مهار کردن ویروس فلج اطفال در هرات؛ دستاورد بزرگ زنان واکسیناتور
مرضیه فروتن
هرات، افغانستان (۰۱ ثور ۱۴۰۳) – نازنین یوسفی که حجاب سیاه پوشیده و بکس واکسین پولیو را بر شانه انداخته، در یکی از کوچه های قدیم شهر هرات زنگ خانه را می زند تا کودکان خودرا برای واکسین بیاورد.
وی که ۲۳ سال عمر دارد، سه سال می شود که به برنامه محو پولیو پیوسته و به عنوان رضاکار اطفال را واکسین می کند.
این واکسیناتور به راحتی وارد خانه میشود و به همه اطفال زیر پنج سال- حتی اګر نوزاد و بیمار هم باشد- واکسین فلج اطفال تزریق می کنند.
بیشتر از ۹۰ درصد کمپاین واکسین پولیو در شهر هرات و اطراف آن از سوی این زنان واکسیناتور پیش برده می شود.
پس از عاری اعلام شدن هرات و حوزه غرب از ویروس پولیو، نازنین خوشحال است که زحمت های چندین ساله او و هم قطارانش نتیجه داده و موفق شده اند تا پولیو را شکست بدهند.
وی افزود: «همیشه تلاش ما این بوده است که خانه به خانه برویم تا هیچ کودکی از واکسین باز نماند، در بسیاری موارد با مخالفت خانواده ها روبه رو شدیم اما آنان را قناعت دادیم تا کودکان خودرا واکسین کنند.»
یوسفی اضافه کرد، با وجود مهار شدن پولیو در ولایت هرات، بازهم تلاش می ورزد که در هر کمپاین واکسین، همه کودکان را واکسین کند تا ریشه این ویروس برای همیشه در هرات و سراسر افغانستان خشک شود.
نازنین یوسفی در شهر هرات به یک طفل واکسین پولیو میدهد © افغانستان عاری از پولیو/۱۴۰۳/ مرضیه فروتن
معصومه محمدی، همکار نازنین یوسفی، یکی دیگر از واکسیناتورهای ولایت هرات است که در هر کمپاین در کوچه های شهر قدیم هرات خانه به خانه میرود تا به اطفال واکسین برساند.
معصومه محمدی گفت، با اینکه محدودیت های اجتماعی و مشکلات در برابر زنان و دختران واکسیناتور در جامعه وجود دارد اما او و سایر دختران واکسیناتور، برای نجات کودکان از خطر ویروس پولیو، این محدودیت ها را نادیده گرفته اند.
او افزود: «هدف ما نجات کودکان از فلج شدن است و بسیار خوشحال هستم که به این هدف خود رسیده ایم.»
محمدی گفت، آرزو دارد که ویروس پولیو در سراسر افغانستان از بین برود تا دیگر هیچ کودکی به خاطر پولیو فلج نشود.
بسیاری از باشندگان شهر هرات هم به این باور هستند که نقش زنان واکسیناتور در مهار پولیو در این ولایت بسیار کلیدی بوده است.
سعید رضایی که پدر یک کودک زیر پنج سال است گفت، نقش زنان واکسیناتور در مهار ویروس پولیو در هرات بسیار مهم است و آنان توانسته با وارد شدن به خانه ها، تمام کودکان را واکسین کنند.
وی اضافه کرد: «فعالیت واکسیناتوران زن برای ما یک سهولت خوبی است، در گذشته که واکسیناتوران مرد به خانه های ما میامدند، مجبور بودیم که یک روز کار خود را رها کنیم و به خانه بمانیم تا کودکان خودرا واکسین کنیم.»
مسوولان صحی در حوزه غرب می گویند که از سه سال به این سو، هیچ واقعه مثبت پولیو در حوزه غرب ثبت نشده و همچنان نمونه های محیطی ویروس پولیو نیز تشخیص نشده است.
به گفته محمد آصف کبیر مسوول عملیاتی برنامه ملی واکسیناسیون در حوزه غرب، بر اساس معیارهای سازمان صحی جهان، در هر ساحه که برای سه سال واقعه مثبت پولیو و همچنان سمپل های محیطی ویروس پولیو ثبت نشود، آن ساحه عاری از پولیو گفته می شود.
وی اضافه کرد: «کمپاین های واکسین پولیو در تمام ساحات زیر خطر ولایت های حوزه غرب کشور به طور عادی و دوامدار جریان دارد، تا زمانی که پولیو در سراسر کشور محو نشود، ما به کمپاین های واکسین پولیو ادامه می دهیم.»
قابل یادآوری است که در سال ۲۰۲۳ ګذشته ۶ واقعه انسانی و ۶۲ نمونه محیطی پولیو در سطح کشور ثبت گردیده که تمامی واقعات انسانی در ولایت ننگرهار در شرق کشور بوده است.