“تمام کارهایی که با انجمن های فلج اطفال انجام می دهم برای دخترم انجام می دهم”
داستان هیرا، مشاور مشارکت در جامعه فلج اطفال در منطقه جنوب افغانستان
تاکسی زرد در یکی از ولسوالی های شهر قندهار به آرامی در جاده ای آسفالت نشده حرکت می کند. باران شدیدی باریده و زباله های روی زمین را به باتلاقی گل آلود تبدیل کرده است. ماشین در تلاش است تا گیر نکند.
زن جوانی با روسری مشکی و لباس سنتی در نزدیکی خانه ای از ماشین بیرون می آید. او یک دفتر ثبت بزرگ در دست دارد که حاوی اطلاعات دقیق در مورد هر خانه در محله است: کدام خانواده در کجا زندگی می کنند، چند فرزند دارند و مهمتر از همه، اگر به فرزندان خود اجازه واکسیناسیون فلج اطفال را نمی دهند. این زن هیرا، 28 ساله، مشاور یونیسف برای برنامه فلج اطفال است. امروز او در حال ملاقات با والدینی است که اجازه نمی دهند فرزندانشان واکسینه شوند تا توضیح دهد که چرا دو قطره واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV) برای سلامت و تندرستی آنها حیاتی است.
وارد یکی از خانه ها می شویم و با پیرزنی روبرو می شویم.
“من نوه هایم را واکسینه نمی کنم!” زن مصمم به نظر می رسد، اما ما به هر حال می مانیم.
“آیا می توانیم در مورد چیز دیگری صحبت کنیم؟” هیرا آرام می پرسد. اندکی بعد، چای می نوشیم و هوای معتدل را ستایش می کنیم. مادربزرگ به ما می گوید نیم سال پیش پای چپش تقریباً به طور کامل فلج شده بود و نمی توانست به طور عادی راه برود.
“این وحشتناک است. باید بری کلینیک من میتونم یه دکتر خوب بهت معرفی کنم و آیا می دانید کودکانی که واکسینه نشده اند نیز ممکن است به دلیل فلج اطفال فلج شوند؟ هیرا احمد شروع به رسیدن به محل بازدید ما می کند. “شما دو نوه فوق العاده دارید و محافظت از آنها آسان است، به خصوص اکنون که بیماری در منطقه جنوبی در حال گسترش است.”
مادربزرگ متقاعد به نظر نمی رسد اما درباره شایعات پیرامون واکسن سوال می پرسد. هیرا احمد توضیح می دهد که OPV برای مسلمانان بی خطر و حلال است و تنها راه محافظت از کودکان در برابر ابتلا به فلج اطفال است. یک ساعت بعد، مادربزرگ سر تکان می دهد – او بالاخره قبول کرد که واکسینه شود. به سختی می توان گفت نقطه عطفی که او را متقاعد کرد چه بود. شاید عکس هایی از بازماندگان فلج فلج اطفال که هیرا احمد در گوشی خود به او نشان داد. شاید اطلاعاتی مبنی بر اینکه واکسیناسیون فلج اطفال برای حج و عمره لازم است (زیارات مذهبی مکه که باید حداقل یک بار در طول زندگی توسط همه مسلمانان انجام شود). یا به سادگی این واقعیت که هیرا احمد دو فرزند خود را واکسینه کرد و آنها سالم و سرحال هستند. این واقعیت که مادربزرگ در نهایت با واکسیناسیون موافقت کرد به نظر یک پیروزی بزرگ است – اما این فقط یک قدم کوچک در نبرد با فلج اطفال است.
یونیسف افغانستان/2021
هیرا تقریباً 10 سال است که در بخش بهداشت کار می کند – به عنوان ماما، واکسیناتور زن، افسر تغذیه و مربی بالینی. هیرا احمد ابتدا به عنوان یک افسر ارتباطات استانی (PCO)، با نظارت بر 105 ناظر خوشه ارتباطی، شروع به حمایت از برنامه فلج اطفال کرد. این موقعیت بالایی بود و هیرا به یاد می آورد که در ابتدا چقدر برای او ناراحت بود.
جامعه ما همیشه آماده پذیرش زنان در پست های رهبری نیست. شوهرم مردی تحصیل کرده، پزشک است و همیشه حامی کار من است. هیرا می گوید متأسفانه همه خانواده ها اینگونه نیستند. زمانی که من به عنوان یک PCO شروع به کار کردم، تنها زن در بسیاری از جلسات منطقه ای مرتبط با فلج اطفال بودم. در ابتدا، همه مردان آنجا از دیدن من در آنجا بسیار شگفت زده شدند، اما اکنون به آن عادت کرده اند. من معتقدم شرایط می تواند در آینده تغییر کند، اما متأسفانه همیشه آسان نیست.»
در طول کمپین های ایمن سازی ملی، هیرا با برگزاری جلسات اطلاعاتی برای خانواده های امتناع کننده و ترتیب دادن جلسات گفتگوی آزاد برای گروه های اجتماعی از تیم ها حمایت می کند.
«بعد از اولین روز کارم با خانواده های امتناع کننده، می خواستم کار را ترک کنم. من کسی را قانع نکردم اما بعد توانستم یک خانواده را با پنج فرزند متقاعد کنم که هرگز واکسینه نشده بودند و این چنین احساس پیروزی کردم که تصمیم گرفتم بمانم.» “اکنون می دانم چگونه به افراد مختلف نزدیک شوم. من درک می کنم که چه نوع اطلاعاتی برای متقاعد کردن آنها برای تصمیم گیری صحیح مهم است. من همچنین با گروه های اجتماعی بسیار کار می کنم. به عنوان مثال، ما برای شوراهای بهداشت و گروه های زنان، بحث های آزاد و جلسات اطلاعاتی ترتیب می دهیم. این بسیار موثر است زیرا افراد فرصتی برای پرسیدن تمام سوالاتی که در مورد آنها نگران هستند را دارند.”
در طول کمپین ایمن سازی اکتبر 2020، هیرا به همراه افسر ارتباطات منطقه به مدرسه ای رفتند که بیش از یک سال از واکسیناسیون فلج اطفال خودداری کرده بود. پس از گفتگوی 2 ساعته با آخوندها، 50 کودک مدرسه واکسینه شدند. علاوه بر این، آخوندها قول دادند که در کمپین های بعدی به واکسیناسیون کودکان ادامه دهند و به والدین در جامعه توضیح دهند که چقدر اهمیت دارد.
دخترم 5 ساله است و تمام کارهایی که با جوامع انجام می دهم برای او انجام می دهم. او می خواهد درس بخواند و امیدوارم روزی بتواند وزیر صحت عامه شود. من امیدوارم تا زمانی که او بزرگ شود، ما فلج اطفال را ریشه کن کنیم و مطمئن شویم که زنان می توانند فرصتی برای آینده خوب در افغانستان داشته باشند.”