدن سیدگل از احساس درد در یک پایش شروع شد، او بسیار کوچک بود و پایش درد میکرد و بسیار گریه میکرد، او را به شفاخانه شیندند بردیم و به داکتر نشان دادیم، داکتر گفت که صد در صد به پولیو مبتلا شده است.”
انارگل ادامه داد: “داکتر کمی دوا داد و گفت اگر فایده نکرد، فلج شده است. دو سه بار او را به شهر هرات بردیم، اما فایدهای نداشت و سال به سال پایش ضعیفتر شد.”
ولیشاه، همسایه ۲۶ ساله حمیدگل، نیز تأیید میکند که حمیدگل و خانوادهاش به دلیل باورهای نادرست، از واکسین پولیو اجتناب میکردند.
اما وقتی سیدگل به پولیو مبتلا شد، دیدگاه این خانواده تغییر کرد و از آن زمان به بعد، در هر کمپاین واکسیناسیون شرکت میکنند.
پس از فلج شدن سیدگل، حمیدگل هرچه تلاش کرد و به شفاخانههای مختلف رفت، اما نتیجهای نداشت. او تاوان لجبازیهایش را پرداخت کرد؛ لجبازیهایی که سالها او را مانند کوهی در برابر تیمهای واکسیناسیون قرار داده بود، تا اینکه بالاخره فرو ریخت. © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
کاهش مخالفتها
در سالهای اخیر، مخالفتها با کمپاینهای واکسین پولیو در ولسوالی شیندند، جایی که سیدگل به دلیل مخالفت خانوادهاش با واکسین فلج شده بود، کاهش یافته است.
به گفته مسئولان صحی این ولسوالی، به دلیل آگاهیدهی تیمهای صحی و افزایش آگاهی مردم محل، مخالفتها با واکسین پولیو بهطور چشمگیری کاهش یافته است.
داکتر فهیم صاحبزاده، مسوول برنامه محو پولیو در ولسوالی شیندند هرات، میگوید سیدگل قربانی عدم آگاهی خانوادهاش در مورد واکسین پولیو شده است.
او افزود: “طفلی به نام سیدگل توسط یک داکتر کلینیک شخصی به دلیل ضعیفی پا مشکوک به پولیو گزارش شده بود و پس از تکمیل معاینات لابراتواری، برای ما مشخص شد که این طفل به پولیو مبتلا شده است.”
او اضافه کرد: “دلیل اصلی این قضیه این بوده است که این مردم در کل واکسین پولیو را رد میکردند.”
شیندند بزرگترین ولسوالی ولایت هرات است و به گفته مسوولان صحی، همچنان در معرض تهدید ویروس پولیو قرار دارد.
چندی پیش، کمپاین واکسین پولیو در این ولسوالی راهاندازی شد، مسوولان صحی میگویند ۲۶۵ تیم واکسین پولیو در این ولسوالی فعالیت دارند و در هر کمپاین، خانه به خانه میروند و اطفال را واکسین میکنند.
سیدگل آخرین طفلی است که در ولسوالی شیندند ولایت هرات به پولیو مبتلا شده است و پس از آن، بیش از سه سال است که هیچ واقعه مثبت پولیو در این ولسوالی به ثبت نرسیده است.