تلاشهای محبالله رشیدی در رساندن واکسین پولیو به اطفال
رحمتالله مرجانخیل
غزنی، افغانستان (۲۵ سنبله ۱۴۰۳) – محبالله رشیدی که صندوق واکسین پولیو بر شانههایش است، در حاشیه شهر غزنی مصروف واکسیناسیون اطفال کوچنشینان است.
این جوان کوشا که تقریباً ۲۹ سال عمر دارد، از رشته ادبیات انگلیسی پوهنتون غزنی فارغ شده است، اما با احساس مسئولیت، از ۱۳ سال به این سو در کمپاینهای واکسین پولیو کار میکند.
او که کارش را بهعنوان واکسیناتور آغاز کرده و اکنون بهعنوان سوپروایزر یک کلستر فعالیت میکند، به همراه تیم خود در هر کمپاین پولیو حدود ۳۵۰۰ طفل از ۱۷۰۰ خانواده را واکسین میکنند.
سفر رضاکاری و مسئولیتها
محبالله رشیدی در جریان کمپاین چهار روزه واکسین پولیو، حدود ساعت ۸ صبح به مرکز صحی پشتونآباد در حومه شهر غزنی میرسد و به تیمش رهنمودهای لازم را ارائه میکند. تیم او شامل چهار تیم سیار است و به هر تیم یک صندوق واکسین و یک برگه حاضری داده میشود تا در ساحه مسئولیتشان، تمامی اطفال زیر پنج سال را واکسین کنند.
برای محبالله، رساندن واکسین پولیو به هر طفل بسیار اهمیت دارد، زیرا او میداند که اگر حتی یک طفل از واکسین باز بماند، میتواند برای سایر اطفال منطقه تهدید جدی باشد.
محبالله رشیدی که صندوق واکسین پولیو بر شانههایش است، در حاشیه شهر غزنی مصروف واکسیناسیون اطفال کوچنشینان است © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رحمت الله مرجانخیل
او میگوید: «اگر یک طفل از واکسین باز بماند و خدای ناخواسته به مرض پولیو مبتلا شود، میتواند ویروس پولیو را به دیگر اطفال نیز منتقل کند.»
به باور او، بسیار ضروری است که واکسین پولیو به همه اطفال برسد و هیچ طفلی از آن محروم نماند.
رشیدی ادامه میدهد: «در جامعه، افراد مختلفی هستند که تحت تاثیر اطلاعات نادرست قرار دارند و اطفالشان را واکسین نمیکنند؛ اما ما برایشان زیانهای مرض پولیو و فواید واکسین را توضیح میدهیم و آنها را قانع میکنیم که اطفالشان را واکسین کنند تا از پولیو مصون بمانند.»
او بهعنوان مثال از کوچنشینان ساکن در شهر غزنی یاد میکند که بسیاری از آنها در گذشته اطفالشان را واکسین نمیکردند، اما با تلاشهای پیوسته تیم آنها، قانع شدند تا اطفالشان را واکسین کنند.
رشیدی میگوید که او و همکارانش مصمم هستند که علاوه بر رساندن واکسین پولیو به اطفال، تمرکز زیادی بر قانعکردن خانوادههایی داشته باشند که هنوز اطفالشان را واکسین نمیکنند.
او افزود: «ما سعی میکنیم که با چنین خانوادههایی از نزدیک صحبت کنیم، اطلاعات دقیق در مورد واکسین پولیو به آنها ارائه دهیم و ذهنیتشان را روشن کنیم.»
محبالله از مردم تقاضا میکند که نه تنها واکسین پولیو، بلکه تمامی واکسینهای دوره طفولیت را به اطفالشان تزریق کنند تا از مرضهای خطرناک ویروسی و ساری در امان بمانند.
وی اضافه کرد که اگر طفلی به مرض پولیو مبتلا شود، نه تنها خود طفل، بلکه خانواده و جامعه نیز با زیانهای مختلف مواجه میشوند؛ از جمله زیانهای صحی، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و روانی.
رشیدی بهعنوان مثال از کوچنشینان ساکن در شهر غزنی یاد میکند که بسیاری از آنها در گذشته اطفالشان را واکسین نمیکردند، اما با تلاشهای پیوسته تیم آنها، قانع شدند تا اطفالشان را واکسین کنند © افغانستان عاری از پولیو / ۱۴۰۳/ رحمت الله مرجانخیل
احسانالله، همکار محبالله، که در این مبارزه بزرگ شانه به شانه او میایستد، میگوید، خوشحال است که بخشی از این مبارزه بزرگ است، زیرا میداند که زندگی هر طفل چقدر اهمیت دارد.
او اضافه کرد: «وقتی اطفال را واکسین میکنم، در چهره معصوم آنها آینده کشور را میبینم که این برایم نه تنها یک وظیفه، بلکه یک مسئولیت اجتماعی است.»
او میگوید که آرزوی بزرگش این است که جامعه از خطر پولیو پاک شود و برای نسلهای آینده محیطی فراهم شود که هر طفلی در آن سالم و قوی زندگی کند.
شاهولی، یکی از بزرگان قومی در شهر غزنی، میگوید: «محبالله و همکارانش از سالها بدینسو در منطقه ما کار میکنند، او با اخلاص تمام واکسین پولیو را به هر طفل میرساند و در عین حال آگاهی عمومی به خانوادهها میدهد.»
او ادامه داد: «در منطقهای که من زندگی میکنم، هیچ خانوادهای وجود ندارد که از واکسین اطفالشان امتناع کند، و این نتیجه کار و زحمات محبالله و جوانان کوشا مانند اوست.»